Akademisyen Nasıl Olunur

Akademisyen olmak üniversitede lisans eğitimi yapan ya da üniversiteye yeni başlamak üzere olan insanların hayal ettiği mesleklerden biridir. Her meslekte olduğu gibi akademisyenlik için de belli şartların sağlanması gerekmektedir. Bu mesleğe sahip olan kişiler bir noktada sadece meslek sahibi değil bir yaşam biçimi de seçmiş olur. Siz de akademisyen olmak hakkında daha detaylı bilgiye erişmek istiyorsanız aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterlidir.

Bölüm1: Akademisyenliğin Nasıl Bir Meslek Olduğunu Anlamak

1Akademisyen ne demektir sorusuna bir yanıt bulun. Akademisyen herhangi bir üniversitede herhangi bir alanda lisans eğitimi alan kişilerin lisans eğitimini tamamlamasıyla birlikte alınan lisans eğitimiyle farklı ya da aynı bir alanda lisansüstü eğitim alması sonucunda üniversitede kalarak görev alan kişiler “Akademisyen” olarak adlandırılır.

2Akademisyenlerin faaliyetlerinin neler olduğunu öğrenin. Akademisyen olan kişiler belli konularda araştırmalar yapan, dünyada ve Türkiye’ye de yaşanan bilimsel gelişmeleri yakından takip eden, lisans öğrencilerine alanında dersler veren, konferanslara katılan, bilimsel makaleler hazırlayan kişilerdir.

Bölüm2: Akademisyen Olmak İçin Yapılması Gerekenler

1Lisans eğitimini başarıyla tamamlayın. Akademisyen olmak için üniversitede lisans eğitimi boyunca belli bir başarı seviyesinin üzerinde öğrenci olmanız oldukça önemlidir. Bu süreç içerisinde sivrilip hocalarla iyi diyaloglar kurmak akademisyen olmak için dikkat edilmesi gereken konuların başında gelir.

2Lisans üstü eğitimi alın. Lisans eğitimini tamamlayıp akademisyen olmak isteyen kişiler genellikle kendi bölümlerinde lisans üstü eğitim almaya başlar. Bu aşamada ilgilendiğiniz konuda uzman olan Öğretim görevlisi ile ilişkilerin iyi tutulması sizin akademisyenlik için seçilme olasılığınızı arttırabilir. Yüksek lisans eğitimi tamamlandığında kişiler üniversiteden “master (yüksek lisans)” diploması almaya hak kazanır.

3Opsiyonel olarak doktora ve post doktora yapın. Bu aşamalar ileride de yapılabileceği için bir süre bu şekilde devam edilebilir. Yüksek lisansın yapılması ortalama 1,5 ile 3 yıl arasında bir süreç almaktadır. Doktoranın yapılması ise 3,5 ile 6 yıl arasında bir süre almaktadır.

  • Doktorasını yapan kişiler ilk olarak Doçent ünvanına sahip olmuş olurlar. Akabinden ise Doçent ünvanı Profesör ünvanına dönüşür.
  • Yüksek lisans eğitimi tamamlandıktan sonra ara vermeyip doktora eğitimine başlayan kişilerin lisans eğitiminden sonra “Yardımcı Doçent” ünvanına sahip olması 6 yıl gibi bir zaman diliminde gerçekleştirilebilir.
  • Doçent ünvanına sahip olabilmek için bir çalışmanın yayınlanması gerekir. Bu yayından sonra Doçent adayı olan kişiler bilim ve yabancı dil sınavına girer. Burada yabancı dil olarak genellikle ingilizce tercih edilir. Girilen bu sınavlardan başarılı olan kişiler artık doçent olmaya hak kazanmış olur. Yardımcı doçent olan bir kişi 3 ile 4 yıl gibi bir sürenin sonunda “Doçent” olmuş olur. Minimum 5 yıl doçentlik yapan bir kişi de artık profesör olabilir.
  • Araştırma görevlisi ise yüksek lisans ve doktora eğitimleri alınırken yapılabilecek bir meslektir. Her üniversitenin resmi web sitesinde bu meslekle ilgili ilanlar güncel olarak yayınlanır.

4Akademisyenliğin önemini kavrayın. Bir toplum doğru bir şekilde eğitilirse bu toplumun ve ülkenin doğru bir biçimde şekillendirilmesine ön ayak olur. Akademisyen sayesinde eğitim seviyesi daha üst noktalara ulaşabilir ve topluma, ülkeye faydalı insanların sayısı daha da arttırılabilir. Akademisyenler katılacakları uluslararası faaliyetlerde ülkeyi doğru şekilde temsil ederek ülkenin itibarını arttırabilir.

5Akademisyen olmak için geçilmesi gereken sınavları öğrenin. Akademisyen olmak için yerine getirilmesi gereken ilk şartın Yüksek lisansa başlamak olduğunu belirtmiştik. Bu eğitime başlamak için ALES(Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavı)’ girilmesi gerekmektedir. Bu sınavdan iyi puan alabilmenin haricinde bazı üniversiteler not ortalamasının 2.50, 3.00 gibi şartlar koyabilmektedir. Eğer istediğiniz üniversite bu şekilde bir şart koyduysa bunu yerine getirmeniz gerekir.

  • ALES sınavı ile birlikte lisans üstü eğitimi alacak olan kişiler yabancı dil sınavlarından birine girmelidir. Bunun için KPDS (Kamu Personeli Dil Sınavı), ÜDS(Üniversiteler Arası Dil Sınavı) ya da TOEFL sınavlardan herhangi birine girilmelidir. Üniversitelerin bu sınavlardan alınması gerekli olan alt puan sıralaması değişiklik göstermektedir. Yani Uludağ Üniversitesine başvurmak istediğinizde dil sınavından düşük bir puan alıp girmeniz mümkünken, Boğaziçi Üniversitesine başvurmak istediğinizde yüksek puan alarak girmeniz mümkün olacaktır.
  • Türkiye’de üniversiteler incelendiğinde yüksek lisans başvurularında ortalama olarak not ortalaması beklentisinin 2.5 olduğu görülmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir