Bebekler Nasıl Sakinleştirilir?

Eğer yeni ebeveyn olduysanız, yüksek ihtimalle bebeğinizi sakinleştirme konusunda bazı problemler yaşıyorsunuz. Bu durum kesinlikle çok doğal olmakla beraber bebeğiniz ağladığı esnada onu daha iyi hissettirme konusunda bir takım sıkıntılar da yaşamanıza sebep olabilir. Emin olmanız gereken ilk adım bebeğinizin tüm ihtiyaçlarının karşılanmış olması, ardından çeşitli teknikler deneyerek bebeğinizin rahat ve mutlu hissetmesini sağlamaktır.

Bebeğinizin Ne İstediğini Anlamak

1Bebeğinizin tüm ihtiyaçlarının karşılandığından emin olun. Yapmanız gereken ilk iş bebeğinizin yorgun veya aç olmadığından emin olmak olacaktır. Bebekler üç saatlik döngünün içindedirler. Her üç saatte bir beslenmeleri ve uyumaları gerekir. Başka bir şey denemeden önce saati kontrol edin ve son beslenme veya uyku saatinin üzerinden geçen zamanı belirleyin. Eğer bebeğiniz bu döngüden daha fazla besleniyorsa, her bir emzirmede yeteri kadar besin alamıyor demektir. Aynı zamanda eğer bebeğiniz tam bir öğün yemek yerine sürekli olarak atıştırmalık şeklinde besleniyorsa, uyku düzeni de etkilenecek ve uzun saatler boyunca uyuyamayacaktır. Eğer emzirme esnasında bebeğiniz doyduğuna dair sinyaller veriyorsa, gazını çıkardıktan sonra emzirmeye devam edin. Yeni doğanlar beslenir ve uyur, ve tekrar beslenir ve uyur. Her bir döngüde iki saatten az uyku sağlıksız olarak nitelendirilir.

  • Eğer bebeğiniz aç veya yorgun değilse, bezini kontrol edin. Eğer bebeğiniz hala ağlamaya devam ediyorsa,  acı çekiyor demektir. Bu acı rahatsızlıktan, yalnızlıktan veya bir yaradan kaynaklanabilir. Durumun ciddiyetini çığlıkların yoğunluğundan kavrayabilirsiniz. Bebeğinizin rahatsız hissetmesine sebep olan durumu araştırmaya başlayın.

2Eğer bebeğiniz açsa, emzirin veya mama verin.

3Bebeğinizin yorgunluğunun farkına varın. Bebeğinizi hafif sesli ve loş bir odada yatağa yatırın. Bebeğinize dinlenebileceği fırsatlar sunarak huysuzluğunun giderilmesine yardımcı olabilirsiniz.

  • Belli başlı uyutma tekniklerini kullanarak bebeğinizin kolaylıkla uykuya dalmasını sağlayabilirsiniz. Bu teknikleri kullanmasanız bile, yaşa bağlı olarak çocukların alması gereken uyku miktarı ve buna bağlı problemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olabilirsiniz.

4Kirli bezleri değiştirin. Islak bez kullanarak bebeğinizin bezini değiştirin. Bezleri yumak haline getirip yumruğunuzun içinde otuz saniye bekleterek ılık halde de kullanabilirsiniz.

  • Bebeğinizin bezini her değiştirdiğinizde isilik için kontrol etmeyi unutmayın. Bu durumu engellemek içinse kirli bezleri bekletmeden değiştirin ve bebeğinizin poposunu dikkatlice temizleyin. Kızarıklığı fark ettiğiniz ilk andan itibaren merhem sürmeye başlayın. İsilik basit bir deri tahrişinden meydana gelebildiği gibi, ıslak bezlerin sürtünmesinden veya çiş ile kakanın karışmasından meydana gelebilir. Kimi zaman ise iltihaplanmaya sebep olabilir.
  • Kız bebeklerde,  yanlış temizleme ve dışkı üzerinde uzun süre oturmadan kaynaklı idrar yolu enfeksiyonu oluşabilir. Bu rahatsızlığın ilk belirtisi çiş yapma esnasında acı ve ağlamadır. Bolca yaban mersini suyu içmek idrar yolundaki bakterilerin atılmasını sağlayabilir.
  • Eğer bebeğinizde önceden oluşan kızarıklık ve isilik durumu varsa ve temizleme esnasında sürekli ağlıyorsa, bebeğinizi banyoya veya bir havlu üzerine dikkatlice yatırarak poposunu ılık suyla silmeden durulayın. Bebeğinizin poposunu hafifçe sıvazlayın ve kuru tutun, yalnızca çok gerekli olan durumlarda silme işlemi uygulayın. Bir miktar krem veya merhemi parmaklarınızı kullanmadan acılı bölgeye yayın.
  • Bebeğinizin kabız olmadığından emin olmak için son dışkılama zamanını kaydedin. 24 saatten fazla oldu mu? Bebeğinize bir şişede hazırladığınız kuru erik suyunu içirin ve gerekli olduğu takdirde 12 saat içerisinde işlemi tekrar edin.

Kaynak:

  • http://www.cbsnews.com/news/can-this-man-keep-your-baby-quiet/
  • http://www.wikihow.com/Soothe-a-Baby

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir