Burun Delikleri Nasıl Açılır

İnsanların burun delikleri ciğerlere giden havanın küçük kir partiküllerinden arınmasını sağlamak ve ciğerlere giren havanın nem derecesini düzenlemek ve ciğerlere kuru hava girmesini engellemek için tasarlanmıştır. Sistemin iyi bir biçimde işlemesi için kişilerin burun tarafından üretilen mukus dengesini kontrol altına alması ve gerekli anlarda temizlik yapması gerekmektedir. Grip veya alerjiye maruz kaldığınız zamanlarda burun delikleriniz mukus tabakası ile örtülür ve düzgün bir biçimde nefes almanızı engeller bu nedenle ciğerlerinize giden havanın kalitesinde de düşüş yaşanabilmektedir. Burun spreyleri ve burun temizleyicileri vasıtası ile burun deliklerinizin temizliğini çok kısa bir süre içerisinde gerçekleştirebilir ve düzgün nefes alma özelliğinizi yeniden kazanabilirsiniz.

Burun Yıkama Yöntemi ile Burun Deliklerinizi Temizlemek

1Tuzlu su solüsyonundan oluşan bir burun yıkama paketi satın alın. Satın alma işlemi gerçekleştirmek istemiyorsanız kendi solüsyonunuzu da hazırlayabilirsiniz. Kronik bir burun probleminiz varsa bu setleri satın almak ya da evde hazırlamak sizin için çok iyi bir fikir olacaktır. Burnunuzu tuzlu su yardımı ile temizlemek tıkanıklıkların açılmasını, hava akışının düzenlenmesini ve son olarak da sinüslerinizin açılmasını sağlayacaktır. Bunlara ek olarak burnunuzda birikmiş olan mukus tabakasının sertliğini azaltarak tıkanıklığın da ortadan kalkmasını sağlayacaktır.

  • Kendi burun yıkama solüsyonunuzu hazırlamak için ilk yapmanız gereken şey bir litre distile (kabaca kaynatılmış su) suyun içerisine bir çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı karbonat atarak karıştırmak olmalıdır. Oda sıcaklığında karışımınızı karıştırmaya başlayabilirsiniz. Karışımı bir hafta boyunca gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz fakat bir haftanın sonunda yeni ve taze bir solüsyonu hazırlamaya başlamalısınız.
  • Çeşme suyu kullanmamaya özen göstermelisiniz. Distile su elde etmek için arıtma sisteminiz varsa direk bu suyu kullanın. Eğer yoksa suyu kaynatarak mikroplarından arınmasına yardımcı olabilirsiniz. Kaynamış suyunuzu oda sıcaklığında soğumaya bırakın ve sonrasında yukarıdaki adımları takip ederek solüsyonu hazırlayın.

2Bir şırınga veya neti pot vasıtası ile burun kanallarınızı temizleyin. Burnunuzu çok daha hızlı bir biçimde tuzlu su karışımı ile temizlemek istiyorsanız neti pot kullanma size büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Bu iki aleti de çok kısa bir süre içerisinde eczanenizden bulabilirsiniz. Neti pot yerine dilerseniz ufak porselen çaydanlıkları da kullanabilirsiniz.

  • İşlemi uygulamaya başlamadan önce ellerinizin temiz olduğundan emin olmalısınız. Aksi takdirde bakteri yayılımını hızlandırmış olursunuz.

3Bir lavabonun veya küvetin başında ayakta durun. Burnunuzu yıkamak için neti pot veya şırınga kullandığınız zaman hem fazla suyun hem de burnunuzdan çıkan mukusun bir yerde toplanması için lavabonun veya küvetin başında beklemeniz gerekmektedir.

  • Şırıngayı sol burun deliğinizin içerisine yerleştirin ve ardından yavaş bir biçimde karışımı burnunuzun içerisine doğru püskürtmeye başlayın. Burnunuza karışımı sıktıktan sonra hemen sümkürmeye başlamamanız gerekmektedir. Zaten belirli bir süre sonra karışımın da etkisi ile burun kanallarınız boşalmış olacaktır.
  • Neti pot kullanarak bu işlemi gerçekleştirmek için yine sol burun deliğinize neti potun uç kısmını yerleştirmelisiniz. Ardından karışımı burun deliğinize doğru boşaltmaya başlamalısınız. Diğer burun deliğinizden herhangi bir akış dışarı çıkmazsa neti potu başınızın biraz daha üzerinden tutmaya başlamaya özen göstermelisiniz. Bu işlem sırasında kafanızı dik tutmaya da özen göstermelisiniz.

4Çenenizi göğsünüze doğru yaklaştırmanızı sağlayan baş hareketleri yapmayı deneyin. Bu hareket sayesinde solüsyonların ve burnunuzdaki mukus tabakasının akmasını sağlamış olacaksınız. Çenenizin alt kısmına ıslatılmış bir bez koyarak fazla solüsyonun bu beze toplanmasını sağlayabilirsiniz. Solüsyon herhangi bir biçimde ağzınıza gelirse kesinlikle yutmamalı ve geri tükürmelisiniz.

  • Sol burnunuzdan doğru solüsyonu aldıktan sonra mukus tabakası yumuşadıkça iki burun deliğinizi birden küvete ya da lavaboya doğru sümkürmeye başlayabilirsiniz. Bu şekilde burnunuzda bulunan mukus tabakasından ve fazla solüsyondan da kurtulmuş olursunuz. Bu şekilde sümkürmek istemiyorsanız peçete yardımı ile de bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Fakat kesinlikle sümkürürken bir burun deliğinizi kapatıp diğerinden mukus çıkmasını sağlamaya çalışmamalısınız. bu hareket iç kanallara baskı yaratabilir.
  • Aynı işlemi sağ burun deliğiniz için uygulayarak kanal temizliğinizi çok kolay bir biçimde gerçekleştirebilirsiniz.

5Solüsyon tam olarak bitene kadar sağ ve sol burun deliklerinizde bu işlemi değişimli olarak uygulayabilirsiniz. Burun deliklerinize ilk defa yıkama işlemi uyguluyorsanız çok az da olsa acıma hissi ortaya çıkabilir. Bunun normal bir durum olduğunun bilincinde olun ve panik yapmayın. Zaman içerisinde burun dokunuz tuza ve solüsyona alışarak artık herhangi bir tepki vermeyecektir.

  • Solüsyonunuz zaman geçmesine rağmen hala canınızı acıtmaya devam ediyorsa karışımın içerisine ya çok az ya da çok fazla tuz dahil etmiş olabilirsiniz. Tuz seviyesini ölçmek için öncelikli olarak karışımın tadına bakabilirsiniz. Çok fazla tuz kullandıysanız yanma hissinin de kuvvetli olacağını belirtmek gerekmektedir.
  • Burun yıkama işlemini gerçekleştirdikten sonra bir baş ağrısı ortaya çıkıyorsa alın kısmınızı yeterince yukarıda tutmamış ve ön sinüslerinize solüsyonun kaçmasına sebebiyet vermiş olabilirsiniz. Belirli bir zaman geçtikten sonra sinüslerinizden solüsyon kendi kendine dışarı akacaktır.

6Sabah veya akşam olmak üzere burun deliklerinizi yıkama işlemini gerçekleştirmelisiniz. Semptomlar daha da ciddi bir hal alırsa solüsyon uygulamasını günde iki sefere çıkarma şansınız olduğunu da unutmamalısınız.

  • Çocukların burun yıkama işlemi uygulamasının ne derece zor bir işlem olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Çocuğunuzun burun yıkama işlemi uygulaması gerekiyorsa yanında durmalı ve ona yardımcı olmalısınız. Yatarak veya lavabo başında bu işlemi büyük bir kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Kaynak:

  • https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/meds/a695002.html
  • http://www.wikihow.com/Clean-Your-Nostrils

Comments are closed.