Diş Nasıl Fırçalanır

Diş fırçalamak sadece beyaz bir gülüş ve ferah bir nefes için değil genel sağlığınız için de önemlidir. Dişlerinizi fırçalayarak plakları yani çürük oluşturan ince bakteri tabakasını temizlemiş olursunuz. Eğer diş fırçalamayı uzun süre göz ardı ederseniz bu plaklar dişlerinizi çürütüp düşmesine bile neden olabilir. Ayrıca diş fırçalamamanın yarattığı kötü ağız kokusu etrafınızdaki insanların da sizden uzaklaşmasına neden olabilir.

Bölüm1 : Doğru Diş Fırçalama Tekniği Ve Uygulama

1Az miktarda diş macunu kullanın. Diş fırçanıza yalnızca bezelye tanesi büyüklüğünde diş macunu sıkın. Fazla diş macunu kullanmak ağızda fazla köpük oluşturur ve sizi yeteri kadar fırçalama yapmadan tükürmeye, fırçalamayı bırakmaya itebilir. Sizin çok fazla florür hazmetmenize neden olabilir, bu da sağlığınız için tehlikeli bir durumdur.  Dişlerinizi fırçalarken canınız acıyorsa daha yavaş, daha nazik bir şekilde fırçalamayı deneyin ya da hassas dişler için olan diş macunlarını tercih edin.

2Diş fırçanızı diş etinizin bittiği dişlerinizin başladığı noktaya 45 derecelik açıyla koyun. Daha sonra kısa dikey hareketler ya da küçük daireler yapacak şekilde dişlerinizi fırçalayın. Dişlerinizi fırçalarken dişlerinizi geçmemeye, diş etlerinize temas etmemeye ve diş etlerinizin üzerine çıkmamaya gayret gösterin.

3En az 3 dakika boyunca dişlerinizi fırçalayın. Aynı anda yalnızca birkaç diş üzerinde çalışın ve bütün ağzınız içinde bir daire çizin; örneğin sol alt dişlerinizden sağ alt dişlerinize, daha sonra sağ üst dişlerinizden sol üst dişlerinize gidecek şekilde fırçalayın. Bu daireyi tamamladıktan sonra dişlerinizin iç kısımlarını da aynı şekilde daire çizerek fırçalayın. Böylece her dişinizi fırçalamış olursunuz.

4Fırçalama işlemini her kısımda 12-15 saniye harcayacak şekilde yapın. Eğer her size daha kolay gelecekse ağzınızı 4 parçaya bölebilirsiniz; sağ alt, sol alt, sağ üst ve sol üst olacak şekilde. Her parça üzerinde 30 saniye fırçalama yaparsanız, toplamda 2 dakika boyunca dişlerinizi fırçalamış olursunuz. Eğer diş fırçalarken sıkılıyorsanız dişlerinizi fırçalarken televizyon izlemeyi, şarkı mırıldanmayı deneyebilirsiniz. Bütün bir şarkı boyunca diş fırçalamanız fırçalamak için gereken süreyi harcamanızı sağlayacaktır.

5Azı dişlerinizi fırçalamayı unutmayın. Diş fırçasını dudaklarınıza dik olacak şekilde azıdişlerinizin üstüne yerleştirin ve diş fırçasını ağzınızın ön kısmından arkasına, arkadan öne olacak şekilde hareket ettirerek azıdişlerinizi fırçalayın. Aynı işlemi diğer tarafa da uygulayın. Daha sonra fırçayı 180 derece döndürün ve üstteki azıdişlerinizi de fırçalayın.

6Dişlerinizin iç kısmını fırçalayın. Diş hekimleri fırçalamanın en çok unutulduğu bölgenin bu kısım olduğunu söylüyor. Fırçanızı dişlerinizin arka kısmına dik bir şekilde yerleştirin ve her dişi fırçalayın. Bu işlemi yaparken ağzınızı 2-3 parmak genişliğinde açın.

7Çok bastırmadan dilinizi fırçalayın. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra diş fırçanızla dilinizi fırçalayın. çok bastırmamaya dikkat edin. Dilinizi fırçalamanız hem kötü ağız kokusundan kurtulmanızı sağlayacak hem de dilinizdeki bakterileri temizleyecektir.

Bölüm2 : Dişleri Fırçaladıktan Sonra Yapmanız Gerekenler

1Ağzınızı suyla çalkalayın. Dişleri fırçaladıktan sonra ağzınızı diş macununda arındırmak dişlerinizi fırçalamak kadar önemlidir. Ağzınızı çalkalamak için ağzınıza bir miktar su alın, suyu ağzınızda döndürün ve tükürün.

  • Unutmayın ki bu adımın yapılıp yapılmaması gerektiği tartışmalıdır. Bir görüş ağzı suyla çalkalayarak diş macununun etkisinin azaldığını söylerken bir diğeri ise eğer çalkalanmazsa florür hazmedileceğini ve bunun da kötü sonuçlar doğurabileceğini söylemektedir. Bazı çalışmalar ise diş fırçalandıktan sonra ağzı suyla çalkalayıp çalkalamamanın bir farkı ya da önemi olmadığını söylemektedir. Eğer dişlerinizin çürüme ihtimalli yüksek ya da çürüyor ise ağzınızı çalkalamamanız ya da çalkalarken çok az su kullanmanız yararınıza olabilir.

2Diş fırçanızı yıkayın. Diş fırçanızda kalan bakterileri temizleyebilmek için diş fırçanızı akan suyun altında birkaç saniye boyunca tutun. Eğer diş fırçanızı düzgünce yıkamazsanız, bir dahaki kullanımınızda üzerinde kalan bakterileri tekrardan ağzınıza alabilirsiniz. Ayrıca diş fırçanızı yıkayarak üzerinde kalan diş macunundan da kurtulmuş olursunuz. Diş fırçanızı yıkadıktan sonra kolayca kuruyabileceği bir yere yerleştirin, aksi takdirde bakteriler tekrardan üreyebilirler.

3İsterseniz diş fırçaladıktan sonra florürlü bir gargara suyu kullanabilirsiniz. Gargara suyundan küçük bir yudum alın, 30 saniye boyunca ağzınızda döndürün ve tükürün. Yutmamaya özen gösterin.

4İsterseniz ağzınızı tuzlu suyla çalkalayabilirsiniz. Tuzlu su ağzınızdaki kötü bakterileri öldürür fakat aynı zamanda tuzlu suyun asidik olduğu ve çok sık kullanımda dişi aşındırabileceği de söylenmektedir. Bu yüzden bu adımı çok fazla uygulamamanızda fayda var.

5Günde en az 2 kere dişlerinizi fırçalamanız gerektiğini unutmayın. Çoğu diş hekimi dişlerin bir kere sabah ve bir kere gece olmak üzere iki defa fırçalanması gerektiğini söyler. Hatta bu iki fırçalamanın arasında üçüncüyü de eklerseniz sizin için daha iyi olabilir. Ayrıca gün içinde atıştırmalardan olabildiğince uzak durun çünkü bu atıştırtmalar daha çok bakteri üremesine neden olmaktadır.

Video:

Kaynak

  • http://www.wikihow.com/Brush-Your-Teeth
  • http://www.webmd.com/oral-health/news/20100527/brushing-teeth-may-keep-heart-disease-away
  • http://www.webmd.com/oral-health/features/brushing-teeth-mistakes#1
  • http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/dental/art-20045536
Article Tags:
Article Categories:
Güzellik&Bakım

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir