Dişlerdeki Lekeler Nasıl Oluşur?

Dişlerdeki siyah ve kahverengi lekelerden sağlıklı dişlere sahip kişiler bile zaman zaman şikayet eder.. Dişlerinize baktığınızı düşündüğünüz halde dişlerinizde lekeler oluşuyor olabilir ya da diş sğlığınızla alakalı genel bir sorun ile karşı karşıyasınızdır. Dişlerdeki sararmaların ve lekelerin oluşma nedenleri genetik faktörlere ve kişinin dişlerine gereken özeni göstermemesinden kaynaklı olabilir, başında da belirtildiği gibi diş lekelerini herkes çeler. Dşlerdeki lekeler nasıl oluşur, diş lekelerinin oluşumunu etkikeyen faktörler nelerdir, dişinize içerden ve dışarıdan lekelenmeye sebep veren unsurlar nelerdir işte aradığınız sonuçlara cevaplar;
[the_ad id=”17227″][the_ad id=”17228″]
 

Bölüm1: Ağız İçinde Oluşan Diş Lekeleri

1 Çürük Dişler : Diş çürümesi dişlerinizin görünen yüzeyinde değil de iç kısımlarında zamanla koyu ve siyah lekeler halinde beliren renk değişimleri ve diş rahatsızlığıdır. Kimi diş çürüklerinde siyah noktalar halinde dişin yüzeyinde belli belirsiz ilk bakışta çürük diyemeyeceğiniz karartılar şeklinde de başlayabilir. Genellikle diş köklerinde ve dişin diş etiyle buluştuğu yerde oluşmaya başlayan çürükler ağız içindeki diş lekelerinin başında gelir.

2 Flor : Bebeklerin büyüme evrelerinde çok fazla süt alması ile oluşan henüz bebekliğinizde diş yapınıza etkisi bulunan diş lekelerindendir. Diş yüzeylerinde beyaz lekeler halinde görünen bu lekeler, dişinizin ton ton farklı açılması ile ortaya çıkar. Florür tedavisi ile iyileştirme sürecine kavuşturulabilir, diş hekimlerince denenen ve hastaya uygun hale getirilen florür uygulamaları sırasında florürün süt ve süt ürünleri ile teması kesilmeye gayret gösterilir. Bir başka açıdansa  çok daha fazla florlu içme suyu tüketmek zamanla diş üzerinde beyaz diş lekelerine yol açacaktır. Zaman içinde beyaz benekler kararıp kahverengi bir görünüm kazanmaktadır.

3 İlaçların Yan Etkileri: Bazı antibiyotikler uzun süreli kullanımlar sonucu dişlerin üzerinde siyah lekelere yol açabilmektedir. Bu antibiyotiklerin sürekli olarak kullanıldığı durumlarda diş yapısı etkilenerek yüzeylerinde lekeler oluştuğu gözlemlenmektedir. Ağır bir rahatsızlık içerisindeyseniz ve diş lekelerinizden daha önemli bir sağlık süreci geçiriyor olabilirsiniz. Burada yapmanız gereken kullandığınız antibiyotiklerin dişlerinizde lekelenmelere yol açıp açmayacağı konusunda diş hekiminize danışmaktır.

4 Diş Dolguları:  Hatalı diş dolgularının meydana getirdiği diş lekelenmelerinden biri de diş dolgularıdır. Cıva ile metalin karışımından üretilen diş dolgularının gümüşten beyaza hatta diş renginize göre oluşturulduğu artık diş estetiğinin doğurduğu sonuçlardandır ancak burada bahsedilen diş lekesi eğer dişiniz ile aynı renge sahip olmayan bir dolgunuz varsa, ve zamanla bu dolgu oluğundan çıkarak ve akarak diğer dişlerinizde lekelenme meydana getirdiyse diş çevrenizde ve dişlerde siyah lekeler meydana getirir.

5 Genetik Özellikler: Diş minenizin saydam bir yapıya sahip olması diş lekelerini an be an gözünüze sokacağı gibi, dişi besleyen kanallarınızda anatomik olarak  bir aksama ya da zayıflık söz konusuysa ağız içinde dişe bağlı olarak çeşitli diş lekelenmelerini gözlemleyeceksiniz. Diş lekelenmelerinin önlenmesi mümkündür, ancak genetik koşullarınız ve kalıtsal özelliklerinizin buna bir ölçüde yardımcı olacağını bilmenizde fayda var.

Bölüm2: Beslenme Yoluyla Oluşan Diş Lekeleri (Dışarıdan)

1 Kafein: Diş yüzeyiniz yani diş mineleriniz kafein ve tein gibi maddeleri tutar ve diş fırçalamalası ve diş bakımı gibi rutinleri gerçekleştirmediğiniz müddetçe dişlerinizde sarı lekelenmelere ve sararmalara yol açar. Gün içinde çok miktarda kahve ve çay tüketimi ve benzeri kafeinli içeceklerin tüketiliyor olması diş yüzeylerinde sararmalara ve lekelere yol açacaktır. Kafein tüketiminize bağlı olarak diş fırçalamayı ihmal etmeyin, diş sararmasının önüne geçin.

2 Sigara: Nikotin ağzınızın nemli dokusu ile duman şeklinde dişleriniz ile buluştuğunda diş yüzeyinize yapışır ve dişlerdeki lekelerin oluşmasına sebep olur. Öncelikle dişlerinizin arkasında başlayan bu lekelenmeler zamanla dişlerinizin ön yüzeyine kadar yayılarak kahverengi ve kalın bir doku tabakası halinde dişlerinizde belirir. Aynı mantıkla nargile de dişlerde lekelenmeleri tetikleyen bir unsurdur.

[the_ad id=”17269″][the_ad id=”17268″]

İpuçları ve Uyarılar

  • Dişlerdeki lekeler oluşumlarına bağlı olarak farklı tedavi yöntemiyle giderilebilmektedir. Diş temizleme, lazerle diş beyazlatma, florür uygulaması, diş minesini inceltme, daha ileriki sorunlarda dişe şapka takılması gibi yöntemler dişlerdeki lekeleri ortadan kaldırılabilmektedir.
  • Diş sorunları ve sağlıklı çözümleri oldukça pahalı süreçlerdir. Tüm bu pahalı yöntemlere gerek kalmadan dişlerinizde lekeler oluşmaya başlamadan önce ağız sağlığınıza dikkat etmenizi, dişlerinizi düzenli olarak fırçalamanızı ve 6 ayda bir diş hekimine giderek genel bir kontrolden geçmenizi tavsiye ederiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir