Düşükten Sonra Güvenli ve Sağlıklı Şekilde Gebe Kalmak

Düşüklerin çoğu gelişme sürecindeki fetüste ortaya çıkan kromozomal bir bozukluğun sonucudur, ebeveyn adaylarının herhangi birinin hatası değildir. Hem anne adayı hem de partneri için oldukça travmatik bir tecrübe olan bebek kaybı, ileriki dönemlerde bu duyguyu tekrar tatmalarından alıkoymamalıdır. Bebek düşürmek genellikle ebeveyn adaylarının başına bir kere gelir ve çoğunlukla devam edilen denemeler başarılı hamilelikle sonuçlanacaktır.

Gerekli Önlemlerin Alınması

1Tekrar hamile kalmayı denemenin ne zaman doğru olacağını anlayın. Bebeğinizi kaybettikten sonra aklınızda oluşabilecek soru işaretlerinden biri ne zaman tekrar denemenin doğru olacağıdır. Doğru zamanlama genellikle iki faktöre dayanır: fiziksel sağlığınız ve duygusal bütünlüğünüz.

  • Fiziksel olarak, menstrüel döngünüz tekrar düzene girdiğinde ve yumurta oluşturmaya başladığınızda bir sorun kalmayacaktır. Genellikle fiziksel sağlığınıza geri kavuşmanız düşüğü takiben dört ila altı hafta içerisinde gerçekleşir.
  • İlk menstrüel döngünüzü atlattıktan sonra tekrar hamile kalmayı deneyebilirsinzi. Ancak, isteğiniz bu yönde değilse daha fazla zaman geçmesini beklemek tamamen sizin tercihinize kalmıştır.
  • Bebek kaybını takiben kısa sürede tekrar hamile kalmayı denemek daha doğru bir karar  olacaktır. Araştırmacıların fikrine göre düşüğü takibe altı ay içerisinde hamile kalan kadınlarda hamileliğin devamı iki yıl boyunca bekleyenlere göre daha başarıyla ilerlemektedir.

2Duygusal olarak tekrar hamile kalmaya hazır olduğunuzdan emin olun. Düşük yapmak siz ve partneriniz için duygusal bir yıkıma sebep olabilir. Bu yüzden, kendize yas tutmak için zaman tanımalı ve yeni bir hamilelik sürecini aceleye getirmekten kaçınmalısınız.

  • Fiziksel olarak yeni bir hamilelik için hazır olsanız bile, duygusal olarak kendinizi hazır hissetmeniz daha uzun süre alabilir. Bu yüzden, yeni bir denemeden önce tamamen sağlığınıza kavuştuğunuzdan emin olmanız gerekir.
  • Eşinizle konuşun ve düşüncelerinizi paylaşın. Kararı birbirinize bırakmaktansa, düşüğün sizin üzerinizde bıraktığı duyguları kabullenmeye çalışın.
  • Kaybınızla baş etmekte zorluklar yaşıyorsanız, bir terapistle görüşmeyi tercih edin. Terapist sinir, üzüntü ve suçluluk duygularınızla baş etmenize ve kaybınızı kabullenmenize yardımcı olur.

3Düşük sebeplerini araştırın. Oldukça sağlıklı bir vücuda sahip olsanız bile, düşük birçok farklı sebepten kaynaklanabilir. Düşüğe sebep olabilecek sebeplerin farkında olmak aile planlaması yolunda size yardımcı olacaktır. Kontrolünüz dışında düşüğe sebep olabilecek bazı faktörler olabilir:

  • Fetüste meydana gelen genetik anormallikler hamileliğin erken sonlanmasına sebep olabilir ve bu durum düşüğün en yaygın sebebidir.
  • Rahimdeki anormallikler fetüsün sağlıklı kalmasına yeterli olmadığında düşüğe yol açabilir.
  • Kronik bir hastalığınız varsa veya yaşınızın ilerlediği durumlarda düşük riski de artacaktır.
  • Sigara ve alkolü bırakarak, hayatınızdaki stres faktörlerinden kurtularak ve kilonuzu korumaya çalışarak  düşük riskinden kaçınabilirsiniz. Fazla kafein tüketimi de düşük riskini artıracağından özellikle gündelik hayatınızda kahve ve ay tüketimine özen göstermeniz gerekir. Kafein alımınızı günde yaklaşık 200 miligrama kadar düşürün.
  • Belirli enfeksiyonel rahatsızlıklar da düşüğe sebep olabileceğinden doktorunuza danışarak gerekli önlemleri alın.

4Tanı testlerinden geçin. Birden fazla bebek kaybı yaşadıysanız, problemlerin teşhisi için bazı testlerden geçirilmeniz gerekebilir. Tekrar hamile kalmaya çalışmadan önce uygulanan testler doğurganlık ile iligili sorunlarınızın yönetilmesine yardımcı olacaktır.

  • Yapılan kan testleri doktorunuzun dolaşımınızdaki hormon seviyesini ve hamileliğinizi etkileyen bağışıklık sistemi öğelerini ortaya çıkarır.
  • Sizden ve eşinizden alınan örneklere yapılan kromozomal testler düşüğün genetik bir sorundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını su yüzüne çıkaracaktır.
  • Doktorunuzun uyguladığı ultrason sonucunda rahim bölgesi ve iç organlar ile ilgili bilgi sahibi olabilir, rahimdeki anormallikler hakkında fikir sahibi olunabilir.
  • Histeroskopi tekniği ile doktorunuz doğum kanalına yerleştirdiği kamera aracılığıyla rahim duvarı ve fallop tüplerini görüntüleyebilir.

5Genetik taramaları gözden geçirin. Genetik taşınma testi, olası bebeğe anne veya babadan aktarılan genlerin belirlenmesini sağlar. Aynı zamanda bir genetik danışman ile görüşerek herhangi bir genetik hastalık taşıyıcısı olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.

  • Fetüste kromozomal bir bozukluk olduğu takdirde genetik rahatsızlığı bulunan ebeveyn adaylarının düşük yaşama riski artacaktır.

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir