Düşükten Sonra İyileşmek

Deyim yerinde düşük yapmak, hamileliğin beklenmedik ve ani bir biçimde sonlanması anlamına gelir ve hamileliklerin yaklaşık yüzde on ila yirmi beşi düşük ile sonuçlanır. Çoğunlukla engellenmesi mümkün olmayan ve fetüsteki anormallikten kaynaklanan düşük, duygusal ve fiziksel anlamda da iyileşmesi uzun sürecek bir dönemin başlangıcıdır.

Bölüm1 : Fiziksel İyileşme

1İyileşme süreciniz ile ilgili uzman bir doktorun görüşüne başvurun. Düşüğün ilk sinyallerini hissettiğiniz andan itibaren ilgili bir doktor ile iletişime geçmeniz gerekir. İyileşme dönemi kişisel sağlığınız ve hamilelik döneminizin uzunluğuna göre değişecektir.

  • Düşük tetkikinde ultrasondan yardım alınabilir. Bu noktada tıbbi anlamda nasıl ilerleyeceğiniz konusunda birçok seçenek karşınıza çıkacaktır. Doğru karar çoğunlukla şahsi kararınıza ve hamileliğin sürecine bağlıdır.
  • Vücutta enfeksiyon durumu yoksa, düşüğün doğal yollarla gerçekleşmesini bekleyebilirsiniz. Sürecin tamamlanması bir ila dört haftayı bulacaktır. Süreç duygusal açıdan yıpratıcı olacağından, genellikle tıbbi yöntemlere başvurulur. Kullanılan ilaçlar vücudun hamilelik sürecinden çıkmasına ve baş dönmesi, mide bulantısı gibi yan etkilerin azaltılmasına yardımcı olacaktır. Tedavi, kadınların yaklaşık yüzde doksanında bir günde sonuç verir.
  • Yoğun kanama veya enfeksiyon durumlarında cerrahi müdahaleye başvurmak gerekebilir. Sağlık uzmanı tedavi için rahim boynunu genişletip rahmin içerisindeki dokudan kurtulur. Prosedür rahim duvarına zarar verebilir ancak bu tür komplikasyonlar oldukça nadir görülmektedir.

2Olası yan etkilere kendinizi hazırlayın. Fiziksel olarak düşük yapmak, beraberinde bazı yan etkileri de getirecektir. Bu sebeple düşük sürecinde sıralanan etkileri görmeye hazırlıklı olun:

  • Orta veya ağır derecede sırt ağrısı
  • Kilo kaybı
  • Beyaz-pembe renkte balgam
  • Kahverengi veya kırmızı renkte akıntı
  • Yan etkilerin kötü yönde ilerlediğini hissettiğiniz takdirde mutlaka bir doktor ile görüşün. Bu sayede erken teşhis ile olası bir komplikasyondan kurtulacaksınız.

3Reçeteli ilaçları kullanın. Düşük ardından doktorunuz size yardımcı olacak birkaç ilaç yazabilir. Bu ilaçlar temelde acınızı dindirmek ve olası bir enfeksiyonu engellemek yönünde işlev gösterir. Önerilen şekilde ilaçları kullanmaya dikkat edin.

  • Verilen ilaçların çoğu kanama durdurucu olarak görev yapar. Hamilelik süreciniz ne kadar ilerlediyse, kanama riskiniz de o kadar artacaktır. Bu noktada doktorunuz pıhtılaşmayı artırarak kanamayı durdurmayı amaçlayan bir ilacı reçete yazabilir. Aklınızdaki sorular için doktorunuza danışmayı unutmayın.
  • Doktorunuz bir enfeksiyon durumundan şüphelendiği takdirde, antibiyotik takviyesi yapmak isteyebilir. Reçete edilen antibiyotikleri önerilen şekilde kullanın ve alkol tüketimi gibi ilacın etkisini azaltabilecek aktivitelerden uzak durun.

4İyileşme sürecini evde geçirin. Düşük durumu ile tıbbi açıdan müdahale etmenin yanı sıra, evde de kendinize iyi bakmanız gerekir. İyileşme süreciniz ile ilgili doktorunuzdan tavsiye alın.

  • Düşüğü takiben ilk iki hafta içerisinde, cinsel ilişkiden kaçının ve genital bölgeniz için tampon gibi malzemeler kullanmayın.
  • Normal aktivitelerinize ne zaman geri döneceğinizi hamileliğin ne kadar ilerlediği ve kişisel sağlık durumunuz belirleyecektir. Doktorunuzla görüşerek normal aktivitelerinize ne zaman dönebileceğinizi ve ne önlemler almanız gerektiğini öğrenin.
  • İyileşme süreci genellikle birkaç saat ile birkaç hafta arasında değişecektir. Menstrüel döngünüzün normale dönmesi ise dört ila altı haftayı bulabilir.

Bölüm2 : Duygusal İyileşme

1Kendinize yas tutmak için biraz zaman tanıyın. Düşük yapmak, oldukça ağır duygusal bir yüktür. Kendinizi kaybolmuş hissetmeniz oldukça doğal olmakla beraber kaybettiğiniz bebeğinizin yasını tutmak için biraz vakte ihtiyacınız olacak.

  • Düşük ardından yaşadığınız duygular oldukça normal olmakla beraber kimi zaman yoğunlaşabilir. Kadınların çoğu düşüğün ardından üzgün veya kızgın hisseder. Kimi zalimce kendini veya etrafındakileri suçlar. Bu sebeple her türlü duyguyu yaşamanız için kendinize zaman verin. Haftalar geçtikçe yaşadığınız duygu değişimleri iyileşmenize yardımcı olacaktır.
  • Bu dönemde hormonlarınızın da çok etkili olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Hamilelik ve düşük sürecinde değişen hormon dengeniz duygularınızın değişmesine de sebep olacaktır. Düşük yaptığınızın tam anlamıyla farkına vardığınızda uzun süreli ağlamalarınız beklenen sonuçlardan biri olacaktır. Yeme ve uyuma bozuklukları da görülebilir.
  • Duygularınızla baş etmeniz her ne kadar zor olsa da, tecrübe etmeniz için kendinize zaman vermeniz gerekir. Bu dönemin geçici olduğunu ve zamanla daha iyi hissedeceğinizi kendinize hatırlatmanız gerekir.

2Başkalarından yardım alın. Düşük ardından etrafınızda yardımına başvurabileceğiniz bir destek hattınız olması çok önemlidir. Özellikle etrafınızda sizinle benzer durumu yaşayan başka kimselerle konuşun ve tavsiyeler alın.

  • Hemşireler belki de iş hayatları boyunca yüzlerce düşük görürler. Sizinle ilgilenen hemşire ile görüşün ve etrafta yardım alabileceğiniz bir destek grubu olup olmadığını öğrenin. Başka insanların düşük yapan birini aynı şekilde anlamalarını bekleyemezsiniz. Bu noktada, sizinle aynı durumu yaşamış olan kadınlarla görüşmek daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.
  • Sizi sevenlerle hisleriniz ve beklentileriniz hakkında konuşun. Kimi kadınlar düşük ardından özel alanlarında kalmak isterken diğerleri desteğe ihtiyaç duyabilir. Hamileliğin sonlandırılmasının ardından acı çekmek oldukça normal ve anlaşılır bir durumdur.

Kaynak

Aslı Ece

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir