Genital Bölgedeki Siğilleri Anlamak

Genital siğiller hem kadın hem erkeklerde genital bölgede oluşan yumrular veya urlar olarak belirir. Bu tip virüsler cilt cilte temas ve genital bölgesinde siğil olan bir kişi ile korunmasız cinsel ilişki sonucu size de bulaşabilir. Genelde genital bölge siğilleri İnsan Papilloma Virüsü (HPV)’nün 6 ve 11. Tiplerinden kaynaklanır. Bu virüs oldukça yaygındır; her yıl 500.000 ile 1.000.000 kişi genital bölge siğiline yakalanır.

Genital Bölge Siğillerinin Farkına Varmak

1Anüs ve genital bölgenizin etrafını pembe veya kırmızı yumrular için muayene edin. Genital bölge siğilleri cinsel organınızda ve muhtemelen anüsünüzde pembe veya kırmızı renkte yumrular halinde ortaya çıkar. Genital siğilleri anüs, vajina, penis, üretra, rahim boynu gibi bölgelerde görebilir veya hissedebilirsiniz. Her ne kadar nadir olsa da, genital siğiller ağız, dudak, dil ve boğazda da meydana gelebilir.

  • Siğiller karnabahar bitkisinin üst kısmına benzer, oldukça küçük olabileceklerinden fark edilmeleri zor olabilir. Bu noktada büyümekte olan üç ya da dörtlü kümeler halinde siğilleri bularak yayılmalarını gözlemleyin.

2Siğillerin kaşındırıcı ve tahriş edici olup olmadıklarına bakın. Genital bölge siğilleri genelde acı verici olmasalar da, tahrişe, kaşıntıya, rahatsızlığa ve kimi durumlarda çok kaşıma kaynaklı kanamaya sebep olabilirler.

  • Genital bölge siğillerinin siz virüsü kaptıktan sonra altı hafta ila altı ay içerisinde ortaya çıkabileceklerini aklınızda bulundurun. Cinsel ilişkinin ardından birkaç hafta sonra siğil oluşumunu gözlemleyebilirsiniz. Bu halde siğiller tam anlamıyla gelişmiş ve belirtiler ortaya çıkmış demektir.

3Hiçbir belirti göstermemenize rağmen genital bölge siğiline sahip olabileceğinizin bilincinde olun. Bu virüsle temasa geçen kimi insanlarda hiçbir belirti görünmemesi hastalığı taşımadıkları düşüncesine kapılmalarına veya durumun hiç farkında olmamalarına sebep olabilir. Bu sebeple düzenli olarak test yaptırarak farkında olmadan genital siğil taşıyıcısı olmadığınızdan emin olmanız gerekir.

  • Hemoroid, frengi, penisteki PPP ve et benleri yanlışlıkla genital bölge siğili olarak adlandırılabilir. Aynı zamanda belli başlı cilt kanserleri genital bölge siğillerine benzer. Genital siğile sahip olup olmadığınızdan emin olmak için doktorunuz veya sağlık danışmanınız tarafından yapılan teste tabi tutulmalısınız.

Kaynak:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir