Hiperpigmentasyon Nasıl Tedavi Edilir

İnsan derisi, melanin üreten melanosit hücreleri bulundurur. Melanin cilde rengini veren kimyasal bir maddedir. Deride çok fazla melanin bulunması, hiperpigmentasyonlu bir cilt oluşturur. Çiller ya da yaşlılık lekeleri bu konuda verilebilecek yaygın örneklerdendir. Güneşe maruz kalma, cilt travması ya da bazı ilaçların yan etkileri sonucu hiperpigmentasyon ortaya çıkabilir. Hiperpigmentasyon ciddi bir tıbbi hastalık olmamasına rağmen, estetik sebeplerden dolayı tedavi olmak isteyebilirsiniz.

Sebebini Belirleme

1Hiperpigmentasyonun çeşitlerini bilin. Hiperpigmentasyon türlerini tanımak, doğru tedavi yollarını belirlemenizde yardımcı olur. Buna ek olarak, hiperpigmentasyon çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmak cildinizde daha fazla renk değişimini önlemek için yaşam tarzınızda yapabileceğiniz değişikler hakkında da fikirler verebilir. Hiperpigmentasyonun yalnızca yüzünüzde oluşmayabileceğini bilin. Aşağıdaki maddelerde 3 farklı hiperpigmentasyon çeşidi hakkında bilgiler bulacaksınız:

  • Hiperpigmentasyonun melazma çeşidi hormonal dalgalanmalar sonucu oluşur ve hamilelik döneminde olağan bir durumdur. Ayrıca tiroid fonksiyonunun bozukluğunun bir sonucu olarak ve doğum kontrol haplarının ya da hormon tedavisi için kullanılan hapların yan etkilerinden dolayı hiperpigmentasyon görülebilir. Bu tarz hiperpigmentasyon çeşidini tedavi etmek zordur.
  • Bu tür hiperpigmentasyon lekelerine yaşlılık lekeleri de denir. Yaşlılık lekeleri 60 yaşını geçmiş kişilerin %90’ında görülür. Yaşlılığın haricinde, UV ışınlarına maruz kalmak da lentijin oluşumuna neden olur.
  • Postinflamatuar hiperpigmentasyon (PIH). Hiperpigmentasyonun bu türü, sedef hastalıklarının, yanıkların, aknelerin ve bazı cilt bakım tedavilerinin sebep olduğu yaralanmalar sonucu oluşur. Genellikle deri yenilenip, iyileşirken bu lekeler de ortadan kaybolur.

2Cildinizin durumu hakkında bir dermatolog ile konuşun. Cildinizde ne tür bir hiperpigmentasyon oluştuğunu anlamak için bir dermatoloğa görünün. Yaşam tarzınız ve geçmişte yaşadığınız sağlık sorunları ile ilgili soruların sorulmasından sonra, cildiniz büyüteçli bir ışık yardımıyla muayene edilecektir. Dermatoloğunuz cildinizde hangi tür hiperpigmentasyon oluştuğunu anlamak için size aşağıdaki sorulardan soracaktır:

  • Ne kadar sıklıkta güneşleniyorsunuz ya da solaryuma giriyorsunuz? Ne sıklıkta güneş kremi kullanıyorsunuz? Güneşe maruz kalma düzeyiniz nedir?
  • Şu anda ya da geçmişte yaşadığınız sağlık sorunları nelerdir?
  • Şu anda hamile misiniz ya da yeni doğum yaptınız mı? Son zamanlarda doğum kontrol ilaçları kullanıyor musunuz? Ya da son günlerde hormon tedavisi gördünüz mü?
  • Hangi ilaçları kullanıyorsunuz?
  • Herhangi bir estetik ameliyat geçirdiniz mi ya da profesyonel anlamda bir cilt tedavisi gördünüz mü?
  • Gençliğinizde güneş kremi ya da UV korucu kullandınız mı?

Video

Kaynak

  • https://www.youtube.com/watch?v=KDsoEig4JiU
  • http://www.wikihow.com/Treat-Hyperpigmentation
  • http://www.skininc.com/skinscience/physiology/149270785.html?page=1

aslı sevim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir