İlişkide Daha İyi İletişim Nasıl Kurulur

İletişim zor bir iştir. Bu nedenle sağlıklı bir ilişki için anahtar durumundadır. Bir ilişkide daha iyi iletişim kurmak istiyorsanız, sadece fikirlerinizi nasıl ifade etmeniz gerektiğini değil, partnerinizi gerçekten dinlemeniz gerektiğini de bilmeniz gerekir. Bir ilişkide daha iyi iletişim kurmayı öğrenmek istiyorsanız, aşağıdaki adımları izlemeniz yeterlidir.

Kendinizi Ortaya Koyun

1 Ne demek istediğinizi söylemeyi öğrenin. Gerçek iletişime karşı niyete dair yapılan esprileri duymuşuzdur, kadınlar  “bu” dediğinde “o”nu  kasteder- ya da “sana gerçekten söylemek istediği şey …” Bu espriler sıklıkla doğru oldukları için komiktir. Bazen partnerimizden imalarımızı anlamasını bekleriz, ancak bunu dilememiz veya güvenmemiz adil veya etkili değildir. Bunun yerine, düşüncelerinizi doğrudan dile getirin.

  • Kendinizi ortaya koyarken, söylemeye çalıştığınız şeyle ilgili somut örnekler verin böylece kelimeleriniz daha mantıklı olur. Sadece “Evde payına düşeni yapmadığını düşünüyorum …” yerine “son iki hafta boyunca her gece bulaşık yıkamak zorunda kaldım …” deyin.
  • Partnerinizin sizi anlaması için yavaşça konuşun. Öfkeli düşüncelerinizi pat diye dile getirmeyin, aksi takdirde  mantığınızı kavrayamayacaktır.
  • Uzun süre konuştuğunuzda bunun için ödüllendirilmeyeceğinizi hatırlayın. Değinmek istediğiniz noktalara isabet ettirin, ama partnerinizi bunaltana kadar konuşup durmayın.
  • Düşüncelerinizi direk sarf etmek, alınma ve dürtülerinizle alakalı karışıklığı ortadan kaldırır. Erkek arkadaşınızın sizi bir partiye götürme planına alternatifler sunmak yerine, ona gerçeği söyleyin: işte zor bir haftanın ardından tüm bu insanlarla görüşmek istemiyorsunuz, ardından “Bunu söylediğim için üzgünüm ama bu akşam parti havamda değilim. ” deyin.

2 “Ben” veya “Beni” ifadelerini kullanın. Partnerinizin bir hata yaptığına dair suçlamalarla tartışmaya başlamayın. “Sen hep …” ya da “Sen asla …” derseniz, partneriniz gardını alır ve sizin bakış açınızdan dinleme olasılığı azalır. Bunun yerine, “Bunu fark ettim …” veya “Son zamanlarda, ben şöyle hissettim …” gibi bir şey söyleyin. Tartışmalarınızı kendi duygularınızı merkezleştirerek yapmanız, partnerinizin daha az azar işitmesini ve daha çok olarak da verimli bir tartışmanın parçası gibi hissetmesini sağlayacaktır.

  • Hatta “Son zamanlarda biraz ihmal edilmiş gibi hissettim” demek bile “Beni ihmal ediyorsun” dan daha uzlaşmacıdır.
  • Aslında “Ben” ifadeleri ile aynı şeyi söylüyorsunuz ama bu yumuşak hamle ile eşinizin daha az savunmaya geçmesini sağlayacak ve açık bir iletişim kurma olasılığınızı arttırırsınız.

3 Mümkün olduğu kadar sakin olun. Siz ve partneriniz ateşli bir tartışmanın ortasında olduğunuzda soğuk kanlı olamayabilirsiniz, ancak ne kadar sakin olursanız, duygularınızı o kadar kolay ifade edebileceksiniz. Yani, bir konuşmanın ortasında öfkeliyseniz veya sorunu gündeme getirmeden önce bile çok öfkeliyseniz, verimli bir tartışma başlatmaya yetecek kadar sakinleşip, soluklanın.

  • Fikirlerinizi ifade etmek için yavaş ve aynı tonda konuşun.
  • Partneriniz hakkında konuşmayın. Bu sadece sizi daha da kızdırır.
  • Derin nefesler alın. Tartışmanın ortasında çılgına dönmeyin.

Kaynak

  • http://psychcentral.com/blog/archives/2009/04/14/9-steps-to-better-communication-today/?all=1
  • http://www.wikihow.com/Communicate-Better-in-a-Relationship
  • http://www.counselling-directory.org.uk/counsellor-articles/relationship-counselling-how-to-communicate-better

didem özcan

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir