İnternet Bağlantısının Hızını En Üst Düzeye Çıkarma

Web sayfalarının eskiye oranla yüklenmesi daha mı uzun sürüyor? İndirme hızlarınız olması gereken hızla eşleşmiyor mu? İnternet bağlantınız söz konusu olduğunda onun hızını etkileyebilecek birçok faktörden bahsedebiliriz. Neyse ki, performansınızı artırmak için yapabileceğiniz çok şey var ve bunlar sayesinde birkaç dakika içinde internet bağlantı hızınızın arttığını görebilirsiniz.

Donanımınızı, Ağınızı ve Bağlantınızı Kontrol Edin

1Bir hız testi yapın. Donanım ve bilgisayar ayarlarınızı kontrol etmeden önce, hangi hızda olduğunuzu öğrenin ve bunu servisinizin reklamını yaptığı hızlarla karşılaştırın. İnternette çeşitli hız testi siteleri var, sadece Google’da “hız testi” kelimelerini aratıp, en iyi sonuçları seçebilirsiniz.

  • Farklı testler farklı sonuçlar verecektir. Aynı test bile tekrarlandığında, size farklı sonuçlar verebilir. Bunun nedeni test sunucularının bulunduğu konum ve bağlantınızı paylaşan kişi sayısıdır.
  • Birden fazla test yapın ve aldığınız ortalama hızı bulun.
  • Testi çalıştırmak için Flash’ın yüklü olması gerekebilir.
  • Eğer yaptığınız testte size seçenekler sunuluyorsa, fiziksel konumunuza en yakın test sunucusunu seçin. Bu sizin en doğru sonuçları elde etmenize yardımcı olur (speedtest.net’de, bu otomatik olarak seçilir)

2Sonuçlarınızı, sizin ödeme yaptığınız internet hızı ile karşılaştırın. Hangi hızlarda olmanız gerektiğini öğrenmek için servis sağlayıcınıza başvurun. Sağlayıcınız tarafından reklamı verilen hızların “en iyi durum” hızları olduğunu unutmayın; özellikle de Kablosuz özelliği kullanıyorsanız hızınızı düzenli ve sabit bir sayı olarak alamayabilirsiniz.

  • İnternetinizi uzun süre yükseltmediyseniz, daha az para karşılığında daha iyi hız elde edebilirsiniz. Şirketler genellikle daha iyi fırsatlar hakkında sizi bilgilendirmek istemiyorlar, bu nedenle kaydolurken bütün yeni hizmetlerin bilgilendirmesine sahip olup olmadığınızı kontrol edin. Bölgenizdeki tüm sağlayıcılarla görüşün.
  • Megabayt / megabit farkından haberdar olun. İnternet Servis Sağlayıcıları (ISS), megabayt değil, megabit olarak reklam yapar. Bir megabaytı (MB) 8 megabit (Mb) cinsinden düşünürsek, saniyede 25 megabit (Mbps) ödüyorsanız, gerçek maksimum aktarım hızı saniyede 3 megabayttan (MBps) fazla oluyor. Test sonucunuz Kbps cinsinden ölçülüyorsa, ölçümünüzü Mbps olarak elde etmek için bu rakamı 1000’e bölersiniz.

3Modeminizi sıfırlayın. Modeminizi ve yönlendiricinizi yeniden başlatmak, eski verileri temizlemeye ve modem yapılandırmanızı İnternet servis sağlayıcınızdan yeniden sağlayarak bazı ağ sorunlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Gerekirse, modeminiz ISS’den firmware güncellemelerini otomatik olarak indirecektir. Ağınızı sıfırlama ile ilgili ayrıntılar için bu kılavuzu inceleyin.

4Girişim kaynaklarını kontrol edin. Kablosuz bir yönlendirici kullanıyorsanız, bazı aygıtlar parazit nedeniyle bağlantınızı etkileyebilir. Kablosuz yönlendiriciler çok çeşitlidir; 802.11 b, g ve n (2.4 GHz) veya 802.11 a (5.8 GHz). Kablosuz bağlantınızı etkileyebilecek yaygın aygıtlar, mikrodalgalar ve cep telefonları olup bunların çoğu 2.4 GHz aralığında çalışır. Bu zararlı girişimi en aza indirgemek için, bağlantıyı kullanırken telefonunuzdaki verileri kapatın ve mikrodalga fırınınızı kablosuz cihazlardan ve yönlendiricinizden uzaklaştırın.

5Belirli bir veri sınırına ulaşıp ulaşmadığınızı kontrol edin. Bazı İnternet sağlayıcıları müşterilerinin internet kullanımına ilişkin belirli bir veri saklama alanı uygular. Bu veri saklama alanı, bir ay boyunca internet üzerinden indirebileceğiniz ve yükleyebileceğiniz bilginin miktarını sınırlar. Bazen, bunu bir “veri kullanım planı” olarak adlandırabilirler. Aylık ödemeniz gereken paranın üstünde olup olmadığınızı görmek için hesap sayfanıza giriş yapın veya müşteri hizmetleriyle iletişime geçin. Çoğu zaman, sınırın üzerine çıkma cezası, fatura döneminin geri kalanında internet hızınızın düşürülmesi veya faturanıza ekstra masraflar eklenmesi olabilir.

6İnternet servis sağlayıcınızı arayın. Bazen, yalnızca sağlayıcı tarafından düzeltilebilecek sorunlar yaşayabilirsiniz. Genellikle, bir teknisyenin evinize gelmesine gerek kalmadan, modeminizin sinyallerini okuyarak bağlantınızda bir aksilik olup olmadığını anlayabilirler. Gerekirse şirketler, altyapılarını kontrol etmek için bir hat teknisyenini evinize veya mahallenize gönderebilirler. Sorun bittiğinde, ziyaret için bir ücret alınabilir; bu nedenle, önce telefonla veya internet üzerinden sorun gidermeyi denemek önemlidir.

7Ağınızdaki tüm cihazları kontrol edin. Ağınızdan bir başkası, internette video izlemek veya büyük dosyalar indirmek gibi bir çok medya işleminde bulunuyorsa, muhtemelen o kişi bant genişliğinizin önemli bir yüzdesini kullanıyor demektir. Yönlendiricinizin web ara yüzünü biliyorsanız, belirli IP’lerden veya servislerden gelen trafiğe öncelik vermek ve diğerleri için iş akışını sınırlamak için QoS (Hizmet Kalitesi) ayarlarını düzenleyebilirsiniz. Aksi takdirde, indirme alışkanlıklarını minimumda tutmalarını isteyin.

8Kablosuz ağınızı veya bilgisayarınızın yerini değiştirin. İnternet’e bir Wi-Fi yönlendiricisi ile bağlıysanız, zayıf sinyaller düşük hızlara ve bağlantıların aksamasına neden olabilir. Kablosuzunuzu mümkünse bilgisayarınıza yakınlaştırın veya bilgisayarı yönlendiriciye daha yakın olacak şekilde taşıyın veya daha iyi sinyal iletmek için yönlendiriciyi bir dolabın üzerinde tutun.

  • Bir basınçlı hava kutusu kullanarak, yönlendirici ve modemdeki tozları temizleyin. Bu ünitenin aşırı ısınmasını önlemeye ve dolayısıyla sinyallerin daha net algılanmasına yardımcı olacaktır.
  • Aşırı ısınmayı önlemek için tüm elektrikli bileşenler etrafında düzgün havalandırmayı sağlayın.

9DSL’niz varsa filtrelerinizi kontrol edin. DSL’yi etkinleştirdiğinizde, hattınızı telefon prizinizden dikdörtgen kutu filtresinin bir tarafına bağlayınız. Öte yandan telefonunuz için 1, modeminiz için 2 hat çıkıyor. Sabit hattınızda DSL bağlantısı kullanıyorsanız, en uygun sinyal hızını elde etmek için yüksek kaliteli filtreler kullandığınızdan emin olun.

10Hava durumunu kontrol edin. Uydu internet kullanıyorsanız, rüzgar, kar, yağmur, yıldırım, statik veya diğer elektriksel parazitler nedeniyle internet bağlantınız değişmiş olabilir.

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir