Kıyma Nasıl Seçilir

Köfte, kıymalı yumurta, kıymalı makarna vb. yapmak için kıyma almaya markete ya da kasaba gittiniz. Hazır çekilmiş kıyma almayı mı düşünüyorsunu? Peki hazır kıyma almak ne kadar doğru ? Bu konuyu hiç düşündünüz mü? Genelde kıyma çektirmek yerine hazır çekilmiş kıymalar tercih edilmektedir ve belki de yapacağınız yemeklerin lezzetini bu kıymalar etkilemektedir. Bundan dolayı kıyma alıp, hazırlatma sürecinde sizinde orada olup nasıl kıyma seçeceğinizi bilmeniz lazım. Bu seçimin nasıl yapılacağını bilmiyorsanız makalemizde adım adım kıymanın nasıl seçileceği anlattık, tek yapmanız gereken okumaya devam etmek.

Kıyma Seçiminin Püf Noktaları

1Hazır kıymayı almayın. Kasaba ya da markete gittiğinizde hazır çekilmiş kıyma yerine hayvanın döşünden istediğiniz miktar alarak sadece 1 kere çektirmeniz yeterlidir.

2Orta yağlı et seçin. Kıymalık için seçtiğiniz hayvanın döşünü yağsız almayın, orta yağlı seçin. Bilinenin aksine tamamen yağsız olursa lezzeti de azalacaktır.

3Kıymayı çektirmek yerine kasaba satırla doğrattırın. Satır kıyma kesinlikle çekilmiş kıymadan daha iyi, ama daha uğraş gerektiren bir kıymadır. Kasaba yaptırabiliyorsanız çekme işlemi yerine satırla eti ufak parçalara böldürün.

4Kuzu ve koyun eti seviyorsanız onları da ilave ettirin. 1 kilo kıyma istiyorsanız bunun ortalama 800gr’ını dana etinden, 200gr’ınıda kuzu etinden kullandırın.

5Et çekme makinesinin içinin boş olduğunu kontrol edin. Bunun kontrolü için öncelikle makineyi boş olarak çalıştırtın ve çıkan eti bir köşeye koydurtun, ondan sonra kendi etinizin çekilme işlemine başlatın.

6Aldığınız kıymayı buzdolabında saklayın. Kıymayı 1-2 saat içinde kullanacaksanız buzdolabına koymanıza gerek yoktur. Ama daha geç kullanılacaksa buzdolabına konulmasında fayda var.

İpuçları:

  • Kıymayı kullanmaya başlamadan önce havalandırmanızda yarar vardır. Adeta erişteyi ayırır gibi kıymanın altını üstüne getirin. bu havalandırma işlemi sayesinde etin tadını daha iyi alacaksınız.
  • Kıymadan köfte yapmayı düşünüyorsanız bu durumda kıymayı ekmek havuru yuvarlar gibi yuvarlayıp buzdolabında 2-3 saat dinlendirin.

Uyarılar:

  • Eti az çektirmeniz önemli bir noktadır. Çünkü ne kadar çok çektirirseniz bu dudumda et ezilecek ve bulamaç haline gelecektir. Marketlerde et reyonundaki kişiler genelde eti 2-3 defa çekmektedir. Siz bunun yapılmasına müsaade etmemelisiniz.
  • Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise makinenin içinde daha önceden kalmış olan eti almamanızdır. Bunu almamak istemenizde utanacak, sıkılacak herhangi bir şey bulunmamakla birlikte, bu zaten sizin hakkınız olan bir şeydir.

Kaynak

Article Categories:
Yeme&İçme

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir