Kolik Bebek Nasıl Emzirilir

Kolik, sağlıklı bebeklerde kontrol dışı gelişen ve sürekli devam eden ağlama durumudur. Anne sütü ile beslenen veya mama ile beslenen bebeklerde görülebilir. Kolik durumunun gerçek sebebi bilinmemektedir. Bebekler, emzirme esnasında ki beslenmeyi zorlaştırır ve öğün aralarında kolik olabilirler.

Bölüm1: Beslenme ve Emzirme Tekniğinin Yeniden Düzenlenmesi

1İki hafta boyunca süt, peynir ve diğer süt ürünlerini beslenme düzeninizden çıkarın. Yediğiniz birçok besin anne sütüne dahil olur. Bazı bebekler süt ürünlerinden alınan proteine karşı hassas olabilirler.

  • Bebeğiniz anne sütünün bileşenlerine karşı hassas ise, bu durum bağırsakta tahrişe ve ağrıya sebep olabilir.

2Fındık, mısır, buğday, ağır kafeinli içecekler ve baharatlı yiyeceklerin tüketimini durdurun. Bu besinler de anne sütüne dahil olduğunda tahrişe sebep olur.

3Bebeğinizin beslenme programını dikkatlice takip edin. Bebeğiniz ağlamaya veya garip sesler çıkarmaya başladığında aç olduğunu anlarsınız. Bebeğiniz için devamlı bir beslenme programı oluşturmaya özen gösterin.

  • Bebeğinizi beslemek için açlıktan gözünün dönmesini beklemeyin. Aksi takdirde bu durum bebeğinizin heyecanlanmasına sebep olur ve heyecanlanan bir bebeği sakinleştirerek emzirmeniz çok zorlaşabilir. Çok acıkan bir bebek süt ile beraber çok miktarda hava da yutabilir ve bu durum karın ağrısı ile gaza sebep olur.

4Bebeğinizin tercihi olan emzirme pozisyonunu yakalayabilmek için farklı pozisyonlar deneyin. Kimi bebekler emzirme esnasında kucakta olmayı tercih ederken kimileri ise annelerinin yatar pozisyonda olmasını ister.

  • Bebeğiniz tükürüyor veya emzirmeyi bırakıp ağlamaya başlıyorsa midesinden asit yükseliyor olabilir. Bu durumda bebeği kollarınızın arasında dik pozisyonda tutun.

5Bebeğinizin tercih ettiği göğsünüzü belirleyin ve emzirirken yalnızca bu göğsünüzü kullanın. Emzirme esnasında yalnızca bir göğsünüzü kullanmak bebeğinizi daha az telaşa sokar ve daha iyi bir emzirme sağlar. Yalnızca bir göğsünüz ile emzirirken gelen süt bebeğiniz için daha yüksek kalorili olacaktır.

  • Bebeğiniz iyi bir şekilde besleniyorsa, göğsünüzü değiştirmek için emzirmeye ara vermeye gerek yoktur. Bebeğiniz bir göğsünüzle emzirmenin ardından halen açsa, o halde diğer göğse geçmeniz gerekir.
  • Bebeğinizi yalnızca bir göğsünüz ile emzirdiğinizde göğüsleriniz arasında bir orantısızlık gözlemleyebilirsiniz. Bu fark genelde annelerin daha çok dikkatini çeker. Bu durum sizi bir şekilde rahatsız ediyorsa, emzirme işlemini tamamladıktan sonra diğer göğsünüzden süt pompalayabilirsiniz.

6Emzirme esnasında sıklıkla bebeğinizin gazını çıkarın. Bebeğiniz gazlıysa veya kusmaya yatkınsa bu işlemi yapmanız gerekir. Bebeğinizin gazını çıkarmak için başvurabileceğiniz birçok pozisyon mevcuttur. Bir tanesi işe yaramazsa, bebeğiniz için en uygun pozisyonu bulana dek denemeye devam edin.

  • Bebeğinizi yüzü size bakacak şekilde tutun ve çenesi omzunuza yaslanacak şekilde göğsünüze bastırın.
  • Bebeğinizi yüzü size dönük şekilde kucağınıza oturtun.
  • Bebeğinizi göbek üstü kucağınıza yatırın.
  • Bebeğinizin tercih edeceği pozisyon hangisi olursa olsun, nazikçe sırtına vurarak veya sırtını ovalayarak gazını çıkarın.

Bölüm2: Kolik Bebeğin Sakinleştirilmesi

1Bebeğinizi kolları aşağıda kalacak şekilde kundaklayın. Kolik bebekler yalnızca emzirme esnasında ağlamaz. Anne sütü veya mama ile beslenmesi fark etmeksizin kundaklama işlemi bebeğin sakinleşmesine yardımcı olur.

2Bebeğinizi yanlarından veya karnından tutun. Bu sayede rahatlayacak ve sakinleşecektir. Bebeğinizi yalnızca yatağa koyarken sırtüstü pozisyonda tutun.

3Bebeğinize şarkı söylemeyi veya onunla konuşmayı deneyin. Şarkı söylemek veya konuşmak gibi yüz yüze yapılan aktiviteler bebeğinizi tuttuğunuz esnada kendisini rahat hissetmesini sağlar.

4Bebeğinizi nazikçe sallayın veya hoplatın. Sallanma hareketi doğumdan önce rahimde olan hareketlenmeye benzer.

5Bebeğinize emzik verin. Birçok bebek emzik ile sakinleşir.

6Bebeğinizin karnına ılık su torbası koyun. Bazı anneler bu işlemi bebekleri için yatıştırıcı bulurlar. Ilık musluk suyu kullandığınızdan emin olun. Asla kaynayan su kullanmayın veya suyu mikrodalgada ısıtmayı düşünmeyin.

  • Suyun kendi cildinizde rahatlıkla hissedilen ılık formda olması gerekir, sıcaklığı ise 39 dereceyi aşmamalıdır.

7Kolik durumunun 4 ila 5 ay sonunda ortadan kalkacağını aklınızda bulundurun. Doktorunuz bebeğinizin sağlıklı ve normal şekilde büyüdüğünü belirtiyorsa, kolik durum bebeğiniz beş aylık olduğunda ortadan kalkacaktır.

  • Sıralanan tekniklerden hiçbiri işe yaramasa da, tünelin sonunda ışık göreceksiniz demektir.

Kaynak

  • http://www.nbci.ca/?option=com_content&id=13:colic-in-the-breastfed-baby&Itemid=17
  • http://www.lalecheleague.org/llleaderweb/lv/lvsepoct95p69a.html
  • http://www.wikihow.com/Breastfeed-a-Colicky-Baby
Article Categories:
Sağlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir