Kreş Nasıl Açılır

Çalışan annelerin belki de en büyük kurtarıcısı olan kreşlere ihtiyaç günden güne artmaktadır. Çocuklarla geçirdiğiniz vakitten keyif alıyorsanız ve bu alanda para kazanmak gibi bir düşünceniz varsa kreş açmak tam da size göre bir iş.

Açtığınız kreşte çalışan insanların da sizin gibi bu işten keyif aldıklarından emin olmanız gerekmektedir. Kaynaklar, zaman ve istihdam için daha iş başlarken belki de gereğinden fazla çaba sarf etmeniz gerekmektedir. Ama emin olun çabalarınızın sonucunu bir süre sonra alacaksınız. İşini severek yapan doğru personel ve doğru olan kaynaklara ne yaptığınızdan emin bir şekilde yürürseniz gerçekten güzel bir işe sahip olmuş olursunuz.

1. Basamak: Etraftan Bilgi Toplama

1Sağlık ve yangın güvenliği ile ilgili bilgi edinin. Bugün bir bina için olmazsa olmazlardan olan heleki çocukların yoğunluklu olduğu bir bina da kesinlikle vazgeçilmez olan yangın güvenliği hakkında bilgi toplamalısınız. Özel Eğitim Kurumları Standartları ve de Okul Öncesi Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde yazılı olarak anlatılan şartları yerine getirdiğinizden emin olmalısınız.
2İşlenmesi gereken müfredat hakkında bilgi edinin. Standart olması gereken müfredat hakkında bilgi edinmelisiniz ki diğer kreşlerden geri kalmayasınız.
3Mütevelli heyeti kurun ve bu heyetle ortak hedef, amaç belirleyin. Bu heyete katılan kişiler okuldan herhangi bir para kazanan kişiler değilde daha çok çocuk yuvasının misyonunun, vizyonunun belirlenmesinde yardım olacak kişiler olmaları gerekmektedir.
4Açacağınız kreşte amaçlarınızı listeleyin. Yetişmeniz gereken müfredat, personeli işe alma, öğrencileri kayıt etme, öğretmen olacakların niteliklerini kontrol etme, müfredat ile ilgili zaman çizelgesi oluşturma ve açacağınız gün gibi bilgileri belirlemelisiniz.
5Sermaye toplamak için çevreniz varsa bir bağış günü düzenleyin. Bu güne okul görevlilerini, aileleri, politikacıları ve tanıdığınız ünlü simalar varsa onları davet edin.
6Yerel basını haberdar edin. Böyle bir kreş açıldığını etrafa duyurmak için basın bültenlerini yerel basına gönderebilirsiniz ve bu sayede de kreşiniz yavaş yavaş tanınmaya başlar.
7Kayıt işlemlerinin planlamasını yapın. Oluşturduğunuz mütevelli heyeti bu konuda size yardımcı olacaktır. Kayıt sistemini kafanızda oturtup hangi tür bir kayıt sistemi kuracağınıza karar vermelisiniz.
8Kendinize muhasebeci ve avukat edinin. Yasal süreçleri ve vergi işlemlerinizi takip etmek için bir muhasebeci ve avukata ihtiyacınız olduğunu göz ardı etmeyin.

9Yapılacak işlerle ilgili mütevelli heyetiniz ile birlikte bir plan hazırlayın. Bu planla bütçenizi belirleyin,

  • Kamu giderlerini
  • Başlarken ihtiyacınız olacak teknolojik ürünleri
  • Sıraları, sandalyeleri, masaları
  • Ofis mobilyalarını

almanız için ne kadar bütçe ayırmanız gerektiğini hesaplayın. Bunun yanında gerekli personel için

  • Kaç kişiyi işe alacağınızı
  • İlanları nereye vereceğinizi
  • Teknik, temizlik, bakım için kaç personele ihtiyacınız olduğunu
  • Öğretmen olarak kaç personele ihtiyacınız olduğunu

belirlemenizde fayda var. Baştan işi sıkı tutarsanız adımlarınızı daha sağlam atarsınız.

10Kreşinizi açacağınız yeri belirleyin. Ortalama ne kadar çocuğa hizmet edeceğinizi planlayarak kreş olarak alacağınız mekanın büyüklüğünü belirleyebilirsiniz. Bununla birlikte kreşi açacağınız mevkinin de ulaşım olarak kolay bir ağda olmasına dikkat etmelisiniz.
11Öğretmenlik yapacak kişileri kadronuza dahil etmeye başlayın. İş ilanı verdiğiniz yerlerden yapılan geri dönüşleri değerlendirerek işletmeniz için en uygun olan personelleri seçip kadronuza dahil etmeye başlayın.
12Tanıtım için internet sitesi kurun.Kreşiniz ile ilgili çok da maliyetli olmayan bir internet sitesi kurarak işletmenizin nerede olduğunu, personelleriniz kimler olduğunu ve de sonrasında işletmeniz ile ilgili görseller de ekleyerek nasıl bir yer olduğunu insanlara gösterebilirsiniz.
13Öğrencileri kayıt etmeye başlayın. Genel olarak öğrenciler 1’er senelik kayıt olmaktadır. İşletmenizin tanıtımı sonrasında velileri ile birlikte gelen öğrencileri kayıt edin.
14Kreş açılmadan 20-25 gün önce personel alımlarını sonlandırın. Dönem başlamadan önce müfredat programı ve işleyiş ile ilgili prosedürleri eğitim verecek olan personellerinize bu süreçte aktarın.[adsyatay][adsmobil]

2. Basamak: Özel Kreş Açma Şartlarını Yerine Getirme:

kres-nasil-acilir1Kreşin mekanını doğru yerde seçin. Kreşler bar, kahve, meyhane, şans oyunları oynatan yerler, alkollü içki satan yerler ve de genel ahlak kurallarına uymayan yerlerin kapılararına minimum 100 metre mesafede olmak zorundadır.
2Acil çıkış kapısı olması gerektiğini unutmayın. Kreşlerin olduğu binalarda oluşabilecek tehlikeli durumlarda çocukları dışarı çıkarabilmek için acil çıkış kapısı, yangın merdiveni bulundurulması gerekmektedir.
3Kreşin olduğu binanın güvenli olduğundan emin olun. Kreşiniz çok katlı bir binanın içinde yer alıyorsa diğer katlarda yanıcı ve patlayıcı maddeler satan veya depolayan işletmelerin olmaması gerekir. Sadece aynı binada değil kreşin olduğu binanın bitişiğinde de bu şekilde işletmelerin bulunmaması gerekir.
4Gerekli sayıda lavabo ve tuvalet bulunmalı. 10 çocuk için bir lavabo ve tuvalet bulunması gerekmektedir. Bu tuvalet ve lavabolar çocukların ulaşabileceği yükseklik ve büyüklükte olmalıdır. En çok dikkat edilmesi gereken nokta ise bu lavabolar ala düşmeyecek şekilde sabitlenmelidir.
5MEB’den onay almalısınız. Böyle bir işletme açmadan önce Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onay almanı gerektiğini unutmamalısınız.
6Kreşin bahçesi olmalıdır. Çocuk başına minimum 1.5 metrekare olacak şekilde bahçe olmalıdır. Eğer kreşe dahil olan çocuklar 0-2 yaş arasındaysa bunları bahçe hesaplamasına dahil etmenize gerek yoktur.
7Sınıfın büyüklüğüne göre kişi sayısıda belli rakamda olmalıdır. 40 metrekare olan bir sınıfın içerisinde en fazla 18 öğrenci eğitim görebilir.
8Sınıflarda yardımcı öğretmenlerde bulundurun. Normal eğitim veren öğretmenin yanında yardımcı öğretmende bulundurmalısınız.
9Öğretmen dışında diğer işler için de personel alın. Aşçı, temizlikten sorumlu personel ve pedagog olarak çalışacak işçiler alın.
10Kreşin boyutlarının 200 metrekarenin aşağısında bir değerde olmayacağını unutmayın.[adsyatay][adsmobil]

3. Basamak: Lazım Olan Belgeleri Temin Etme

1Sorumlu Kişiye Ait Gerekli Belgeleri temin edin.

  • Nüfus cüzdanınızın fotokopisini çektirin.
  • Savcılıktan Adli Sicil Sabıka Kaydı alın.
  • Sağlık kurulundan sağlık raporu alın.
  • Muhtarınızdan İkametgah alın.
  • Öğrenim durumunu gösteren noter tasdikli belgeyin alın.

2Kreşin açılacağı bina için gerekli belgeleri temin edin.

  • Kreşi açacağınız yerin adresini bir köşeye not alın.
  • İl Müdürlüklerince hazırlanan kreşin olduğu binanın fiziken gerekli araç ve gereçlerin uyumlu olduğunu gösteren inceleme raporunu alın.
  • Trafik ve Emniyet Müdürlüğünden kuruluş için rapor alın.
  • İtfaiye Müdürlüğü’nden yangın güvenliği açısından belgeyi alın.
  • Kreşin açılacağı binanın kira kontratını ya da tapu senedini alın.
  • Belediye İmar Müdürlüğünden kreş binasının kurulacağı yer hakkında “İskan Rapor Örneği” ni alın.
  • Bayındırlık Müdürlüğü’nden kreş binasının tüm bölümlerini gösteren plana uygunluğu gösteren raporu alın.
  • Kreş binasının mutfak, oyun odası, çocukların yattığı oda, lavabo, klozet, oyun bahçesi, gerekli araç gereçleri gösteren ikişer tane fotoğraf çektirin.
  • İşletmeniz bir apartman katında faaliyet gösterecekse Konut Yöneticileri’nden onaylı izin belgesi alın.

İpuçları:

  •  Mevzuatın 6.maddesinde kreş açacak veya açılmış bir kreşi devir alacak olan kişilerde aşağıdaki şartlar aranır.
    1. Türkiye Cumhuriyeti uyruklu olmak,
    2. Medeni hakları kullanmak ehliyetine sahip olmak,
    3. Kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak.
  • Kreş açmak için ilgili hesaplamaları yaptığınızda göreceksiniz ki bu işin maliyeti seçtiğiniz şeylere göre 95000Tl’den 310000TL’ye kadar değişkenlik gösterecektir. Bununla ilgili daha net hesaplamaları kendinizde muhasebeciniz ile bilikte yapabilirsiniz.
  • Yukarıda bahsedilen belgeleri eksiksiz bir şekilde temin ederseniz artık işletmenizi açmanız için herhangi bir sorun bulunmayacaktır. Bağlı olduğunuz İl Müdürlükleri tarafından işletmeniz için İşyeri Açma Yetki Belgesi tarafınıza verilecektir. Bu belge sizin kuruluş açmanız için gerekli şartları yerine getirdiğiniz gösteren bir belgedir.

Kaynaklar:

Article Tags:
Article Categories:
Finans

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir