Mayoların Bakımı Nasıl Yapılır

Mayolar, genellikle sezonluk olarak kullanıldığından bir çok kişi tarafından bakımı göz ardı edilir. Giysilere göre mayo kumaşlarının etiketlerindeki yıkama talimatları ihmal edilir. Bayılarak giydiğiniz bikininizin ya da mayonuzu birkaç yaz sezonunda giymek istiyorsanız muhakkak yıkama ve bakım kriterlerini göz önünde bulundurmalısınız. Nasıl mı? İşte mayoların temizliği ve bakımı hakkında bilmeniz gerekenler;

Adımlar

1Klorun mayonuzu mahvedeceğini bilin. Sık sık havuza giriyorsanız ya da çocuklarınızı deniz sokma endişesi içerisindeyseniz muhtemelen havuzlara talim olacaksınız. Havuzun klor oranı sizin en dikkat etmeniz gereken husustur. Aşırı yüksek klorda mayonuzla havuza girmeyin, yani yeni klorlanan havuza asla girmeyin. Klor ayrıca mayonuzun renginin çabuk solmasına da sebep verir.
2Pürüzlü yüzeylerden uzak durun. Mayonuzu uzun soluklu kullanmak istiyorsanız, kayalık yerlere oturmaktan ya da güvertelere tırmanmaktan vazgeçin. Pürüzlü yüzeylere mayonuz her takıldığında mayonun eskimesinin ve yıpranmasının önüne geçemezsiniz.
3Mayoyu güneş yağı ve bronzlaştırıcı ürünlerle temastan kaçının. Güneş kremi, güneş losyonu, kozmetik ürünler ve elbette bronzlaştırıcı köpük ve spreyler mayo ile temas ettiğinde güneş altında bronzlaştırma formülü ile oluşturulmuş bu ürünler mayonuzun renginin solmasına sebep olacaktır. Bunun için bronzlaşmak için kendinize ayrı bir mayo edinebilirsiniz. Eskimiş ve rengi solmuş mayonuz ile güneşlenip yeni mayonuzla yüzmeyi ve plajda boy göstermek iyi bir alternatiftir.
4Mayonuzu soğuk su ile yıkayın. Denize ya da havuza girdikten sonra özellikle tuzlu su sonrası mayonuzu soğuk su ile iyice çitileyerek durulayın. Yıkamaya başlamadan önce mayonuzdan tuzlu su ve kloru arındırın.
5Mayoyu çamaşır makinelerinde yıkamayın! Çamaşır makinelerinin döngülerinde mayonuz kesinlikle hızla dönmekte olan merdaneye takılacak ve aşınacaktır. Ayrıca mayonuzun üzerinde bulunan özel tasarım taş, boncuk gibi aksesuarlar da aşınıp kopabilir. Zaten mayolar çamaşır makinelerinde yıkanacak kadar kirliliğe maruz kalmazlar. Bu sebepten mayoyu daima elde ve soğuk su da yıkayın, gerekli durumlar da özellikle çocuk mayolar için ekstra hijyen gerekiyorsa bebek sabunları ile yıkayabilirsiniz.
6Yıkama sonrası mayonuzu hafifçe sıkın. Kıyafetlerinizi sıktığınız gibi mayolarınızı sıkarken güç gösteri uygulamanıza gerek yok. Su içinde açılmayan bir kumaş olan mayolar kendi kapasitelerinde az da olsa su tutarlar. Haliyle mayoyu kabaca bükmenize gerek yoktur.
7Mayoyu çamaşır kurutucularında kurutmayın. Mayoyu kurutmanın en güzel yolu bir ipe asmak ve kısa sürede kurumasını sağlamaktır. Çamaşır kurutma makinelerinde mayo kurutmak hem mayonuzun yıpranmasını sağlar hem de mayo kumaşını yüzde yüz zedeler. Kırışıklıkları önlemek için mayoyu enlemesine bir şekilde mandalsız şekilde ipe asın.

İpuçları

  • Tatil için gittiğiniz otellerde havuza girmeden önce havuzun klor oranını ve dengesini sorun.
  • Ne kadar fazla güneş altında kalırsanız o kadar çok mayonun renginin açılmasına olanak sağlarsınız. Uzun deniz kenarı oturmalarında zaman zaman şemsiye altında gölgede oturun.
  • Plastik bir torba ya da poşet içerisinde ıslak mayonuzu saklamayın. Islak şekilde kalan mayonuz resmen zamanla çürür. Islak olarak mayonuzu taşımak ya da kaldırmak zorundaysanız. Bir plaj havlusuna mayonuzu sarın ve nemini alın.

Kaynak:

Article Tags:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir