Ön Fren Balatası Nasıl Değiştirilir?

Araçların fren balataları bazı zararlı maddeleri içermektedir. Bu sebepten dolayı balataları değiştirirken yahut temizleme işlemi yapılırken ortaya çıkacak tozun solunmasından kaçınmak gerekmektedir. Bu tozların hem tehlikeli olduğunu hem de kansere yol açabileceğini unutmayınız. Balataları değiştirmeye başlamadan önce ellerinize mümkünse bir eldiven takın ve frenleri bol suyla iyice yıkayın. Sırayla hangi adımları izlemeniz gerektiğine bakacak olursak:

Adımlar

  1. Öncelikle değiştireceğiniz balatanın bulunduğu lastiğin arka tarafı dışarı gelecek şekilde direksiyonunuzu gelebileceği son noktaya kadar çevirin. Yani sağ tarafı değiştirecekseniz sola doğru son noktaya kadar direksiyonunuzu çevirin, sol tarafı değiştirecekseniz de direksiyonunuzu sağa doğru çevrilebileceği son noktaya kadar çevirin. Bunu yapmamızda ki amaç sökerken herhangi bir engelle karşılaşmamak.
  2. Direksiyonunu çevirme işlemi halledildikten sonra balataları geri ittirirken hidroliğin sıkışmaması için hidrolik kutusunun kapağını açın.
  3. Aracınızın lastiğini sökün. Sökmüş olduğunuz lastiği, aracın krikodan düşme ihtimaline karşılık aracın altına koyun.
  4. Kaliper kapaklı bir yapıya sahipse, kapağın pimini sökün ve kapağı kaldırın. Şayet kaliper kapaklı bir yapıya sahip değilde pimli bir yapıya sahipse bu durumda balataları tutan pimleri yerinden çıkarın. Genelde birçok araçta civata yahut pim kaliperin arka kısmında; yani motora doğru olan kısmında bulunmaktadır.
  5. Pimli tipte olan kaliper için balataları tornavida yahut benzeri sivri bir materyalle aynayı çizmemeye özen göstererek hafifçe arkaya doğru bastırın.
  6. Tornavida ile arkaya doğru bastırma işleminin akabinden eski balataları yerinden çıkartın.
  7. Yeni balataları koymuş olduğunuz yerden alıp eski balataları çıkardığınız yere dikkatlice takın.
  8. Yeni balataları taktıktan sonra kaliper pimliyse pimleri tekrar yerine takın, kapaklı bir yapıdaysa kapağı kapatıp pimlerini takın.
  9. Krikonun sağlamlığını kontrol edip aracın altına güvenlik amacıyla koyduğunuz tekeri alın ve tekeri yerine takın.
  10. Hidrolik kutusunu, balataların geriye doğru itilirken atmış olma ihtimaline karşı kontrol edin ve hidrolik kutusunun kapağını kapatın.
  11. Aracınızı artık gönül rahatlığıyla çalıştırın ve fren pedalına 3-4 kez basın.

Unutma!

Değişimden sonra ilk 60-65 km mesafe yapılana kadar yani balata aynaya alışıncaya kadar frenlemede eskiye göre zayıflık olur. Alışmasından itibaren eskisinden daha güzel frenleme yapar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir