Paranoid Kişilik Bozukluğu Olan Biri Nasıl Tanınır

Bir paranoid kişilik bozukluğu, başkalarına karşı duyulan belirgin bir güvensizlikle nitelendirilir. Bu bozukluktan muzdarip kişiler sıklıkla başkalarının kendilerine bir şekilde zarar vermeye çalıştıklarını düşünür. Masum eylemleri başkalarının onlara zarar vermek için yaptığı girişim olarak yanlış bir şekilde yorumlarlar. Sıklıkla, bu tarz bir davranış için yeterli delil ya da temel olmaksızın, şüpheli bir tavır takınarak diğer insanları çok dikkatli bir şekilde izlerler. Tuhaf ve alışılmamış davranışlarla nitelenen bir bozukluktur. Sözün kısası, bu tip bozukluğa sahip bir kişi başkalarına karşı büyük bir güvensizlik, sağlam bir temele dayanmayan bir şüphe duyar ve birçok farklı konuya karşı aşırı derecede hassasiyet gösterir. Her zaman başkalarının sadakatini ve güvenilirliğini sorgularlar, sürekli olarak kin tutarlar ya da eşlerinin sadakatinden ve bağlılığından şüphe duyarlar. Bu tip tavırlar ilişkide ciddi sorunlara yol açabilir. Bu tuhaf  davranışın belirtilerini aşağıda bulabilirsiniz.

Adımlar

1Paranoid Kişilik Bozukluğu teşhisi konulan kişilerde, aşağıdaki karakter özelliklerinden DÖRT YA DA DAHA FAZLASINI gözetin.

2İlgili kişinin kuşkulu mizacına dikkat edin. Sağlam bir temeli olmadan, bir şekilde başkalarının onu kullandığından, zarar verdiğinden ya da kandırdığından şüphe duyuyor mu?

3Kişinin, arkadaşlarının ya da diğer tanıdıklarının sadakatleri hakkında doğrulanmayan şüphelerle meşgul olup olmadığını kontrol edin. Bu örneği barındıran kişiler, öyle olmasa bile başkalarının yaptığı her eylemin altında başka bir sebep görür. Davranışlarında ve düşüncelerinde hiç esneklik göstermezler. Bu onların katı olduklarını ve asla başkalarına, kendileri hakkında herhangi bir şüphe imkanı vermediklerini gösterir.

4Kişinin başkalarına güvenmeye karşı bir isteksizliği olup olmadığını anlamaya çalışın. Bu, bir bilginin ona karşı kötü niyetle kullanılabileceği korkusundan ileri gelir. Esas itibarıyla bu kişiler  hiç kimseye güvenmez. Kişi, herhangi birine kişisel bir bilgi vermez, hatta telefonda ismini bile.

5Kişinin, genel yorumlardan ya da olaylardan, gizli ya da tehdit içeren anlamlar çıkarıp çıkarmadığını anlamaya çalışın. Başkalarının günlük yorumlarına ya da açıklamalarına karşı aşırı derecede hassastırlar. Herhangi masum bir yorum kişisel algılanabilir ve büyütülebilir.

6Kişinin sürekli olarak kin tutup tutmadığını fark etmeye çalışın. Kişi, başkalarından gelen hakaretleri, zararları ya da başka kötü davranışları affetmeyecektir. Bir başka deyişle, ehemmiyetsiz ve küçük meselelere sabitlenecektir.

7Aşırı hassasiyet içeren tutumlara karşı dikkatli olun.  Bu örneği barındıran kişiler, başkalarına öyle gözükmeyen şeyleri kendi karakterine bir saldırı olarak algılayacaktır. Kolayca öfkelenir ya da savunmaya geçer ve karşı saldırıda bulunurlar. Bu özelliğe sahip kişilerle sohbet ederkenki nahoşluğa bu durum da eklenebilir.

8Bir gerekçe olmadan oluşan olağandışı şüpheci davranışlara dikkat edin. Bir eşin ya da seks partnerinin bağlılığını ve sadakatini sürekli sorgularlar. Başkalarına karşı olan güvensizliklerinden kaynaklanan aşırı derecede bir kıskançlık gösterirler. Anlattıklarınızı doğrulaması için arkadaşlarınızı ve ailenizi arayabilir ve evden uzakta geçirdiğiniz her dakika için, işten geç geldiğiniz için vs. açıklama isteyebilirler. Telefona cevap vermede ısrarcı olabilirler ve yanlış numaralar vs. onlar için büyük bir önem arz edebilir.

Kaynak

  • http://www.wikihow.com/Recognize-Someone-With-Paranoid-Personality-Disorder
  • http://www.washingtonpost.com/sf/investigative/2015/06/30/distraught-people-deadly-results/
  • http://www.centerforpublicrep.org/litigation-and-major-cases/damage-cases/41-litigation/damage-cases/68-use-of-police-force-against-people-with-psychiatric-disabilities

Yeşim Yıldız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir