Saçın Beyazlaması Nasıl Engellenir?

Bir iki beyaz saç bulduysanız bu durum kontrolden çıkmadan önce durdurmak için bir şeyler yapabilmeyi umuyorsunuzdur muhtemelen. Saçınızın beyazlamaya başladığı yaş genleriniz tarafından belirlenir, bu yüzden bununla ilgili yapabileceğiniz pek bir şey yoktur. Ama yaşam tarzınızda minik değişiklikler yaparak saçınızın beyazlamasını mümkün olduğunca geciktirebilirsiniz. İlk beyaz saç teli her şeyin bitişi gibi görünebilir ama siz istemediğiniz sürece saçınız beyazlamaz — diğer birçok insan gibi saçınızı boyayarak kendi saç renginize dönüş yapabilirsiniz.

Bölüm1: Saç Rengini Korumak için Hayat Tarzını Değiştirmek

1Gerekli vitaminleri alın. Vitaminler (B12 dâhil) saç ve cilt sağlığı için zaruridir. Vitamin eksikliği yaşadığınızda saçınız zamanından önce bazı renk verici pigmentleri kaybetmeye başlar ve saçınız beyazlar. Vitaminler et, balık, yumurta ve tavuk gibi hayvansal ürünlerde bulunur. Vejetaryenler için ise vitamin kaynakları süt, sebze, meyve ve kuru yemişlerdir.

  • Erken beyazlamadan endişe duyuyorsanız vitamin takviyesi almayı düşünebilirsiniz. Takviye almak saçınızın rengini sonuna kadar korumayı garantileyen sihirli bir iksir değil ama beyazlamaya başlamadan önce size zaman kazandırır.
  • Veganlar B12 eksikliği çekmeye daha meyillidirler çünkü B12 vitaminini hayvansal ürünler dışında başka yiyeceklerden almak çok zordur. Bu yüzden veganlar B12 takviyesi almaya ekstra özen göstermeliler. Vejetaryenler ise B12 vitaminini süt ve yumurtadan alabilirler.

 

 

2Yumurta yağıyla masaj yapın. Saç diplerinize haftada iki kere yumurta yağıyla masaj yapın ve gece boyunca başınızda bekletin. Yumurta yağı saçın erken beyazlamasını durduran hatta beyazlama aşaması başındaki saçı eski haline çeviren lütein ve zeaksantin gibi antioksidan ksantofiller içerir.

 

3Sigara içmeyin. Tütün tüketimi 30 yaşından önce saçın beyazlamasıyla ilişkilidir. Sigara içiyorsanız ve saçınızın beyazlamasından endişe duyuyorsanız işte size sigarayı hemen şimdi bırakmak için şahane bir sebep. Ara sıra sigara içiyorsanız bu kötü alışkanlığınızdan kendi kendinize vazgeçmek zor olmayacaktır. Sigara tiryakisiyseniz bırakma aşamasında muhtemelen destek almanız gerekir. Her halükarda bırakmak için geç kalmış değilsiniz.

  • Sigara içmek saçın mat ve kırık gözükmesine neden olur. Hasar görmüş saç sağlıklı saçtan daha kolay dökülür.
  • Büyük bir ihtimalle biliyorsunuz ki sigara içmek cildinizi de erken yaşlandırır.

 

 

4Saç dökülmelerini engellemek için saçınıza özen gösterin. Sağlıksız saç sağlıklı saça göre daha çabuk beyazlamaz ama daha çok dökülür. Dökülen saçın yerine çıkan saç orijinaline göre pigment bakımından fakirdir özellikle de yaşlandıkça. Bu yüzden saçınızı güçlü ve sağlıklı tutmak için saç bakımınızda ne gibi değişiklikler yapabileceğinizi düşünün böylece saçlarınız dökülmesin.

  • Her gün saç kurutma makinesi, maşa ya da saç düzleştirici kullanmak sıcağa karşı koruyucu kullansanız bile saça zarar verir. En güzeli saçın kendi kendine kurumasıdır.
  • Postişler saç dökülmesine neden olmasıyla bilinir özellikle de yanlış biçimde takıldıysalar.
  • Saçınıza renk açıcı bir şeyler uyguluyorsanız, düzenli olarak boyuyorsanız ya da kimyasal düzleştirici kullanıyorsanız, saçınız dökülmeye yatkın olabilir.
  • Saçlarınızı fırçalamak bile, özellikle de ıslakken, saç dökülmesine ve kırılmasına neden olur. Saçlarınıza karşı nazik olun ve fırça yerine geniş dişli tarak kullanın.

 

 

5Saçınızı canlı ve parlak tutmak için doğal yöntemlere başvurun. Doğal takviyelerin saçın beyazlamasını önlediği yönünde sonuçlanmış bir çalışmanın bulunmamasıyla beraber beyazlamayı önlediği söylenen popüler yöntemler var. Günlük beslenmenize takviyeler eklemek isterseniz bunların sağlıklı seçimler olup olmadığını doktora ve diyetisyene başvurarak doğrulatın. Birkaç popüler seçenek:

  • Klorofil takviyesi
  • Çörek otu
  • Şeker kamışı pekmezi
  • Isırgan otu
  • Deniz yosunu
  • Amla ( Hindistan kökenli bir bitki)

[adsyatay][adsmobil]

 

 

Bölüm2: Saçların Beyazlamasıyla ilgili Efsaneleri Yok Saymak

1Stresli olduğunuz durumlarda saçınız konusunda endişe etmeyin. Saç beyazlaması konusunda en popüler efsane büyük bir ihtimalle stres altında saçın daha hızlı beyazladığıdır. Bezmiş anne-babalardan yanlış davranışlarda bulunan çocuklarına saçlarım senin yüzünden genç yaşta ağaracak dediğini defalarca duymuşsunuzdur. Gerçek şudur ki stres saçın beyazlamasına neden olmaz o yüzden işiniz, aileniz, uykusuzluğunuz ve başka meseleler konusunda endişe duymayı bırakın bunlar göz kamaştırıcı saçlarınıza zarar vermez.

  • Çok fazla stres altında olmanın saç dökülmesine neden olduğu doğrudur. Yerine yeni çıkan saçların pigment bakımından zayıf olması kaygı duymanızı gerektirebilir. Eğer aşırı stres altındaysanız yardım alma zamanı gelmiş demektir. Size canlılık vermede ve sizi mutlu etmede yardımcı olacak bir terapistle konuşmayı, meditasyon yapmayı veya başka uygulamalar yapmayı düşünün.

 

 

2Koparılan bir beyaz saç teli yerine bir sürü beyaz saçın çıktığı fikrini unutun. Bu hiçbir gerçekliğe dayanmayan batıl bir inançtır. Göze çarpan beyaz bir saç teliniz varsa ve her gördüğünüzde sizi rahatsız ediyorsa koparıp atın. Korkmayın bu küçük bir beyaz saç patlamasına yol açmayacak.

  • Her seferinde çıkan beyaz saçı koparmak uzun vadeli bir çözüm değil tabii ki. Öncelikle, saçı kopardığınızda saç köküne zarar verebilirsiniz ve bu saçın tekrar çıkmasını engelleyebilir. İkinci olarak, koparılan saçın kökü beyazdır ve yerine çıkacak saç yine beyaz olacaktır; yerine saçınızın renginde bir saç teli çıkmasını beklemeyin. Son olarak, eninde sonunda beyaz saçlarınızın sayısı artacak ve koparmak zorunda olacağınız bir sürü saç teliniz olacak bu yüzden daha iyi ve kalıcı bir çözüm bulmalısınız.

 

 

3Boyanın saçı beyazlattığıyla ilgili söylentilere kulak asmayın. Saçınızı sırasıyla değişik renklere boyadıysanız etrafınızdan bunun saçınızı erken yaşta beyazlatacağını duymuş olma ihtimaliniz yüksek. Bunlar çok da doğru değil dolayısıyla bu yöndeki endişelerinizden sıyrılın. Lakin aşırı saç boyamak saça zarar verir ve saçınızın dökülmesine neden olur ve daha önce de belirtildiği gibi yerine çıkan saçlar pigment bakımından fakir olur.

 

4Saçınızın gün ışığı görmesine izin verin. Güneş saçınızın rengini açar ama saçınızı beyazlaştırmaz. Saçın ağarması ona pigmenti veren melaninin eksikliğinden kaynaklanır. Güneş ışığına maruz kalmak saçın beyazlamasında bir değişikliğe neden olmaz.[adsyatay][adsmobil]

 

 

Bölüm3: Saç Beyazlamaya Başlayınca Saça Şekil Vermek

1Geçici saç boyalarını kullanın. Saç dipleriniz kırlaşmaya başlayınca geçici saç boyası veya başka ürünler kullanarak saçınızdaki beyazlardan bir süreliğine kurtulabilirsiniz. Saç renginize uygun rengi bulabildiğiniz bir ürünü seçin. Temiz ve kuru saçınıza uygulayın ve bir sonraki yıkamanıza kadar beyazlardan kurtulmuş olun.

 

2Kalıcı boya uygulayın. Kırlaşmış saçınızdan memnun değilseniz saçınızı kalıcı olarak boyamak isteyeceksinizdir. Saç diplerinizi sürekli boyamanız gerekeceği de aklınızın bir köşesinde bulunsun. Uygulayabileceğiniz bir sürü çeşit ve yüzlerce renk var bu yüzden önce bir araştırma yapın ve sizin için en uygun olan renk ve modele karar verin.

  • Beyaz saçları boyama konusunda deneyimli birinden profesyonel bir yardım alabilirsiniz. Sizi mutlu edecek bir seçim yapmanızda yardımcı olacaktır.
  • Daha ucuz bir yöntem arıyorsanız saçınızı evde kendiniz boyayabilirsiniz. Öncelikle almayı düşündüğünüz ürünü internette araştırın. Beyaz saçları kapattığını belirten bir ürün almaya özen gösterin.

 

 

sacin-beyazlamasi-nasil-engellenir-adim123Doğal olun. Birçok kadın ve erkek beyaz saçlarıyla barışıktırlar ve saçlarını doğal haline bırakırlar. Siz de saçlarınızı saklamak yerine neden onlarla gurur duymayasınız? Saçınıza doğru şekli vererek hala oyunda olduğunuzu gösterebilirsiniz çünkü kır saç diğer bütün renkler gibi dikkat çekicidir. Saçınızı parlak ve sağlıklı tutmak amacıyla beyaz saçlar için uygun olan şampuan ve bakım ürünleri kullanmaya dikkat edin.[adsyatay][adsmobil]

 

 

Uyarı

  • Bitkisel bir takviye kullanmadan önce doktorunuza danışın.

 

 

Kaynak

Article Tags:
Article Categories:
Sağlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir