Nasıl Şarkı Söylenir

Şarkı söylemek aslında herkesin sahip olabileceği bir yetenektir. Tabii ki bazı kişiler doğuştan gelen bir yetenek olarak şarkı söyleme konusunda diğerlerinden daha iyidir. Ancak özveri ve daha çok çalışma ile kötü bir ses bile başarabilir. Duştayken şarkı söylemeyi seviyorsanız bile sesinizi geliştirmek için yapmanız gereken bir takım şeyler vardır. Çok kısa sürede sesiniz yüksek ses ile çınlıyor olacak!

Sağlıklı Bir Şekilde Şarkı Söyleme Alışkanlıkları

1Dik durun! Doğru duruş yardımcı olacaktır, bu yüzden ayaklar omuz genişliğinde açık ve bir ayağınız çok az diğer ayağınızın önünde olacak şekilde ayakta dik bir şekilde durun. Böyle durmanız kolay bir şekilde nefes almanızı ve maksimum akciğer kapasitesine ulaşmanızı sağlayacaktır. Bu da daha iyi nota ve sözler ile sonuçlanacaktır.

  • Gövdeniz üzerinde süzülebilmeniz için geriye ve aşağıya doğru gerilmiş omuzlarınız ile düz durun. Göğüslerinizin ciğerlerinize genişlemesi ve daralması için alan sağlayacak kadar yukarıda olduğundan emin olun. Sakin olun.
  • Eğer oturuyorsanız yine aynı şeyleri yapın! Her iki ayağınızı da yerde tutun – bacaklarınızı birbirine dolamayın. Vücudunuzu tek bir hizada tutmanız daha çok kontrollü durmanızı ve aralıksız şarkı söylemenize olanak tanır. Eğer oturuyorsanız sırtınız oturduğunuz yere değmemeli, düz olmalıdır.

2Doğru bir şekilde nefes alın. Ses, nefesli bir çalgı olarak tanımlanır çünkü nefes alma şarkı söylemenin yüzde seksenini oluşturmaktadır ve düzgün şarkı söyleme doğru bir şekilde nefes alma ile başlar ve biter. Yavaş bir şekilde karnınızdan nefes alın ve nefesinizi verirken kaslarınızı sıkarak dışarı verin.

  • Eğer ciğerlerinizden nefes almayı denerseniz yüksek notalar için yeterli gücünüzün olmadığını göreceksiniz.
  • Eski moda kitap yöntemi ile alıştırma yapın: Yere uzanın ve karnınızın üzerinde bir kitap yerleştirin. Rahat bir söz söyleyin ve siz nefes alırken/şarkı söylerken kitabın yukarı kalkmasını sağlamaya çalışın.

3Isınma alıştırmaları yapın. Şarkı söylemeye başlamadan ya da egzersiz yapmaya başlamadan önce en iyisi ısınmaktır. Bunu deneyin; önce orta seviye ile şarkı söylemeye başlayın, sonra düşük seviye ile söyleyin, sonra üst seviye ile söyleyin ve sonra orta seviyeye geri dönün.

  • Her bir seviyede en az 10 dakika söylemelisiniz ve eğer sinirli iseniz ve bir notaya ulaşamıyorsanız sesinizin üzerine baskı uygulamayın. Sakin olun ve sonra dikkatli bir şekilde tekrar deneyin.
  • Dinamikler : Dinamikler tınlamanızın (rezonans) yoğunluğuna bağlı değişimlerdir. Dinamiklerin en basit kullanımı bile şarkılarınızı canlandırır ve ne kadar çok alıştırma yaparsanız şarkılarınızı o kadar sağlıklı bir şekilde yüksek sesli ve hafif söylersiniz. Rahat bir seviyede söyleyin ve çok hafif bir şekilde başlayın, kreşendoya yükselin ve sonra tekrar hafif bir şekilde dekreşendoya inin. İlk başladığınız zaman büyük ihtimalle sadece mp (mezzo piano : orta derecede sessiz) ya da mf (mezzo forte : orta derecede sesli) ile şarkı söyleyebileceksiniz. Ancak seviyeniz alıştırmalar ile yükselecektir.
  • Beceriklilik – “Do re mi” notalarına ulaşın. Do notasından sol notasına kadar söylemeye çalışın ve gerçekten hızlı bir şekilde tüm notalara ulaşmaya çalışarak ileri geri yapın. Bunu farklı hecelerde yarım adım artışlar ile yapın. Bu adım sesinizin daha esnek hale gelmesine yardımcı olacaktır.

3Sesli harfleri düzgün bir şekilde telaffuz edin. Her aşamada (yüksek, düşük ve ikisinin ortası) sesli harfleri deneyin. İngilizce’de çok az sade sesli harf vardır. Normalde iki ya da daha fazla sesli harfin birlikte yuvarlandığı çok sesliler ile karşılaşırız.

  • Klasik şarkı söylemede şarkıcı ilk sesli harfin notasını devam ettirecek ve sonra son ünsüz harfe doğru ikincisini söylecektir. İngiltere’deki sanatçılar ilk sesli harf üzerinden geçerek sürdürülen nota ile ikinci ünlüye uzanmaktan hoşlanırlar.
    • Örnek olarak; klasik bir sanatçı “Am[aaaaai]zing Gr[aaaaai]ce” şeklinde söylerken ülke sanatçısı “Am[aiiiii]zing Gr[aiiiii]ce” şeklinde söyler.
  • Yapabiliyorsanız ilk ünlü harfi her zaman ikinci ünlü harfin araya girmesinden önce söyleyebildiğiniz kadar uzun söylemeye çalışın.

4Ölçüleri deneyin. Özellikle aşamalarda probleminiz varsa bunu sık sık deneyin. Birçok eğitici ilk başladığınız zamanlarda bunu her gün 20-30 dakika yapmanızı öneriyor. Çünkü ölçüleri denemek ayrıca şarkı söylerken kullanılan kasları güçlendirecek ve onları daha çok kontrol altında tutmanızı sağlayacaktır.

  • Ölçüler ile alıştırma yapmak için seviyenizi belirleyin (bariton, alto, soprano, vb.) ve klavye ya da piyanoda seviyenizi kapsayan notaları nasıl bulacağınızı öğrenin. Daha sonra sesli harfleri kullanarak yukarı çıkıp ve aşağı inin ve her tuşta büyük ölçüyü deneyin.
  • Bazı durumlarda küçük ölçüler ile çalışarak da başlayabilirsiniz. Solfej (Do, Re, Mi,…) de aşama sorununuzu çözme konusunda etkili bir yöntemdir.

Kaynak

  • http://www.wikihow.com/Sing
  • http://www.singwise.com/cgi-bin/main.pl?section=articles&doc=DeterminingVocalFach&page=2

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir