Sezaryen Doğum Sonrası Hızlıca Nasıl İyileşilir

Sezaryen, doğumda kullanılan bir yöntemdir. Oldukça önemli bir ameliyat olduğundan iyileşme süreci normal doğum yönteminden daha uzun zaman alır ve farklı teknikler gerektirir. Herhangi bir komplikasyonla karşılaşılmadığı sürece sezaryenin ardından üç gün hastanede kalınır ve takiben dört ila altı hafta süresince kanama, boşaltım ve yara izleri için bakım yapılması gerekir. Sağlık danışmanlarınızın düzenli bakımı, aile ve arkadaşlarınızın desteği ve kendi bakımınızı sağlayarak iyileşme sürecini kısaltabilirsiniz.

Sezaryen Sonrası Evde İyileşme

1Dinlenin. Mümkünse 7-8 saat gece uykusu alın. Uyku doku gelişimini destekleyerek yaraların iyileşmesini sağlar. Aynı zamanda uyku, stres seviyenizi azaltarak iltihaplanma riskini engeller ve sağlığınızı iyi yönde etkiler.

  • Yeni doğan bebeğinizle güzel bir gece uykusu çekmek oldukça zorlu olabilir. Eşinizden veya evinizde kalan birinden gece uyanık kalmasını isteyin. Emzirme dönemindeyseniz, bebeğinizi sizin yanınıza getirebilirler. Bazı geceler bebeğinizin ağlamasının kendi kendine geçebileceğini unutmayın: yataktan kalkmadan önce birkaç saniye bebeğinizi dinleyin.
  • Zaman buldukça kestirin. Bebeğiniz uykuya daldığında, siz de küçük bir şekerleme yapabilirsiniz. Bebeğinizi görmek için gelen ziyaretçinizden izin isteyerek biraz dinlenin. Bir ameliyattan çıktığınız için bu isteğiniz kabalık olarak algılanmayacaktır.

2Bol sıvı tüketin. Kabızlığı engellemek ve doğum esnasında kaybedilen sıvıyı telafi etmek için bolca su ve sıvı tüketin. Hastanede kaldığınız süre boyunca sıvı alımınız kontrol edilecektir, ancak taburcu olduktan sonra yeterli miktarda sıvı tüketme sorumluluğu sizin omuzlarınıza yüklenecektir. Emzirme esnasında, bir bardak suyu hemen yanınızda bulundurun.

  • Bir bireyin gün boyunca tüketmesi gereken su kesin miktarda belirlenmemiştir. Susuzluktan kavrulacağınız durumlara düşmeyin. İdrarınız koyu sarı renkteyse, susuz kaldınız demektir, bu yüzden telafi etmek için bolca su tüketin.
  • Bazı durumlarda doktorunuz sıvı alımını azaltmanız veya artırmanız yönünde bilgilendirmeler yapabilir.

3Doğru beslenin. Özellikle ameliyat sonrası iyileşme dönemindeyken besin değeri açısından zengin öğünler ve atıştırmalıklar tüketmek çok önemlidir. Sindirim sisteminiz ameliyatın ardından toparlanmaya başladığından beslenme düzeninizde birkaç ayarlama yapmanız gerekebilir. Mide sorunları yaşıyorsanız, pirinç, ızgara tavuk, yoğurt ve tost gibi az yağlı ve yatıştırıcı yiyecekler tüketin.

  • Kabızlık sorunu yaşıyorsanız, lifli gıdaların tüketimini artırmanız gerekebilir. Lif ilavesi almadan veya beslenme düzeninize fazla miktarda lifli besin eklemeden önce doktorunuzla görüşün.
  • Yemeği pişirme esnasında yaptığınız hareketler sizin için risk taşıyabilir. Eşiniz, bir aile üyeniz veya size yardımcı olabilecek bir arkadaşınız varsa yemekleri hazırlamasını rica edebilirsiniz.

4Her gün biraz daha fazla yürümeye çalışın. Hastanede yaptığınız gibi evdeyken de hareket etmeye devam etmeniz gerekir. Her geçen gün yürürken geçirdiğiniz zamanı birkaç dakika daha artırmaya çalışın. Burada kastedilen her gün egzersiz veya spor yapmanız değildir. Bisiklete binmeyin, koşu yapmayın ve sizi yoracak sportif aktivitelerden sezaryen işlemini takiben en az altı hafta boyunca kaçının. En azından bu konularda doktorunuza danışın.

  • Mümkün olduğunca merdiven çıkmaktan kaçının. Yatak odanız üst kattaysa, iyileşme döneminizin ilk birkaç haftasında alt kata taşımayı tercih edebilirsiniz.
  • Bebeğinizden daha ağır herhangi bir şey taşımayın. Squat yapmayın veya bir şey kaldırmayın.
  • Mekik çekmekten veya karnınıza baskı yapacak herhangi bir hareket yapmaktan kaçın.

5Ağrı için ilaç kullanın. Doktorunuz Tylenol gibi Asetaminofen yapılı bir ilaç veya Aspirin veya Ibuprofen gibi Non steroidal antienflamatuar ilaçlar (NSAii) tavsiye edebilir. Birçok ağrı kesici ilaç emzirme döneminde kullanılabilir. Ağrı süt akışını sağlayan hormonların salınmasına müdahale ettiğinden emziren annelerde ağrıyla başa çıkmak oldukça önemlidir.

6Karın bölgenizi destekleyin. Ameliyat sonrasında yaranın desteklenmesi ağrıyı azaltır ve yaranın açılma riskini ortadan kaldırır. Öksürürken veya derin nefes alırken kesiğin üst kısmını yastıkla destekleyin.

  • Karın korselerinin kullanım uygunluğu kanıtlanmamıştır. Kesiğinize destek uygulamadan önce doktorunuza danışın.

Kaynak

  • http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/c-section/basics/what-you-can-expect/prc-20014571
  • http://www.acog.org/Patients/FAQs/Cesarean-Birth-C-Section#recovery
  • http://www.wikihow.com/Heal-Faster-from-a-C-Section
Article Categories:
Sağlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir