Sosyal Anksiyete Varken Sosyalleşmek

Sosyal anksiyete sıradan insan ilişkilerini adeta eziyet dolu bir sürece dönüştürebilir. Sosyal anksiyeteden muzdarip olan kişiler insanlar ile görüşmekten olabildiğince kaçar ve hatta evde saklanmak bile isteyebilir. Aslına bakılırsa bu tam manası ile anksiyete ile mücadele etmek için en yanlış yollardan bir tanesidir. Bu psikolojik rahatsızlıktan kurtulmak için yapmanız gereken en doğru şeylerden bir tanesi korkularınız ile yüzleşmektir. Korkunuz sosyalleşmek olduğuna göre olabildiğince çabuk bir biçimde sosyalleşmeye başlamalı ve bu anksiyeteden kurtulmak için yollar aramalısınız. Anksiyeteniz bu süreci zorlaştırsa da eğer üstüne giderseniz sonunda başarıya ulaşacağınızdan emin olabilirsiniz. Sizin insanlar ile ilişki kurmanızı zorlaştıracak olan durumları göz önünde bulundurun ve öncelikli olarak bunu aşmak için mücadele etmeye başlamalısınız. Bu zorlaştırıcı durumları aştıktan sonra insanlar ile ilişkilerinizi çok daha rahat bir biçimde kurmaya ve sosyalleşmeye başlayabilirsiniz.

Sosyalleşmenizi Negatif Yönde Etkileyen Durumlar ile Mücadele Edin

1Korkularınızı tanımlamak ile işe başlayın. Sosyalleşme ile alakalı sizi iğreti eden durum nedir? Kekelemekten, yanlış ve saçma şeyler söylemekten ya da hiçbir şey söyleyememekten mi korkuyorsunuz? Sizi sosyalleşemeden uzaklaştıran bu minik korkular genellikle daha derinlerde ve büyük ihtimal ile de geçmişte gizlenmiş köklü korkuların izlerini içerisinde taşımaktadır.

2Kendinize korkularınızın gerçekçi olup olmadığını sorun. Birçok kişinin sahip olduğu korkuların çok abartılmış yaklaşımlar olduğu hem uzmanlar hem de durum ile yüzleşen kişiler tarafından net bir biçimde ifade edilmektedir. Belki de korkularınızın sizin üzerinizde bu denli derin bir etkisinin olmasının sebebi hayal gücünüze fazla ağırlık verilmesinden kaynaklanıyordur?

  • Birçok sosyal anksiyete yaşayabileceğiniz ve hatta belki de ömür boyu hiç karşı karşıya kalmayacağınız en kötü senaryonun gerçek olma ihtimali üzerine kuruludur.
  • Örneğin bir kişi sizin ile olan konuşmasını kısa sürede bitirdiği için direkt olarak aklınıza sizden hoşlanmadığı için bu konuşmadan kaçındığı gibi düşünceler getirebilirsiniz. Bu noktada hemen alınıza diğer olası ihtimalleri getirmeye çalışın. Belki de sizin ile diyalog kuran bu kişinin sizin düşündüğünüzün aksine farklı işleri olduğu için ya da bir toplantıya geç kaldığını ya da bir diğer ihtimal olarak çocuğunu okuldan almayı unuttuğunu birdenbire hatırladığı için sizin ile olan diyalogunu kısa kesmiş olabilirler.

3Kendiniz algılama ve değerlendirme şeklinizi değiştirmeye çalışın ve bir mücadele verin. Sosyal anksiyete sizi kendiniz hakkında kötü düşünmeye sevk edecek farklı etkiler de ortaya koyabilir. Tam bir ezik, özgüven eksikliği çeken ya da sıkıcı olduğunuzu düşünmeye başlayabilirsiniz. Bu algıların sadece size sosyal anksiyetenin dayatmış olduğu farklı ve yanlış görüşler olduğunun da farkında olmalısınız. Bu yanlış düşüncelerinizi değiştirmek için çaba harcayın ve onları sağlıklı daha gerçekçi ve optimistik düşünceler ile değiş tokuş yapın. Bu şekilde anksiyete ile başa çıkmanız çok daha kolay bir hale gelecektir.

  • Sosyal ortamlarda tam bir başarısızlık örneğiyim demek yerine; sosyal ilişkiler üzerine biraz daha emek harcamak e gelişim içerisinde olmak istiyorum gibi minik bir değişim ile bile sürece olan tutumunuzu değiştirme imkanını elde edebilirsiniz.

4Üzerinizde aşırı baskı kurmak gibi bir yanılgıdan uzak durun. Kendi üzerinizde baskı kurmaya başladığınız zaman şöyle yanlış bir algı ile karşı karşıya gelebilirsiniz; karşı karşıya geldiğiniz her kişi ile muhteşem bir sosyal ilişki kurmak gibi bir zorunluluğunuz varlığı. Bu düşüncenin ne denli yanlış bir içeriğe sahip olduğunu siz de küçük bir araştırma sonucunda algılayabilirsiniz. Aslına bakılırsa sadece bir kere görüşmek sizin başkalarınız ile yapıcı ya da yıkıcı herhangi bir faaliyetiniz ile alakalı bir durum değildir. Yani bir görüşme ile ne muhteşem bir izlenim bırakabilirsiniz ne de çok berbat bir oysal vaka olduğunuzu etrafınıza gösterebilirsiniz. Unutmayın ki diğer insanlar sizin ile olan her konuşma sizin sosyal yeterliliklerinizi analiz etme gibi bir amaç ile girişmemektedir.

  • Unutmayın önemli olan mükemmel olmak değil; kendiniz olmak!

5Yardım alın. Sosyal anksiyete ile doğal yollardan ya da kendi kendinize mücadele etmek sandığınızdan çok daha zorlayıcı olabilir. Bu nedenle bazı durumlarda yardım almak ve güvendiğiniz kişilere danışmak sizin için çok daha sağlıklı bir seçim olabilir ve süreç içerisinde size yardımcı olabilir. Yanınızda bulunan kişilerin ya da henüz yeni tanıştığınız kişiler ile bu durumu paylaşmak durum hakkında çok daha farklı perspektifler kazanma manasında size sıkı bir çimde yardım edebilmektedir. Bu değerlendirmelere kulak kabartırsanız korkularınızın ne denli gerçek dışı olduğunu fark etme imkanını elde edebilirsiniz.

  • Kendinizi çok gergin hissettiğiniz bir anda yakın bir arkadaşınız ile durumu paylaşın. Arkadaşınıza başınıza gelen olayı, neyden korktuğunuzu ve ne ile karşı karşıya gelmekten çekindiğini net bir biçimde ifade edin. Bu şekilde arkadaşınızın görüşleri ile kendi düşüncelerinizi kıyaslama imkanını elde edebilirsiniz.

6Uzman bir kişiden destek alın. Psikoterapi çerçevesi içerisinde bir danışman ya da terapist kişilerin sosyal anksiyeteleri ile alakalı olan bütün durumlar ile baş etme yöntemlerini size aktarabilir. Sorunun çok daha temel bir nedeni varsa bu durum hakkında da size yardımcı olabileceğini de unutmamalısınız. Psikoterapist eşliğinde verimli bir süreç kapsamında siz de korkularınızı ve sosyal hayata karşı olan düşüncelerinizi yeniden yapılandırma imkanını da elde edebilirsiniz. Bu profesyonel uzmanlar neye maruz kaldığınızda nasıl bir tepki verdiğinize kadar detaylı incelemeler yapabilir ve sorunlarınızı kökünden çözme gibi bir fırsatı da yakalayabilirsiniz.

Kaynak

Kübra

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir