Taze Balık Nasıl Anlaşılır

Almış olduğunuz balığın belki de en önemli kriteri tazeliğidir. Bundan dolayıdır bir balıkçıya gidip balık alınırken ilk sorulan soru balıkların taze olup olmadığıdır. Çünkü taze olmayan bir balık içeriğinde barındırdığı vitamin, minarel ve proteinleri zaman içerisinde kaybetmiş olur ve hatta kimi durumlarda yenildiği zaman insanı zehirleyebilir. Balığın tazeliğini nasıl anlarız sorusuna adım adım cevap bulmak için makalemizi okumanız yeterlidir.

Adımlar

taze-balik-nasil-anlasilir-adim11İlk bakıştaki görünüşüne bakın. Nasıl ki terziden henüz çıkan bir elbise kalıp gibi parıl parıl gözüküyorsa taze olan balıkta aynı şekilde parlak ve sudan yeni çıktığı belli olacak şekilde görülmelidir.
taze-balik-nasil-anlasilir-adim22Derisinin ve etinin gergin, sert ve parlak olduğunu gözlemleyin. Pulu olmayan balıklar tazeliklerini yitirmeye başladıkça derilerindeki parlaklığı kaybetmeye başlarlar. Özellikle de balığın karın kısmında buruşmalar meydana gelmeye başlar.
taze-balik-nasil-anlasilir-adim33Parmağınızla balığa hafifçe bastırın. Bastırdığınız kısım hemen eski haline geliyorsa balığınız tazedir. Ama o bastırdığınız kısım o şekilde kalıyorsa o zaman bu balığın taze olmadığına dair bir işarettir.
taze-balik-nasil-anlasilir-adim44Balığın gözlerine bakın. Balığınız taze ise gözleri dışa bombeli ve parlak bir şekilde olur. Balık tazeliğini yitirmeye başladığı andan itibaren gözleri buğulanarak parlaklığını yitirir ve dışa doğru olan bombe içe doğru bir çöküklük haline dönüşmeye başlar.
taze-balik-nasil-anlasilir-adim55Balığı başından tutup kaldırın. Taze balığı kaldırdığınızda balığın kuyruğu aynen durduğu kaptaki gibi dimdik,düz bir şekilde durmalıdır. Balık taze değilse kaldırıldığında kuyruk kısmı aşağı doğru sarkar.
taze-balik-nasil-anlasilir-adim66Solungaçlarını kontrol edin. Balık tazeyse solungaçlar tazeliği belli edecek şekilde kırmızı bir renge sahip olur. Balık tazeliğini yitirmeye başladıkça bu kısımlardaki kırmızı renk yavaş yavaş rengini kaybetmeye başlar.
taze-balik-nasil-anlasilir-adim77Balığı koklayın. Balığı kokladığınızda hemen hemen bir koku alamıyorsanız bu balığın taze olduğuna dair bir işarettir. tazeliğini yitirmeye başlayan balık asit kokusu yaymaya başlar.
taze-balik-nasil-anlasilir-adim88Pullu olan balıkların pullarını kontrol edin. Pullu balıklarda balık tazeyken pullar vücuda sıkıca yapışık bir vaziyettedir. Balığın üzerinde elinizi sürtünce pullar gelmeye başladıysa balık bayatlamaya başlamış demektir.
taze-balik-nasil-anlasilir-adim99Balığa suya atın. Balık tazeyse suya atıldığında batacaktır. Ancak tazeliğini yitirmeye başladıysa balığın iç yapısı bozulmaya başlayacak ve gazlar ortaya çıkacaktır. Bundan dolayı balık batmayacaktır.
taze-balik-nasil-anlasilir-adim1010Balığın ağzını kontrol edin. Taze balığın ağzı kapalı olur. Balık tazeliğini kaybetmeye başladıkça da içerideki gazların zorlamasıyla ağzı açılır.

İpuçları:

  • Balığın parlak görünmesi için balık satan kişiler balıkları sürekli sulamaktadır. Bu da balığın parlaklığının daha uzun süre kalmasına sebep olabilir. Bundan dolayı balık alacağınız zaman sadece bu kriteri göz önünde bulundurmamalısınız.
  • Bazı balıkçılar balıkların solungaçlarını, balığı taze göstermek amacıyla kırmızı mürekkep ile boyamaktadır. Böyle bir şeyle balığı eline aldığınızda solungaçlardan akan sıvının kan olduğunuzu zannetmenizi sağlarlar. Asla böyle bir yanılgıya kapılmayın ve o balıkçıyla alış verişinizi sonlandırın.

Kaynaklar:

Article Tags:
Article Categories:
Yeme&İçme

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir