Tiroid Nasıl Kontrol Edilir

Tiroid bezi boynunuzun hemen alt kısmında yer almaktadır. Vücudunuzun büyüme, gelişme, sıcaklık ve kalp atışı gibi önemli fonksiyonları bu tiroid bezinden salgılanan hormonların ışığında gerçekleşmektedir. Bazı durumlarda kişilerin tiroid bezleri gerekenden fazla çalışırken bazı durumlarda da fazla çalışarak vücudun tüm dengesini bozmaktadır. Hatta boyun kısmında kişiler için tehlikeli nodüller oluşmasına bile sebep olabilmektedir.

Tiroid Bezinizi Nasıl Kontrol Edebilirsiniz?

1Boyun bölgenizi kontrol etmek ile işe başlayın. Boynunuzun en alt kısmını kontrol etmek için bir ayna kullanmanız sizin için çok daha kolay olacaktır. Boyunun aşağı bölgelerine odaklanmak tiroidinizi kontrol etmek için çok daha faydalı olacaktır. Boynunuzu arkaya doğru eğin ve ağzınıza da bir yudum su alın. Ağzınızda bulunan su ile boynunuzu eğdiğiniz zaman derinizde herhangi bir gerginlik ya da ağrı ortaya çıkıyorsa nodül oluşumuna meyilli olduğunuz ortaya çıkar. Bu gibi bir durum ile karşılaştığınız zaman direkt olarak doktorunuz ile irtibata geçmeniz ve durumu anlatmanız gerekmektedir. Doktorunuz bu aşamadan sonra tiroid bezlerinizde bir problem olup olmadığını anlamak için testler yapacaktır.

  • Bu testi yaptığınız sırada bulunduğunuz odanın ışığının iyi olduğundan ve net bir görüş açısına sahip olduğunuzdan emin olmalısınız.

2Uzun bir döneme yayılan semptomların üzerine yoğunlaşın. 2 ya da 3 haftadan daha uzun süren semptomla odaklanarak tiroid bezlerinizi denetleyebilirsiniz. Semptomlarınız bir ay içerisinde tekrarlanıyor ise birkaç ay bekleyerek bu döngünün birkaç ay tekrarlanıp tekrarlanmadığını kontrol etmeniz gerekmektedir. Örneğin ne kadar uzun süre uyursanız uyuyun uykunuzu alamıyor olabilirsiniz ya da eskisinden çok daha uykuya meyilli olma hali ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu durum tiroid bezlerinizde bir problem olduğunun sinyallerini veriyor olabilir.

  • Fakat unutmamalısınız ki yorgunluk sadece tiroid ile açıklanabilecek bir durum değildir. Birçok farklı sebep ile yorgun düşmüş olabilirsiniz.

3Vücudunuzda hangi semptomların ortaya çıktığını not etmeye özen gösterin. Telefonunuza ya da sürekli olarak yanınızda taşıdığınız bir not defterine her gün ne kadar uyuduğunuzu, uyandığınız zaman dinlenmiş hissedip hissetmediğinizi not etmeniz gerekmektedir. Buna ek olarak vücut sıcaklığınızı, kalp atış hızınızda bir değişim olup olmadığını da not etmelisiniz. Kişilerin kilo alıp vermelerinin de bu hastalık içerisinde ne denli önemli olduğunu belirtmeden geçmemek gerekmektedir. Kilo değişimlerini de tam da bu nedenle not etmelisiniz. Duygu durumunuzda meydana gelen değişimler de büyük bir öneme sahiptir. Gergin ya da sinirli hissediyorsanız bunu da notlarınızın arasına ekleyerek şemanızı oluşturmalısınız. Semptomların gün içerisinde yaşadığınız olaylardan mı kaynaklandığını yoksa açıklanamaz bir sebepten mi olduğunu da kendi kedinize algılamaya çalışmalısınız.

  • Tiroid hastalığı uzun zaman kendini gizleyebilen sinsi bir yapıya sahiptir. Vücudunuzda bu hastalığın etkilerini en aza indirecek farklı yapılar bulunmaktadır. Tam da bu nedenle herhangi bir şüphe ortaya çıktığı zaman mutlaka doktorunuza danışmalı ve size bir test uygulamasını talep etmelisiniz.

4Doktorunuza kan testlerinizi yaptırın. Tiroidin teşhis edilmesi için en kesin yöntemlerden bir tanesisin kan testi yaptırmak olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Bu testler sayesinde TSH değerinizi öğrenebilirsiniz. T3 ve T4 değerlerinize de göz atmasını rica etmelisiniz. Bu değerler arasında meydana gelen farklılıkların hastalık ile alakalı ipuçları verebileceğini de unutmamak gerekmektedir.

  • TSH denilen değer ile tiroid bezleriniz kontrol edilebilmektedir. Bazı durumlarda kişilerin vücutlarında ortaya çıkan semptomların asıl sebebi tiroid rahatsızlığı değil hipofiz bezi bozukluğu olabilmektedir. Bu durumun görülme ihtimalinin çok da yüksek olmadığını da bilgilere eklemeliyiz.
  • TSH değerinin düşük olması tiroid bezlerinizin çok çalışmasına kanıttır. TSH değerinin yüksek olması ise kişilerin tiroid bezlerinin pasif olmasından kaynaklanabilmektedir. T3 ve T4 değerlerinin yüksek olması tiroid bezinin fazla çalıştığının kanıtı iken düşük olması az çalıştığının kanıtı olarak görülmektedir. Bütün bu verileri bir araya getirerek doktorunuz sizin için en uygun teşhisi koyacaktır.

5Ek olarak üzerinizde uygulanabilecek testlere de hazırlıklı olmanız gerekmektedir. Hipofiz bezleri ile alakalı bozukluklarda daha da detaylı bir test maratonu gerekebilir. Vücudunuzda herhangi farklı bir bozukluk olup olmadığını bu şekilde daha net bir biçimde anlayabilirsiniz. Son teşhisi yapabilmek için doktorunuz bütün tahlilleri inceleyecek ve son kararı verecektir.

  • T3, T4, TSH değerlerinin ölçülmesi, tiroid bezinin ultrasonun çekilmesi ve daha başka detaylı kan testlerinin yapılması bu aşamada uygulanabilecek yöntemler arasındadır. Nodül olup olmadığını öğrenmek için de elle müdahale ya da iğne ile operasyon gerçekleştirilebilmektedir.

Kaynak

  • http://www.webmd.com/women/picture-of-the-thyroid#1
  • http://www.wikihow.com/Check-Your-Thyroid
  • https://www.endocrineweb.com/conditions/thyroid/hypothyroidism-too-little-thyroid-hormone

kübra üretmen

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir