Voleybol Nasıl Oynanır

Takım ruhunun bolca bulunduğu, iletişim yeteneğinizi geliştirebilecek, fiziksel özelliklerinizi güçlendirecek ve sizi oldukça eğlendirerek güzel vakit geçirmenizi sağlayacak bir spor mu arıyorsunuz? Bu yazıda voleybolun temellerine ve en basitinden nasıl oynanacağına, kısaca kurallarına bir göz atacağız. Ve sonunda, servis atma ve sayı yapma konusunda hazır olacaksınız.

Oyunun Oynanması

1Oyuncuları seçin. Normal şartlarda, bir karşılaşma için en az altı oyuncu gerekmektedir. Ancak, arkadaşlarınız arasında oynanacak bir oyun için eşit sayıda iki takım oluşturulması yeterli olacaktır.

  • Oyuncuları üç sıra oluşturacak halde yerleştirmeniz gerekir. İlk sıra fileye en yakın yerde konumlanırken en arka sıra ise saha sınırında konumlanır.
  • En arka sağ köşedeki oyuncu servis atışı ile oyunu başlatır. Saha içerisinde oyuncuları döndürerek her yeni oyunda yeni bir servis atıcı sahibi olabilirsiniz. Oyuncuları saat yönünde döndürerek diğer oyuncuların da servis atmasını sağlayabilirsiniz.

2Servis atışını sahanın en arkasındaki çizginin arkasından yapın. Eğer çizginin önüne geçerseniz, servis atışı geçerli olmayacaktır. Bu aynı zamanda ayak hatası olarak da bilinir. Topun fileyi geçmesi gerekmektedir, bu noktada fileye değerek de geçebilir, ve doğru bir servis için topun karşı saha alanına girmesi gerekir.

  • Sahanın arka sağ tarafındaki oyuncu servis atışını yapar. Her bir dönüş esnasında bir oyuncu bir adet servis karşılayabilir.

3Karşı takımdaysanız servisi karşılamanız gerekir. Servis atışı ile ralli başlar. Teknik olarak, top durmadığı sürece vücudunuzun herhangi bir bölgesi ile vurabilirsiniz. Topun aksine oyuncular oyuna çizgiler dışında da dahil olabilir. Eğer takım arkadaşınız topu çizgi dışına gönderiyorsa, koşarak topa çizgi dışında müdahale edebilirsiniz. Ancak bu noktada topun yerle teması olmaması gerekir.

voleybol-nasil-oynanir-adim44Top file boyunca hareket ederken bir hata yapılana kadar oyuna devam edin. Bu hata birçok sebepten kaynaklanabilir:

  • Eğer top servis atan takımın alanına düşerse, o halde servis hakkı karşı takıma geçer.
  • Eğer top karşı takımın alanına düşerse, servis atan takım servis atmaya devam edebilir.
  • Sayı her zaman topun düşmesini engelleyen takımın hanesine yazılır.
  • Topu sınır çizgilerinin dışına atan takım sayı kazanamaz.
  • Takımdaki bir oyuncunun fileyle teması sonucunda sayı karşı takımın hanesine yazılır.
  • Takımdaki bir oyuncunun ayağının file çizgisini geçmesi durumunda sayı karşı takımın hanesine yazılır.
  • Ralli esnasında bir oyuncu topa yalnızca bir kere vurabilir.
  • Karşı tarafa göndermeden önce takım oyuncuları topa en fazla 3 kere vurabilir. Aksi takdirde sayı karşı takımın hanesine yazılır.

5Servis atışını tekrarlayın. Son sayıyı kazanan takım servis atma hakkını kazanır. Bu noktada oyuncular arasında rotasyon sağlanabilir.

  • Eğer takımınız topa sahipse, o halde oluşturduğunuz sıraları biraz geriye çekmeniz önerilir. Bu sayede herhangi bir atağa karşı hazırlıklı olursunuz. Top karşı takımdayken ileri konumlanın. Bu sayede atağı yapan taraf olursunuz.

6Sınıra gelene kadar oynamaya devam edin. Kaç sayı kazanıldıktan sonra yeni oyuna başlanılacağını siz belirleyebilirsiniz. Örneğin, bir takım 15 puan kazandığında yeni oyuna başlayabilirsiniz. Normal şartlarda düzenlemelere göre bir set 25 sayı üzerinden oynanır. Üçüncü oyunlar için ise bu sayı 15 olarak belirlenmiştir. Standart bir voleybol maçı üç oyun uzunluğundadır. Her takım yeni oyun başlangıcında alan değiştirir. Bir maç 2 puan aralıklı kazanılır. Örneğin 25-26 puanlar 25-27 ye ulaştığında o setin kazanını belli olacaktır. Bu sebeple yakın sayılı maçlar uzun zaman sürebilir.

Video:

Kaynak:

  • http://sportsvite.com/sports/Volleyball/rules
  • http://www.wikihow.com/Play-Volleyball

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir