Yüksek Kreatin Nasıl Düşürülür

Kreatin kandan atılması gereken bir üründür. Normalde böbrekler bunu filtreleyerek vücuttam atılmasına yardımcı olur. Ancak kimi durumlarda kreatin vücuttan atılamaz ve vücudun işleyişi bozulmuş olur. Yediklerinizi düzenleyecek, yaşam tarzınızı değiştirerek ya da tıbbi tedavi uygulanarak kreatin seviyesi düşürülebilir. Bunlar için neler yapabileceğinizi öğrenmek için makalenin devamını okumalı ve uygulamalısınız.

Yöntem1: Yediklerinizde Değişiklik Yapmak

yuksek-kreatin-nasil-dusurulur-adim11Vücudunuza aldığını sodyumu sınırlandırın. Çok fazla alınan sodyum vücuttan kreatinin yüksek miktarda üretilmesine sebep olabilir, bu da kan basıncının artmasıyla sonuçlanabilir.

  • Sodyumu düşük olduğu yiyecekleri tüketin. Bunun için hazır soslardan, konservelerden uzak durun. Tuzun yoğun olduğu her ne varsa onu tüketmemeye çalışın.
  • Vücudunuza alacağını sodyum miktarı günlük 2-3 gramdan daha fazla olmamalıdır.

yuksek-kreatin-nasil-dusurulur-adim22Tükettiğiniz yiyeceklerde protein bakımından zengin olanlardan uzak durun. Süt ve süt ürünleri ile kırmızı et sizin için fazlasıyla zararlı olabilir.

  • Kreatin gıda olarak çoğunlukla hayvansal ürünlerden elde edilmektedir. Bu şekilde elde edilen kreatin çoğunlukla insan vücudu için zararlı değildir ve insan vücudu için yeterli bir seviyededir.
  • Gün içerisinde yaşamınızı normal şekilde idame ettirmek için belli oranda proteine ihtiyacınız olduğunu unutmamalı ve bundan dolayı da proteini tamamen tüketmeme gibi bir karar almamalısınız.
  • Yiyeceklerden protein almayı düşünüyorsanız  fındık ve diğer baklagiller işinizi görecektir.

Meat group3Fosfor miktarı yüksek olan gıdalardan uzak durun. Böbrekleriniz yüksek kreatini vücudunuzdan uzaklaştıramıyorsa bunun sebebi fosfor bakımından zengin olan besinlerin fazlaca tüketilmesinden kaynaklanabilir. Bundan ötürü aşağıdaki yiyeceklerden kaçınılması gerekir:

  • Peynir, balık, kabuklu deniz ürünleri, fındık, domuz eti, süt ve süt ürünleri ve soya fasulyesi

4Potasyum miktarı yüksek olan yiyecekler konusunda kendinizi sınırlayın. Böbrek sorunlarınız varsa bu durumda böbrekleriniz düzgün çalışıyor ve potasyum miktarı vücudunuzdan yükseliyor olabilir. Bundan dolayı potasyum miktarı yüksek olan yiyecekleri tüketmemeye çalışın. Potasyum açısından zengin olan yiyecekler şunlardır:

  • Muz, ıspanak, patates, fasulye ve bezelye.

5Kreatin takviyelerinden uzak durun. Kreatin takviyesi olan ürünleri tükettiğinizde vücudunuzdaki kreatin miktarı artacak ve bu da sizi olumsuz yönde etkileyecektir.

  • Eğer sporcu ya da vücut geliştirmesi yapan biriyseniz bu durumda alacağınız besin takviyelerinin içerisinde yüksek miktarda kreatin olması muhtemeldir. Vücudunuzu geliştirmek için bu takviyelere ihtiyacınız olsa da bunları almayı kesmelisiniz.

Yöntem2: Kanıtlanmamış bitkisel ilaçlar alarak

1Bitkisel çay için. Bazı bitki çaylarının kandaki kreatin miktarının azaltılmasına yardımcı olduğu düşünülmektedir. Bu konuda tıbbi açıdan kanıtlar sınırlı olsa da henüz etki etmediği ispatlanmamıştır.

  • Günce 250ml yani yaklaşık 1-2 bardak bitki çayı tüketebilirsiniz.
  • Isırgan yaprağı ve karahindiba çayı deneyebileceğini bitkisel çaylardır.
  • Bu bitki çayları böbrekleri uyararak idrar çıkışını arttıracaktır. Böylelikle vücuttaki fazla miktarda olan kreatininde atılması sağlanabilir.

2Takviye besinlerle birlikte ısırgan otu da tüketmeyi düşünün. Isırgan yaprağı vücuttaki aşırı kreatini dışarı atmak için yardımcı olabilir. Isırgan otu içeriğindeki histaminler ve flavonoidler sayesinde idrar çıkışını arttırarak böbreklerin daha çok çalışmasına yardımcı olur.

3Adaçayı tüketimi hakkında doktorunuza danışın. Adaçayı da tıpkı ısırgan yaprağı çayı gibi böbreğin daha çok çalışmasını sağlayan bir bitkidir.

  • Adaçayını kullanmadan önce doktorunuzdan bir randevu alıp ona danışmanızda fayda vardır.

Uyarılar:

  • Bu adımları takip etmeye başlamadan önce bu konuda doktora danışın. Burada anlatılanlar hemen herkeste aynı etkiyi göstermeyebilir. Bu aşamadan farklı tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekebilir. Hatt bu yöntemler bazı kişilerin zayıflamasına ve vücudunun yorgun düşmesine sebep olabilir.

Kaynaklar:

Article Categories:
Sağlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir