Ağlamamak için Ne Yapılması Gerektiği Nasıl Öğrenilir?

Ağlamak; trajedi, üzüntü, hayal kırıklığı ve diğer duygulara karşı doğal bir tepkidir. Yine de duygularınızı kolaylıkla kontrol edebileceğiniz ya da yersiz gördüğünüz durumlarda ağladığınızda, kendinizi içine kapanık ve utanmış hissedebilirsiniz. Sakin kalabilmek için, ağlamanıza neden olacak olaylar esnasında veya öncesinde kendinizi rahatlatma egzersizleri yapabilirsiniz. Ayrıca bu tarz durumlarda, dikkatinizi dağıtacak bir kaç teknik deneyebilirsiniz, işte ağlamamak için yapmanız gerekenler;

1.Bölüm : Ağlamamak için Dikkat Dağıtma

1Kendinizi çimdikleyin veya dürtün. Bazı insanlar burunlarını, kollarını, avuçlarını ve yanaklarını çimdikleyerek veya dürterek ağlamalarını durdurabileceklerini keşfetmişlerdir. Acı hissinin verdiği dikkat dağınıklığının, ağlamanıza sebep olacak duygu ve düşüncelerden sizi alıkoyması mümkündür.

2Dilinizi üst damağınıza doğru itin. Ağlama isteği hissettiğinizde, tıpkı kendinizi çimdiklemek gibi dilinizi üst damağınıza doğru iterek oluşturacağınız bir acıyla dikkat dağınıklığını sağlayabilirsiniz.

3Nefes almak için bir dakika ayırın. 10a kadar sayın ve yavaş derin nefesler alın. Bu sayede alacağınız bol miktarda oksijen, ruh halinizi iyileştirirken, dinçliğinizi de artıracaktır. Ayrıca bir dakika mola vermeniz, düşüncelerinizin duygularınızı yakalamasına ve ağlamanıza sebep olan nedeni def etmeyi sağlayabilir.

4Kendinize biraz müsaade edin. İşyerinizdeki patronunuz gibi birilerinin önünde ağlamaktan kaçınmak istiyorsanız, biraz müsaade isteyip bölgeyi terk edin. Örnek olarak tuvalete gitmeniz gerektiğini veya biraz hava almaya ihtiyacınız olduğunu söyleyebilirsiniz. kısa bir yürüyüş yapacak ve Duygularınızı değerlendirme fırsatı bulacaksınız kısa bir ara sayesinde ağlamanıza neden olacak dürtüyü engelleyecek zamanı elde edebilirsiniz.

5Size dayanak olacak bir malzeme kullanın. Bazen dikkatinizi dağıtmak için odaklanacak başka bir şeye sahip olmak işe yarayabilir. Örnek olarak patronunuzla stresli bir toplantı yapacaksanız ve ağlamaktan korkuyorsanız,  yanınıza bir not defteri veya herhangi bir nesne alın. Toplantı esnasında bu nesnelere odaklanmak ağlamanıza engel olabilir.

2.Bölüm: Bulunduğunuz Durumu Yansıtmak

1Gözünde canlandırma tekniğini deneyin. Genellikle böyle durumlarda Ağlama ihtiyacı hissediyorsanız onları hayal edip, kafanızda alternatif durumlar çıkarmaya çalışın. Düzenli olarak kafanızda hayalini kurduğunuz ve iyi giden senaryolar, yani ağlamadığınız senaryolar gerçek durumla karşılaştığınızda durumla başa çıkmanızda size yardımcı olabilir.

  • Örnek olarak, ailevi konularda yapılan tartışmalarda bir ağlama eğiliminiz varsa, ailenizle gayet sakin ve kendinden emin bir konuşma yaptığınızı hayal edin. Ağlamazken nasıl duracağınızı hayal edebilirseniz, bir planınız var demektir.
  • Kendinizi savunurken ağlamaya engel olmaya çalışıyorsanız, konuştuğunuz bir durum hayal edin. Örnek olarak patronunuzla bir değerlendirme toplantısı yaptığınızı ve “Geri bildiriminizi takdir ediyorum ancak bir de kendi perspektifimi önermek istiyorum.” dediğinizi hayal edebilirsiniz.
  • Toplum içinde konuşurken ağlamanıza engel olmak istiyorsanız, kendinizi gayet kendinden emin bir şekilde, konuşmanızı veya sunumunuzu yaparken hayal edin. Sonrasında gerçekten toplum içinde konuşmamız gerektiğinde, güzel bir gösterimi tekrarlıyor olacaksınız.

2Bir danışmanla konuşun. Duygularınızı kontrol etmekte ciddi problemler yaşıyorsanız, yardım almaktan çekinmeyin. Danışmanlar, sizin duygularınızı anlayarak size yardım etmek ve duygularınızı anlama ve kontrol etme teknikleri geliştirmek üzere eğitilmiş kişilerdir.

3Ağlama probleminizin altında yatma ihtimali olan sağlık problemlerini meydana çıkarın. Psödobulbar ve depresyon gibi bir takım sağlık problemleri, kontrolsüz ağlama patlamaları meydana getirme ve ağlamaya eğilimi artırma gibi durumlara neden olabilir. Ağlama isteğini çok sık duyuyorsanız ve ne zaman duracağınızı kestiremiyorsanız bunun altında yatan ve iyileştirilmesi gereken bir sağlık problemi olup olmadığını anlamak üzere bir doktora görünmek isteyebilirsiniz.

4Ağlamanın bir amacı olduğunu idrak edin. Doktorlar hala tam olarak insanların neden ağladıklarını anlamamış olsalar da, şu gayet açıktır ki ağlamak duygularını ifade etme ile alakalıdır. Ağlamak aslında haykırma isteği oluşturan duygularınızı daha iyi hale getirir ve diğer insanlarla empati ve sempati kurmanızı sağlar, böylelikle insanlarla iletişim kurmanızı sağlar. Herkesin ağlamak için, şimdi ve daha sonra sağlam nedenlere sahip olduğunu unutmayın, elbette ki siz de her zaman ağlamanıza engel olamayabilir veya olmak istemeyebilirsiniz.

3.Bölüm: Ağlamanıza Nasıl zamanlarda Engel Olmalısınız

1İşte veya okuldayken ağlamamaya çalışın. Duygularınızı serbest bırakmak için iyi bir ağlama önemlidir, fakat bunun işte veya okulda olmaması gerekir, çünkü bu aşamadan sonra  iyi hissetmeyebilirsiniz. İş arkadaşlarınızın veya sınıf arkadaşlarınızın yanında ağlamak, onları istemediğiniz izlenimi uyandırabilir. Çoğu insan neden ağlama ihtiyacı duyduğunuzu anlarken, kimileri de anlamaz ve siz kendinize ait  duygularınızı onlarla paylaşmak istemeyebilirsiniz. Ayrıca özellikle bir toplantı veya yüksek baskılı bir durumda, işteyken ağlamak, profesyonel görünmeyebilir.

2Biriyle  kırıcı bir konuşma yaparken  gözyaşlarınızı tutmayı öğrenin. İnciten duygulara karşı ağlamak normaldir. kırgınlık veya öfke durumunda ağlamak yanlış değildir, bu karşı tarafa o anda duygularınızı tamamen kontrol edemediğimiz sinyallerini verir. Karşı tarafa bu zevki yaşatmak istemiyorsanız, işinize gelen bir eleştiri veya kaba bir konuşma sonucunda ağlamanıza engel olacak teknikler deneyin.

3Korktuğunuzda  veya çok stresli olduğunuzda ağlamama egzersizleri yapın. Korkudan dolayı ağlamak gayet normaldir, fakat bazı durumlarda kendinizi bu şekilde ifade etmek istemeyebilirsiniz. Mesela yapmanız gereken bir sunum var fakat sahneye çıkmaktan o kadar korkuyorsunuz ki, tüm sınıfın önünde ağlamaktan çekiniyorsunuz. Sahneden çekilinceye kadar dikkat dağıtma tehditlerini ve kendinizi ağlamaktan alıkoyacak diğer  yolları denerseniz bir şey kaybetmezsiniz.

4Doğru zaman geldiğinde ağlamanıza müsaade edin. Ağlamak duygularınızı dışa vurmanın gayet olağan bir yoludur. Bazı durumlar ağlamak için uygun olmayabilir, fakat uygun olan durumlar da vardır. Tanıdığınız ve size destek olan insanların yanında, ağlamanız konusunda kendinizi müsaade edin. Anma törenleri,  cenazeler gibi duyguların ifade edilmesinin teşvik edildiği ortamlarda kendimize ağlama izni verin. Elbette yalnız kaldığınızda da ağlayabilirsiniz. Bazen ağlamak için en iyi zaman , diğer insanların gözyaşlarınız hakkında ne düşündüklerini umursamadığınız ve yalnızca kendinize odaklandığınız zamanlardır.

Kaynak:

  • http://www.wikihow.com/Not-Cry

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir