Hamilelikte Protein Nasıl Alınır

Hamileyken artan tek şey kilonuz değildir. Protein ihtiyacınız da artar. Sağlıklı bir birey olmak için gereken protein miktarından neredeyse 2 kat fazlasına ihtiyaç duyarsınız. Bu yüzden kendinize ve bebeğinize yetecek kadar protein aldığınıza dikkat etmeniz gerekir. İkiz ya da üçüz bebek beklediğinizde ise bebek sayısıyla doğru orantılı olarak protein ihtiyacı da artar. Proteinler vücudun yapı taşlarıdır. Saçınızın, kemiklerinizin, tırnaklarınızın ve cildinizin temel yapılarını oluşturmakla kalmaz, hemen hemen vücudun her yerinde bulunurlar. Bebeğinizin sağlıkla doğmasını ve ileriki yaşantısında protein eksikliğinden kaynaklı sorunlar yaşamamasını istiyorsanız, protein alımına dikkat etmelisiniz. Bu pekiNasıl makalesinde protein kaynaklı besinlerden bahsedeceğiz, tabii ki hamileler için uygun olanlardan.

Bölüm 1: Protein açısından zengin besinler

1Yumurta: Yapısındaki esansiyel (temel) aminoasitler sayesinde vücudunuzun pek çok ihtiyacını karşılarlar. Tam pişmemiş olarak tüketilen yumurtalar “salmonella” bakterisinin sebep olduğu hastalığa neden olabilir. Bu bakteri genelde gıda zehirlenmelerine sebep olan bir türdür. İshal, ateş ve karın ağrısı gibi belirtileri vardır. Hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için yumurtayı tam pişmiş olarak tüketin. Sabah kahvaltısında haşlanmış yumurta ya da omlet yiyebilirsiniz.

  • Büyük boy bir yumurta ortalama 6 gram protein içermektedir.

2Yoğurt: Düzenli yoğurt tüketimi tansiyonu dengeler. Bebeğinizin kemik gelişimi için önemlidir.. Hamilelikte yağ oranı az yoğurt, mümkünse yağsız, tüketin. Uyumadan önce tüketeceğiniz yoğurt daha rahat uyumanıza da yardımcı olacaktır. Sofranızdan yoğurdu eksik etmemelisiniz. Yapabiliyorsanız evde kendi yoğurdunuzu yapın. Bu tüketeceğiniz yoğurtlar içerisinde en sağlıklısı olacaktır. Direk yoğurt yiyemiyorsanız, ayran yapabilirsiniz.

  • 200 gram yağsız yoğurtta ortalama 20 gram protein bulunur. Bu da günlük ihtiyacınızın hemen hemen yarısını karşılar.

3Tavuk: Evde kendi pişirdiğiniz tavuk, dışarıda yediğiniz bir tavuktan daha sağlıklı olacaktır. Dışarıda hangi tür yağ ve malzemeler kullanıldığını bilemezsiniz ancak evde tavuğunuzu istediğiniz gibi pişirebilirsiniz.

  • Derisini çıkardığınız takdirde 90 gram tavuk ortalama 25 gram protein içermektedir.

4Deniz ürünleri: Dışarıda yemektense, tavukla benzer şekilde evde kendi hazırlayacağınız yemekler daha sağlıklıdır. Mümkünse, haftada bir akşam yemeğinizde balık tüketin. Bol limonlu yeşillikli salata ile güzel bir servis hazırlayabilirsiniz. Aşağıda bazı deniz ürünlerinin 100 gramında bulunan ortalama  protein miktarlarını görebilirsiniz:

  • Alabalık, mezgit – 15 gram
  • Hamsi, karides, palamut, çipura – 20 gram
  • Somon balığı, ton balığı, levrek, lüfer, sardalya, uskumru – 25 gram

5Süt: Kemik sağlığı ve bağışıklık için önemli bir besindir. Kakao, pekmez ya da bal gibi malzemeler katmadan tüketmeniz önerilir. Ayrıca içtiğiniz sütün light (az yağlı) olmasına dikkat edin. Laktoz intoleransınız varsa laktozsuz sütler tercih edin. Direk süt içemiyorsanız, sütlü tatlılar yapmayı deneyebilirsiniz.

  • 1 su bardağı sütte yaklaşık 10 gram protein vardır. Uyumadan önce içeceğiniz 1 bardak süt daha rahat uyumanıza yardımcı olacaktır.

6Bakliyat: Et tüketemediğiniz zamanlarda yardımınıza koşan önemli protein kaynaklarıdır. Ay sonu sebeebiyle tavuk ya da balık tüketemediğiniz takdirde, protein ihtiyacınızı evde bulunan bakliyatlardan karşılayabilirsiniz. Aşağıda bazı bakliyatların 100 gramında bulunan ortalama protein miktarını görebilirsiniz:

  • Bulgur, kuru fasulye, pirinç – 10 gram
  • Barbunya, nohut – 20 gram
  • Yeşil/kırmızı mercimek, bakla – 25 gram

7Kuruyemiş: Misafirleriniz için aldığınız kuruyemişleri bebeğiniz için yiyebilirsiniz. Çay ve sohbetin en yakın dostu olan kuruyemişler önemli protein kaynaklarıdır. Aşağıda bazı kuruyemişlerin 100 gramında bulunan ortalama protein miktarını görebilirsiniz:

  • Ceviz, fındık – 15 gram
  • Antep fıstığı, badem, kaju, ay çekirdeği, kabak çekirdeği – 20 gram

8Peynir: Kahvaltılarda çeşit çeşit tükettiğimiz peynirler de önemli bir protein kaynağıdır. Sağlıklı olmak isteyen her bireyin tüketmesi gereken peynir, özellikler bebek ve çocuklar için mutlaka günlük olarak tüketilmesi gereken bir besindir. Aşağıda bazı peynir türlerinin 100 gramında bulunan ortalama protein miktarını görebilirsiniz:

  • Lor peyniri, krem peynir – 10 gram
  • Beyaz peynir, keçi peyniri, mozarella peyniri, ezine peyniri – 20 gram
  • Kaşar peyniri, hellim peyniri – 25 gram
  • Tulum peyniri, eski kaşar, çedar – 30 gram

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir