Köpeğin Hamile Olduğu Nasıl Anlaşılır

  • Kasım 28, 2018

Bir köpeğin hamile olduğunu anlamak, karnının fark edilir derecede büyüdüğü dokuz haftalık hamilelik döneminin son haftalarına kadar anlamak oldukça zor olabilir. Hamileliğinden emin olmak için veterinere götürmek en iyi yoldur ancak, ortaya çıkacak fiziksel ve davranışsal değişimlerin farkında olmak yararlı olabilir. Hamile köpekler, hamilelik belirtisini ilk, orta ya da ileri dönemlerinde belli edebilirler.

Fiziksel Değişimleri Gözlemlemek

1. Meme uçlarında renk değişimi olup olmadığını kontrol edin. Köpeğinizin meme uçlarının “pembeleşmesi”, hamile olduğunun ilk göstergesi olabilir. Bu pembeleşme, meme uçlarının normalden daha pembe, daha şiş ve belirgin olması anlamına gelir. Bu belirti hamileliğin 2 ya da 3. Haftasından sonra ortaya çıkar.

2Vücut değişikliklerine dikkat edin. Hamile bir köpeğin vücudu, hamileliğin ikinci yarısına kadar değişiklik göstermez. 4. Ve 5. Haftalar arasında, beli kalınlaşmaya ve karnı belirginleşmeye başlar.

3. Mama miktarını ilk etapta arttırmayın. Hamile köpeğin maması, hamileliğin son çeyreğinde arttırılmalıdır. Ama bazı köpek sahipleri mama miktarını erkenden arttırmaya meyillidirler. Fazla kalori, köpeğinizin karın altında yağlanmaya sebep olur ki bu da köpeğin hamile sanılmasına yol açar. Konuyla alakalı bilgisi olmayan deneyimsiz kişilerin, bu şişliğin yağ mı yoksa büyüyen fetüs mü olduğunu anlaması mümkün değildir.

4. Devam eden fiziksel değişimi takip edin. Hamileliğin son üç haftasında (6-9 haftalar), köpeğin karnı yuvarlaklaşır ve şişer. Meme bezleri, süt üretmeye başladığı için gelişmeye ve daha görülür biçimde şişmeye başlar.

5. Köpek yavrusunun hareketlerini izleyin ve hissedin. Hamileliğin son 3. Döneminde, köpeğin vücudunun yan taraflarının rahimde hareket eden yavruların hareketinden dolayı oynadığını görebilirsiniz. Avucunuzu, köpeğinizin dalgalanmayı gördüğünüz yan tarafına koyduğunuzda, hareketleri hissedebilirsiniz. Bir şey hissetmezseniz hayalkırıklığına uğramayın. Yavrular karnın derinliklerindedir ve her bir yavru sıvı kesesinde yüzmektedir. Bu yüzden yavruyu hissetmek her zaman mümkün değildir.

Davranış Değişikliklerine Dikkat Etmek

1. Radikal değişiklikler beklemeyin. Tüm köpekler gebeliğe bireysel olarak tepki verirler. Bazıları daha sessiz daha yorgun olabilir ancak hasta olan bir köpekte aynı tepkileri yansıtabilir bu sebeple bunlar güvenilmez değişikliklerdir. Ortalama bir dişi gebeliğinin son üçte birine dek her zamanki gibi davranır.

  • Hamileliğin son üçte birinde mevcut büyüklüğü hareket kabiliyetini zorlaştırabilir ve daha fazla uyumak istiyor olabilir.

2. İştah değişikliklerini bekleyin. Hamileliğin sonuna doğru köpek rahmi büyüyerek karın bölgesinde daha fazla yer kaplar. Büyük yemeklere uyum sağlayamayacağı için, daha az fakat daha sık yemek yiyecektir.

3. Yuvasına yerleşmesini izleyin. Doğum zamanı yaklaştıkça köpek yuvasına yerleşmeye başlar. Yakın zamanda gelecek olanlar için güvenli ve sıcak bir ortam hazırlayacaktır bunu da tenha bir yerde battaniye ve kıyafetleri toplayarak yapacaktır.

  • Yuvasına yerleşme zamanlaması 2-3 hafta ila doğumdan 2-3 gün öncesine dek değişiklik gösterebilir.

Profesyonel Bir Tanı Almak

1. Bir veteriner hekime gidin. Köpeğinizin hamile olduğundan şüpheleniyorsanız, şüphenizi doğrulamak için veteriner hekime gitmeniz faydalı olacaktır. Veteriner hekimin hamileliği doğrulamak için kullanabileceği çeşitli yöntemleri vardır.

2. Fiziksel muayene ettirin. Veteriner köpeği muayene eder ve karnını hafifçe hissetmek için özel dikkat gösterir. Veteriner elle muayenesiyle köpek yavrularını hissedebilir.

  • Gebeliği hissetmek için en uygun zaman gebelikten sonraki 28-35 gün arasındadır. Bundan önce veterinerin köpeğin hamileliğini onaylaması için yeterince fark olmayacaktır. Yavrular, bağırsaklardaki yiyecekler gibi başka şeyler için de yanılsama olabilirler.

3. Kalp atışlarını kontrol edin. Gebeliğin son döneminde (6.haftadan itibaren) veteriner köpeğin karnına bir stetoskop tutarak bazen fetal kalp atışlarını duyabilir. Bu, insan bebeklerine kıyasla çok daha zordur. Çünkü köpeklerin hışırdayışı, düz bir çizgi halinde olmadıkları ve etrafta bulunmaları zorluğu arttırır.

4. Kan testi yaptırın. Hamilelik için test edilen altın standart, veterinerin Relaxin adlı gebelik hormonunun varlığını araştıran bir kan testi yürütmesidir.

  • Hormon gebeliğin 28. gününden sonra güvenilir şekilde bulunur. Test bu tarihten önce yürütülüyorsa köpeğin hamile olmadığına dair yanlış bir bilgi edinebilir ve olumsuz sonuçlar ile karşılaşılabilir.
  • Herhangi bir noktada, 28. günden önce bile olumlu bir sonuç gebeliği onaylar.

5. Ultrason yaptırın. Hamileliği en erken teyit edebilen yöntem ultrasondur. Kalifiye bir ultrason operatörü tarayıcıdaki yavruları yaklaşık 16 günlükken bile seçebilir.

  • Hamile bir köpek uyuşturulmadan taramayı rahatlıkla geçebilir.
  • Çok tüylü köpeklerin tüylerini kırparak sondanın daha rahat sonuç alabilmesi sağlanabilir.

6. Röntgen hakkında soru sorun. Ultrasonun yaygın kullanımı sonrasında gebelik döneminde röntgen ışınlarına duyulan ihtiyaç azalmıştır. Röntgenin asıl kullanım amacı hamile köpeğin kaç yavrusunun olduğunu öğrenmekle ilgilidir.

  • Bu bilgiler tüm köpek yavularının ne zaman güvenli bir şekilde doğacağını bilmesi için yararlıdır. Doğum bittiğinde beklenen sayıda yavrunun gelmemesi rahimde hala yavru olabileceğini de gösterir.

Erken Gebelik Belirtilerinin Tanınması

1. Sabırlı olun. Köpek, ilk 2-3 haftada gebelik belirtisi göstermeyebilir. İştahı normal kalabilir.

  • Hamile köpekler, insanlar gibi sabah yorgunluğundan muzdarip olurlar fakat çiftleştikten 21 gün sonrasına kadar olmazlar. Genellikle 1-2 hafta sürer. 21.günde köpeğin diş etlerine bakabilirsiniz. Çiftleşme sonrasında diş etleri pembe yerine beyaz olacaktır. Bunun nedeni fetüsün uterusuna yapışması ve vücudun kan toplamasıdır. Birkaç gün diş etleri beyaz görünür. Endişelenecek bir şey yok. 2 gün sonunda da devam ediyorsa veterinerinizle iletişime geçin.

2. Ruh halindeki değişiklikleri fark edin. İnsanlar, köpeklerinin sessizliğinden dolayı hamile olabileceklerinden şüphelenebilirler çünkü normalden daha sessiz olarak algılarlar. Kanıtlanmış bir gerçekten daha önemli bir gözlemdir. Hamilelik değişen hormon düzeylerine neden olur ve bu da her bir köpeği farklı şekilde etkiler.

  • Kimi köpek her zamankinden daha sessiz bir hal alırken kimisi ise daha sevecen ve daha heyecanlı olabilir ve kimisi de kendini çekip yalnız kalmak isteyebilir.

3. Diğer hastalık belirtileri için gözleyin. Bir köpeğin normal davranışlarındaki değişikliği gebeliği gösterebilir bu sadece onun daha iyi olmadığına dair belirsiz bir işarettir. İştahsızlık, kusma,ishal, öksürme, hapşırma ya da vajinal deşarj gibi kötü sağlık belirtileri için köpeği yakından takip etmeniz gerekir.

  • Köpeğiniz çiftleşir ve birkaç gün veya birkaç hafta içinde iştahından kesilirse bunun gebelikle ilgili olması muhtemel değildir ve bir veteriner tarafından kontrol edilmelidir. Vajinal deşarj görüyorsanız ( gebelik sırasında normal değil) veya düzenli olarak istifra ediyorsa da durum budur.
Article Categories:
Uncategorized

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.