Köpeklerde Anemi (Kansızlık) Tedavisi Nasıl Yapılır

  • Haziran 20, 2020

Anemi, kan dolaşımındaki kırmızı kan hücrelerinin (hemoglobin) eksikliğinden oluşan bir durumdur. Kırmızı kan hücrelerinde eksiklik olan yani anemi olan bir hayvan, kanda yeterli miktarda oksijen taşıyamaz. Köpeklerde anemi belirtilerinin anlaşılması zor olabilmektedir ancak başlıca belirti halsizliktir ve bu en kolay anlayabileceğiniz belirtidir. Köpeğiniz normalden daha fazla uykuluysa ya da yürüyüşe çıkardığınızda halsizlik sebebiyle yavaş yavaş hareket ediyorsa anemi olma ihtimali yüksektir. Köpeğinizin anemi olabileceğinden şüpheleniyorsanız veteriner kontrolünü aksatmamalısınız.

Köpeğin Anemi Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır

Köpeklerde Anemi (Kansızlık) Tedavisi Nasıl Yapılır (Kansız Olup Olmadığını Anlamak)

1. Belli başlı sorulara yanıt bularak köpeğin kansız olup olmadığınız anlayabilirsiniz. Köpek daha önceden olmadığı kadar aşırı bir yorgunluk hali içerisinde ve uyuşuk bir şekilde mi davranıyor? Sebebini bilmediğiniz ve tuhaf bir şekilde kilo kaybı mı yaşıyor? Bu iki sorun da baskın şekilde kendini belli ediyorsa köpeğiniz kansızlık sorunu ile boğuşuyor olabilir.

  • Köpeklerdeki aneminin temel sebepleri vücudundaki parazitler ya da kanser gibi bir hastalık olabilir. Bu anlamda köpeklerdeki anemi araştırıldığında ortaya en çok çıkan sonuç ise hayvanın vücudunun kendi kırmızı kan hücrelerine saldırması ile kanama tümörü olması ve otoimmün hastalıklardan kaynaklanan kanamalardır.

Kan Kaybından Kaynaklı Anemiyi Tedavi Etme

1. Köpeğinizin son zamanlarda kan kaybedip kaybetmediğini belirleyin. Köpekler yaralanma (trafik kazası), parazitler (bit ve pire), bağırsakta iltihaplanma ya da ülser sebebiyle kan kaybedebilir. Tüm bu örneklerde kan kaybetme hızı, vücudun yeni kan hücresi üretme hızından fazladır. Bu yüzden kan dolaşımındaki kan hücrelerinin sayısı azalır. Bu sayı normal seviyenin altına indiğinde köpek anemi olur.

2. Yaradaki kanamayı durdurun. Travma anında, kanayan bölgeler tespit edilmeli ve kanama durdurulmalıdır. Köpeğiniz bir kaza geçirdi ve kanaması varsa sağlam bir bandaj veya temiz bir havlu ile yaralı bölgeye baskı uygulayın. Veterinere gidene kadar zaman kazanmak için köpeğinizin kanamasını durdurmalısınız.

3. Kanamalı tümör olup olmadığını kontrol ettirin. Kan kaybının travma haricindeki en yaygın sebeplerinden biri de kanayan vasküler tümördür. Dalak, dolaşım sistemine bol miktarda kan iletilmesini sağlayan bir organdır. Yaşlı köpeklerde dalak üzerinde tümör oluşumu yaygındır. Bu tümörler narindir ve ufak bir çarpma ile hemen kanayabilir. Kanama kuvvetli değilse, kan damarlardan dışarı süzülür ve karın boşluğunda toplanır. Daha ciddi durumlarda, süzülen bu kan nefes alamamaya sebep olabilir. Hatta ölümle sonuçlanabilir.

  • Bağırsakta kanama olmasının belirtileri kanlı ya da koyu renkli dışkıdır. Böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız, köpeğinizin dışkısından bir örnek alarak veterinere götürünüz.
  • Kanamalı tümör durumlarında, veterineriniz tanı koyabilmek ve tedavi edebilmek için ultrason, CT, MR gibi bazı tahliller isteyecektir.
  • Kanamalı tümör durumunda, köpeklerin kan basıncı düzenleyebilmek adına damar yoluyla bazı sıvılar verilir. Kanama çok şiddetli ise kan nakli gerekebilir.

4. Diğer iç problemler için dikkatli olun. Kanamaya sebep olan diğer iç problemler ise bağırsak iltihabı ya da mide ülseridir. Veterineriniz, ülseri iyileştirmek ya da iltihabı azaltmak için gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Kaynak: 1 (Erişim: ) 2 (Erişim: )

Article Categories:
Köpekler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.