Köpeklere Temel Komutlar Nasıl Öğretilir

  • Nisan 4, 2019

Her köpeğin bilmesi gereken beş önemli komut vardır; otur, dur, yat, gel ve yan yat. Bu komutlar köpeğinize isteklerinizi aktarmada yardımcı olacak ve esasen köpeğinizle aranızda bu komutlar aracılığıyla bir iletişim hattı kurulması sağlanacaktır. Eğer köpeğinize basit komutlarda iyi bir eğitim verirseniz, gelecek  zaman içerisinde üst düzey komut eğitimi aşamasına  zemin hazırlamış olursunuz hem de tüylü dostunuza bu şekilde yardım ederek aranızda sağlam bir ilişki kurmuş olursunuz.

Köpeğinize Oturmayı Öğretmek

1. Eğitime köpeğinize oturma komutunu öğreterek başlayın.  Oturmak köpekler için nezaket biçimidir. Doğal bir eylemdir. Köpeğinizin agresif olmadığını ve beklemeye istekli olduğunu gösterir.

  • Otur komutunda ısrar ettiğiniz sürece , köpeğiniz bir şey istediği zaman veya siz meşgulken oturup beklemenin yapılacak doğru bir şey olduğunu öğrenecektir.
  • Otur komutunun amacı bu komutu verdiğiniz zaman köpeğinizin öğrenmesi gereken şey dikkatini vermesi veya sakinleşmesi gerektiğidir.
  • Köpeğinizin karşısında ayağa kalkın, Bunu sakin ve iddialı bir şekilde köpeğinize belli edin. Köpeğinizin gözlerine bakarak dikkatini çekin, köpeğinizin burnuna bir ödül tuttuğunuz sırada köpeğinizin adını söyleyip “otur” komutunu verin.
  • Köpeğinizin ödülü görmesi için başının yukarıda olması gerekmektedir ki böylece poposunun üstüne oturacaktır.

2. Köpeğiniz oturduğunda onu övün. Oturduğu zaman sevindiğinizi belli edin ve ödülünü verin. Bu işlemin amacı köpeğinizin ödül ve övgü ile verdiğiniz komuta veya eyleme alışmasıdır.

3. Ödülü, el hareketleri ile değiştirin. Köpeğiniz sözlü komutu öğrendikçe yardım etmeyi bırakıp el sinyalleri ile eşlik etmeye başlayın. Bu yaygın hareketlerden bir tanesi elinizi düz bir şekilde köpeğinizin başının önünde tutarak başlar. Otur dediğinizde elinizi yumruk haline getirerek hafifçe kaldırın veya avuç içinizi köpeğinizin yüzüne bakacak şekilde j şeklinde hafifçe kaldırın.

4. Köpeğiniz komutunuza karşılık verene dek aynı işlemi tekrarlayın Özellikle yaşlı veya inatçı bir köpek eğitiyorsanız bu işlem biraz zaman alabilir. Ancak pes etmeyin. Köpeğinizle olan ilişkinizde köpeğinizin sizin liderliğinizi takip etmesi önemlidir. Bu işlem birlikte yaşamanıza yardımcı olup köpeğinizin daha güvende olmasını sağlayacaktır.

Köpeğinize “Kal” Komutunu Öğretmek

1. Köpeğinize kal komutunu öğretin. Bazı komutlar vardır ki kelimenin gerçek anlamıyla köpeğinizin hayatını kurtarır. “Kal” komutuda bunlardan birisidir. Köpeğinizi tehlikeli durumlardan uzak tutmak buna ek olarak basitçe beladan korumak köpeğinize yerinden kımıldamamasını öğreterek kolayça başarılabilir.

  • Yavru köpekler tehdit edildikleri anda içgüdüsel olarak nasıl duracaklarını bilirler. Aynı zamanda anne de belirgin bir “kal” komutu kullanır. Bu içgüdüsel ve erken eğitim köpeğinize sizin kal komutunuzu takip etmesinde yardımcı olacaktır.

2. Köpeğinizle eğitiminize “otur” pozisyonuyla başlayın. Köpeğiniz otururken ve sol tarafınızdayken ayağa kalkın bu sırada yüzünüz köpeğinizle aynı yöne bakıyor olsun. Bu daha sonradan oturma pozisyonu olarak bilinecektir.

3. Köpeğinizin tasmasını tutun ve köpeğinizin ismini söyleyip “kal” komutunu verin. Bu işlemi gerçekleştirirken elinizi köpeğinizin yüzüne tutun ancak yüzüne dokunmayın. Avuç içiniz köpeğinizin yüzüne bakarken parmak uçlarınız yukarıyı işaret etmelidir. İki saniye bekleyin. Eğer köpeğiniz yerinde durursa sevincinizi belli edin ve onu ödüllendirin.

  • Eğer köpeğiniz ayağa kalkarsa “hayır” deyip tekrardan başlayın.“Otur” komutundan başlayıp “dur” komutuna kadar tekrar edin.
  • Bu işlemi köpeğiniz en azından yerinde on saniye kalana kadar tekrarlayın ve onu övün. Bunun anlamı bu işlemleri arka arkaya birkaç kez tekrarlamanız gerekebileceğidir.

4. Köpeğinizin yerde kaldığı zaman miktarını giderek artırın. Köpeğiniz bu komutu iyice öğrendiği zaman, köpeğinizin dur komutunda geçirdiği süreyi kademeli olarak artırmaya başlayabilirsiniz.Eğer köpeğiniz ayağa kalkarsa, köpeğiniz kal komutundayken siz rahatça hareket edene kadar otur komutundan itibaren birkaç kez tekrar edin.

  • Ayrıca köpeğinizi “kal” komutundan serbest bırakmak için “Tamam!” veya “Gel” gibi kesin bir komuta sahip olmalısınız. Bu şekilde köpeğiniz ne zaman hareket etmesi gerektiğini bilecektir.
Article Categories:
Köpekler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.