Kürek Egzersizleri ile Duruş Bozuklukları Nasıl Düzeltilir

Hafif bir dambıl ve birkaç esneme hareketiyle kambur duruşunuzu düzeltebilirsiniz. Söyleyeceklerimizi yalnızca ayda iki kere birkaç dakikalık egzersizleri yaparak hayalinizi gerçekleştirebilirsiniz. Kamburluğu düzeltmek omurganızın duruşunu da düzeltecektir ve omurların daha yavaş bir şekilde aşınmasına yardımcı olacaktır. Bu yazıda, duruş bozukluklarını nasıl düzelteceğinizi size anlatacağız.

Duruşunuzun Vücudunuzu Nasıl Etkilediğini Anlama

1Sürekli iyi ve dik bir duruşun alıştırmasını yapın. Esneme ve düzeltme egzersizleri çok az insan için gereksizdir çünkü bu insanlar kendilerine mantıklı geldiği için veya direk böyle alıştıkları için kendiliğinden dik duruş sergilemektedirler. Geri kalan bizler için, esneme ve düzeltme egzersizleri hayatımızın geri kalan zamanı boyunca daha kaliteli yaşamamız için gereklidir. İyi ve dik bir duruşa sahip olmak için her an bu tip duruşları taklit etmelisiniz. Örneğin ayakta dururken, otururken, yürürken, oynarken, çalışırken ya da birşeyleri taşırken dik durmalısınız.

  • İyi ve dik duruş biçimi ne kambur durarak ne de geriye fazla yaslanarak omurlarınıza baskı kurmanızı engeller.
  • Bu duruşu her zaman sürdürün. İster çalışıyor ister eğiliyor isterseniz de birşeyler kaldırıyor olun.
  • Aynada duruşunuzu sık sık kontrol edin. Kambur durduğunuzda ya da doğru duruş pozisyonunuzda vücudunuzun nasıl tepki verdiğini öğrenmeye çalışın ki yanlış duruş sergilemeye başladığınızı anlayarak doğru pozisyona geçebilin.

2Dik duruşun önemini kavrayın.

  • Mekanik olarak belinizin alt kısmı kambur bir şekilde öne ağırlık vermediğinizde daha rahat hissedecektir.
  • Eklemleriniz doğru pozisyonda durduğunuzda neredeyse hiç acımamalıdır.
  • Anatomik olarak omurlarınız arasında foramen dediğimiz sinirlerin bulunduğu küçük delikler vardır. Siz de omurlarınızı olmaması gereken pozisyonlara sokarak bu sinirlere baskı yapmak istemezsiniz. Omurganız genel olarak baktığımızda çok eğilme ve bükülmeye eğilimli değildir. Eğilme işlemi daha çok dizler ve kalçadan yapılmalıdır. İskelet sisteminden omurlar arası kaslara baktığınız zaman kısa ve küçük olduklarını göreceksiniz. Bu da demektir ki omurga çok bükülmeye dayanıklı değildir.
  • Büyük ve uzun kaslar, örneğin latismus dorsi kası, geniş aralıkta hareketlere olanak sağlar. Bu kas aşağı yönelik bir harekette üst kolunuzu vücuda doğru çeker ve güçlü bir kastır. Yalnız kolunuz vücudunuzu geçtiğinde etkisini yitirir çünkü kaslar sadece kasılabilir. Daha küçük kaslarınız, örneğin romboid veya delta kası, kolunuzu daha geriye itmenize yardımcı olur.

3Omuz ekleminin dinamiklerini öğrenin. Eklemi bir elektrik ya da telefon kablosu gibi bir sisteme benzetin. Eğer gerilme bir tarafta çok fazlaysa diğer kutupta sıkıntı yaratacaktır. Omuz eklemi göğüs kaslarına bağlıdır ve normalde bu kaslar kısalmak için omuzları öne doğru çeker. Omuzların öne doğru ittirilmesini önlemek ve duruşunuzu bozmaması için göğüs kasınızı gerin veya kürek kemiklerinizin bulunduğu yerde olan kaslarınızı güçlendirin. Güçlendirmeniz gereken kasların adı romboid ve arka delta kasıdır.

Kaynak

  • http://www.muscleandfitness.com/workouts/chest-exercises/videos/one-arm-doorway-stretch
  • http://www.wikihow.com/Improve-Your-Posture-With-Rowing-Exercises
  • http://www.bodybuilding.com/exercises/detail/view/name/bent-over-two-dumbbell-row
  • http://health.howstuffworks.com/wellness/diet-fitness/exercise/back-strengthening-exercises4.htm

burak yıldız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir