Uykuda Konuşma Nasıl Engellenir

Eşiniz, arkadaşınız ya da akrabalarınız size daha önce uykunuz sırasında konuştuğunuzu söyledi mi? Uyku sırasında gerçekleşen anormal bir davranış türü olarak görülen bu olay, çoğunlukla tıbbi bir durum olarak görülmemektedir. Bu durum, uykusunda konuşan kişi için bir sorun olmasa da, uykunuzda uygunsuz şeyler söylerseniz veya bu durum yanınızdaki kişiyi rahatsız ederse, uykuda konuşma alışkanlığından kurtulmak isteyebilirsiniz. Uykuda konuşmanızı engelleyecek tıbbı bir yöntem yok fakat bu durumu azaltmak için yapabileceğiniz birçok şey var.

Bölüm 1: Günlük Rutinleri Ayarlamak

1Duygusal stresi en aza indirin. Kaygı, uykusuzluğun en yaygın nedenlerinden biridir. Bu nedenle gündüz stresinizi azaltmak, gece boyunca konuşmalarınıza bir son vermek için yeterli olacaktır.

  • Günlük hayatınızda stresi azaltmak için birden fazla yol vardır. Strese sebep olan şeyleri ortadan kaldırmak, stresin azalmasına yardımcı olur. Ancak bu mümkün olmadığında, zihninizi ve vücudunuzu rahatlatmaya yardımcı olacak yoga, meditasyon ve düzenli masaj gibi aktiviteleri seçebilirsiniz.

2Gün boyunca egzersiz yapın. Makul derecede fiziksel aktivite zihninizi ve vücudunuzu düzenlemeye yardımcı olabilir. Her gün 15 ya da 20 dakika boyunca tempolu bir şekilde yürümeyi deneyin. Bu yürüyüşleri sabah, öğleden sonra veya akşamüstü yapabilirsiniz.

  • Yatmadan kısa bir süre önce egzersiz yapmaktan kaçının. Özellikle kardiyovasküler egzersiz yapmak, kan dolaşımını uyarır ve kısa bir süre için daha uyanık hissettirebilir. Bu nedenle, yatmadan bir ya da iki saat öncesine kadar egzersiz yapabilirsiniz.

3Işık alımınızı güçlendirin. Egzersiz saatlerinizi genellikle güneş ışığının olduğu zamanlarda yapmaya çalışın. Günlük olarak en az 6 ile 8 saat arasında gün ışığı almaya çalışın.

  • Gün boyunca daha fazla güneş ışığı alarak, beyninizin uyanıklık ve uyku, karanlık ile ışık arasında ilişki kurmasına  yardımcı olabilirsiniz. Artan gün ışığının birkaç hafta sonra, uyku zamanınız geldiğinde size kendinizi gün boyunca daha uyanık hissettirdiğini ve gece boyunca daha yorgun hissettirdiğini fark edeceksiniz. Bu da uykunuzda daha az konuşmanızı, daha rahat ve derin bir uyku çekmenizi sağlayacak.

Bölüm 2: Sağlıklı Uyku Alışkanlıkları Edinmek

1Yatmadan önce yemek yemeyi bırakın. Yatmadan kısa bir süre önce yemek yeme alışkanlığınız varsa, yediğiniz yiyecek miktarını azaltın veya bu rutininizi tamamen ortadan kaldırın. Yatmadan dört saat kadar önce yemek yemeyi bırakmanız gerekir.

  • Yatmadan önce yemeyi tamamen bırakamıyorsanız, en azından yediğiniz yiyecek miktarını azaltmalısınız. Ağır yemeklerin, hafif atıştırmalıklardan daha fazla soruna neden olma olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle yeme programınızı yeniden gözden geçirin.

2Geç saatlerde alkol ve kafein almaktan kaçının. Hem alkol hem de kafein normal ve sağlıklı bir uykuyu bozabilir. Bu yüzden akşamları bu tür herhangi bir madde içmekten kaçınmalısınız. Daha net söyleyecek olursak, son yudum kafeinli kahvenizi öğlen içmelisiniz ve son yudum alkollü içeceğinizi de akşam yemeği ile birlikte bırakmalısınız.

  • Şekerli yiyecekler ve içecekler gibi diğer potansiyel uyarıcıları da kesmeniz gerekebilir. Vücudunuzun uyku düzenini değiştirebilecek herhangi bir madde, doğrudan olmasa bile sorununuzu daha da kötüleştirebilir. Bu maddeler, daha uyanık hissetmenize sebep olur.

3Yatmadan önce rahatlayın. Yatmadan önce sizi rahatlatan bir şey yapın. Stresinizden bilinçli olarak haberdar olmasanız bile, vücudunuzun normal uyku alışkanlıklarını imkansız hale getirecek kadar strese sahip olma ihtimali vardır.

  • Sıcak bir köpük banyosu yapın ya da yatıştırıcı müzik dinleyin. Rahatlatıcı bir kitap okuyun. Sevdiğiniz biriyle meditasyon yapmak, dua etmek veya sarılmak için zaman harcayın. Hemen rahatlama sağlayan tüm aktiviteler iyi bir seçenek olabilir.

4Yatağınızı sadece yatmak için kullanın. Yatağınızda yapmanız gereken tek şey uyuyor olmak. Diğer bir deyişle, okurken, televizyon seyrederken, internette gezinirken veya müzik dinlerken yatakta uzanmamalısınız.

  • Yatağınızı uykudan başka bir şey için kullanmamanız, yatağınızı uyku ile ilişkilendirmek için beyninizi ve vücudunuzu etkili bir şekilde eğitmenize yardımcı olur. Böylece, yattıktan sonra hızlı bir şekilde uykuya dalmanız kolaylaşır ve daha derin daha huzurlu bir uyku uyumanıza olanak sağlar.
  • Her gece aynı yatakta uyumaya özen gösterin. Farklı yerlerde uyumak, zihninizde daha uyanık kalmaya yol açıp, uykunuzda daha çok konuşmanıza neden olabilir.

5Uyku ortamınızı daha konforlu bir hale getirin. Rahat bir uyku ortamı yaratmak, beyninizin rahatlamasını sağlar ve bu da uykunuzda konuşmaya son vermenizi sağlar.

  • Genel bir kural olarak, daha iyi bir uykuya yardımcı olmak için yatak odanızı mümkün olduğunca sessiz ve karanlık tutmalısınız.
  • Bir çeşit ışığa ihtiyacınız varsa, parlak bir lamba yerine küçük bir LED lamba kullanabilirsiniz.
  • Yatağınızı olabildiğince konforlu hale getirin. Yıpranmışsa ya da sabahları ağrılı hissediyorsanız yatağı değiştirin. Boynunuzu destekleyen ve daha iyi şekil alan yeni yastıklar alın.

6Yeterli uyumaya özen gösterin. Çoğu yetişkin, her gece yedi ile sekiz saat arasında uykuya ihtiyaç duyar. Yeterli uyku almıyorsanız, zihniniz ve vücudunuz, vücudunuzun derin uyku yeteneğini düzenlemeyi zor bulabilir. Bu da uykusuzluk ve diğer problemlerle sonuçlanabilir.

  • Devam eden uykusuzluk ayrıca aklınıza ve bedeninize daha fazla stres yükleyebilir ve bu stres, beyninizin daha uzun, daha sık derin uykuya ihtiyaç duymasına neden olur.

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir