Yataktan Kan Lekesi Nasıl Çıkarılır?

İçeriğinde protein olan şeylerin lekesini lıkarmak da bir o kadar zordur. Kan da içinde çokca protein barındırdığından dolayı yataktaki kanın çıkarılması zorlaşır. Yataktan kan lekesini çıkarmak isteyen kişilerin öncelikle fazla kanı herhangi bir şeyle almaları gerekiyor, bu işlemin ardından da yazıda anlatılacak adımların uygulanması gerekiyor. Yatağı temizledikten sonra yatak odasının yeterince havalanmasını sağlamazsanız bu durumda yatak ıslak kalacağı yatağınızın kötü kokmasına sebep olabilirsiniz.

Birikmiş Fazla Miktardaki Kanı Almak

1. Yatağın çarşafını ve gerekliyse yastık kılıfını çıkarın. Yatak çarşafı ve yastık kılıfı ayrıca temizlenebilir ürünlerdir. Ancak yatak bu konuda sizin asıl önem vermeniz gereken kısımdır. Yatağınız örten kaz tüyü yorgan, normal yorgan, pike, çarşaf vb. her ne varsa bunu knı etrafa saçmadan çıkarmalısınız. Yatağın yakınında dekorasyon amaçlı kullandığınız ufak eşyaları ve yastıklarınızı da yatak ve çevresinden uzaklaştırın ki bunlara takılmayasınız.

  • Yataktan çıkardığınız çarşafın, yorgan ya da yorgan kılıfının , yastık ya da yastık kılıfının da üzerine kan lekesi bulaştıysa herhangi bir leke giderici ürün kullanarak ön yıkama işlemi yapmanızda fayda var. Leke gidericiyi bu ütünlerdrn birine uyguladıktan sonra etkisini göstermesi için 15-20 dakika kadar bekleyin. Bu sürenin sonunda çamaşır makinesinde yıkanabilir olanları makineye atıp yıkayın.

2. Yatağın kan lekesi olan bölgesini hafif ıslak bir bezle bastırın. Bu iş için kullanacağınız bir bezi ıslak soğuk suyla nemlendirin. Bezi fazla ıslattıysanız fazlalığı sıkın. Soğuk suyla ıslattığınız nemli bezi lekeye uygulayın. Bu işlemi uygularken çitileme ya da ovalama gibi bir işlem yapmayın. Bu kan lekesinin etrafa daba fazla yayılmasına sebep olur.

  • Bezi nemlendirmek için özellikle soğuk su kullanmalısınız. Çünkü sıcak su kan lekesinin yatak kumaşının içine işlenerek çıkarılması çok daha zor bir leke haline gelmesine sebep olur.

3. Kuru bir bez ya da emici bir havluyu lekeli kısma bastırıp çekin. Soğuk suya batırılmış bezi kan lekesinin üzerine bastırıp çektme işlemi kan lekesinin yumuşamasına yardımcı olmuştu. Şimdiyse yine temiz bir bez ya da havlunun bastırıp çekilmesiyle fazla kanın emilmesi işlemini gerçekleştireceksiniz.

  • İşlemlere kanın olduğu kısım kuruyana ve kurutma işlemini yaptığınız bezde kan kalmayana kadar devam edin. Yine ovalama gibi işlemlerden uzak durun ki kan lekesi yatağın diğer kısımlarına yayılmasın.

Lekenin Temizlenmesi

1. Temizlemek için bir solüsyon hazırlayın. Kan lekesi temizliğinde kullanılacak birden fazla temizleme solüsyonu seçeneği vardır. Enzim temizleyici ya da oksijenli su seçebileceğiniz en iyi kan çözücüdür. Kan gibi içerisinde protein bulunduran organik maddelerin temizliğinde bu iki madde oldukça etkilidir. Deneyebileceğiniz diğer solüsyonlar şu şekilde sıralanabilir:

  • 1.solüsyon: Sıvı deterjandan 1/2 su bardağı kadar bir kabın içerisine koyun ve üzerine 2 yemek kaşığı kadar su ilave edin. Bu karışımı köpürene kadar iyice çırpın.
  • 2.solüsyon: Bir kabın içerisinde 1 yemek kaşığı kabartma tozu koyun ve üzerine da 2 yemek kaşığı su ilave edin. Karıştırıp belli bir kıvama gelmesini sağlayın. Dilerseniz ölçüleri 2-3 katına çıkararak daha fazla solüsyon elde edebilirsiniz.
  • 3.solüsyon: 1/2 su bardağı mısır nişastasına 1/4 su bardağı oksijenli su ve 1 yemek tuz koyup macun kıvamına gelinceye kadar karıştırın.
  • 4.solüsyon: 1 su bardağı soğuk suyun içerisine yaklaşık 1 yemek kaşığı amonyak ilave edin. Belli kıvama ulaşıncaya kadar karıştırın. Daha fazla solüsyon elde etmek isterseniz orantıyı bozmadan daha geniş bir kapta karışımı hazırlayın.
  • 5.solüsyon: Yaklaşık 1 yemek kaşığı kadar et yumuşatıcı ürüne, 2 tatlı kaşığı kadar soğuk su ilave ederek kıvama gelinceye kadar karıştırın.

Kaynak: 1 (Erişim: )

Views:
294
Article Categories:
Temizlik

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir