Aşçı Nasıl Olunur

Aşçılık meslek eğitimi, ülkemizde henüz daha yeni yeni verilmeye başlandı. Maalesef ki bu profesyonel anlamda geç kalınmış bir hamle oldu. Neyse ki bundan sonraki nesil çok daha şanslı durumdalar. Profesyonel anlamda aşçı olmak istiyorsanız ne gibi adımlardan geçildiğini aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.

Adımlar

1Aşçılığın ne anlama geliyor kavrayın. Birçok insana göre aşçılık cazip bir meslek olarak gelmeyebilir. Bunun sebebi ise bu mesleğin profesyonelliğe adımının çok geç atılması olmuştur. Düşünsenize sürekli üretken bir insansınız. Ve bundan insanlar haz alıp size övgüler yağdırıyor tabi işinizde iyi iseniz. Aşçılık, ticari mutfaklarda sağlıklı ve lezzetli gıda ürünlerini profesyonel anlamda ve bir sanatla hazırlayıp insanlara sunulmasıdır. Bu sunuyu yapan her kişi aşçı unvanına sahiptir.

2İyi bir aşçı olabilmek için neler gerektiğini öğrenin. İyi bir aşçı olmak için öncelikle eğitim çok önemlidir. Ve bundan sonra teorik bilginizi uygulamaya dökmeniz gerekmektedir. Ticari bir mutfakta staj yaparak kendinizi bir nebze ispatlayabilmeniz gerekir. Bu da iyi bir aşçı olmak için yeterli değildir. Kendinizi iyi bir şekilde net bir şekilde bir iş tecrübesiyle ispatlayabilmeniz ve tercih edilir konuma helmeniz adınızın çoğu ticari mutfakta geçeceği anlamına gelmektedir. İyi bir aşçı olabilmek için en alt kademeden(comi chef) olarak başlamanız yararınıza olacaktır.

3Ülkemizde aşçılık eğitimi veren yerlerin nereler olduğunu kavrayın. Ülkemizde özel okullar, meslek lisesiler, kurslar, özel üniversitelerin gastronomi bölümleri aşçılık mesleğinin mesleki eğitimini vermektedir. Birçok meslek okulunda aşçılık bölümü artık mevcuttur. Bunun dışın da özel kurslarla da aşçı olunabilir. Milli eğitim bakanlığından onaylı sertifikalarla ticari bir mutfağa aşçı yardımcısı olarak girebilmeniz mümkün. Ve liselerde de yine bu eğitimi alabilir ve profesyonel anlamda bir aşçı olarak kendinizi Türk ya da Dünya mutfağında geliştirip dünyaya adınızı ve tadınızı tanıtabilmeniz mümkün. İyi bir eğitim ve mesleki donanımın yanı sıra tecrübeyle birlikte yine yabancı dil bilmeniz sizi bir adım öne çıkaracaktır.

4Ticari mutfaklarda rütbelerin olmasının gerekliliğini kavrayın. Ticari mutfaklarda görev paylaşımı ve sorumluluk bazında kıdem sistemi diğer bütün sektörlerde olduğu gibi burada da olmazsa olmazdır. Çünkü işlerin organize yürümesi , profesyonel ve insanları memnun edecek bir hizmetin sunulması için bu çok önemli bir noktadır.  Aşçı işe mesleki okuldan mezun olarak başlamış olsa dahi, çalışma hayatı boyunca bulunduğu şirket bünyesinde eğitimi devam etmek zorundadır. Ve birden aşçı olabilmesi mümkün değildir. Kariyer basamaklarını tecrübesi ve eğitimleriyle tırmanması gerekir. Büyük şirketler ve oteller personel yetiştirme ve geliştirme programı dahilinde aşçının ya da aşçı yardımcısının performansını da takip ederek, yapması gereken hedefler ve sorumluluklar koyarak aşçı adaylarının ilerlemesini sağlarlar.

5Ticari mutfaklarda aşçılığın alt ve üst rütbelerinin neler olduğunu öğrenin. Ticari mutfaklarda profesyonel anlamda aşçı personellere şef(chef) denir. Bir şirketin birçok mutfağından sorumlu olan personeller ise yönetici şef (executive chef) olarak adlandırılır. Bu şefler Müdürlerle işbirliği içinde çalışırlar. İşletilen mutfaktan sorumlu yöneticiye aşçı başı(head chef) denir. Yönetici Şef’in verdiği bütçelere ve standartlara uygun olarak mutfağını işletmek zorundadır. Aşçı başı en az bir yabancı dil bilmeli, özellikle liderlik vasıflarına sahip olmalı, iyi derecede bilgisayar kullanabilmeli, kesinlikle araştırmacı ve yenilikçi olmalıdır. Aşçı başı mutfağın her bir bölümünde yıllarca çalışmış her bir konuda uzman olmalıdır. Bunun dışında AŞÇI BAŞI YARDIMCISI(SENİOR SOUS CHEF),tatlılardan ve hamur işlerinden sorumlu PASTACI ŞEFLER(PASTRY CHEFS), soğuk- sıcak, sebze, ızgara gibi değişik bölümlerde BÖLÜM ŞEFLERİ(CHEF DE PARTY ), AŞÇI ÇIRAKLARI(COMMİ CHEF) ve mutfak temizliğinden sorumlu personeller(STEWARD) diğer rütbelerdir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir