Köpeklerde Göz İltihabı: Belirtileri ve Tedavisi

Köpeğinize iyi bakmak istiyorsanız onun göz sağlığına da önem vermelisiniz. Göz enfeksiyonları oldukça yaygındır ve köpeğinizde göz enfeksiyonu olduğunuz düşünüyorsanız bir doktora başvurmanız oldukça önemlidir. Tedavi edilmeyen göz enfeksiyonları korneada oluşan sıyrıklar gibi kalıcı hasara sebep olabilir ve bu da köpeğinizin görme konusunda sorun yaşamasına sebep olur. Ciddi bir sorun olsa da olmasa da göz enfeksiyonları, köpeğiniz için oldukça büyük problem yaratır. Bu yüzden, köpeğinizin gözlerini riske atmaktansa hemen bir doktora başvurmalısınız.

Göz Enfeksiyonunu Teşhis Etmek

1. Köpeğinizin gözlerini düzenli olarak kontrol edin. Köpeğinizi yıkarken veya tüylerini tararken aynı zamanda kontrol etmelisiniz. Bu kontrol sırasında gözlerinde meydana gelmiş olabilecek değişiklikleri de kontrol etmelisimiz. Herhangi bir kırmızılığa veya şişmeye dikkat edin, gözlemeyin ve  kısa süre içinde geçtiklerinden emin olun.

  • İnsanlar gibi köpeklerin de çevrelerindeki belli maddelere alerjisi olabilir. Gözlerinde oluşabilecek herhangi bir kırmızılık direkt olarak göz enfeksiyonuna işaret etmez. Sadece tahriş olmuş olabilir.

2. Göz enfeksiyonuna dair bir belirti olup olmadığını kontrol edin. Kızarıklık ve akıntı, göz enfeksiyonunun belirtilerinden bazılarıdır. Ancak kızarıklık yanıltıcı olabilir çünkü glakom hastalığı (göz içindeki basıncın artması) ve alerjiler de korneanın beyazdan kırmızıya dönmesine sebep olur. Sorunun belli başlı belirtilerine göz atın ancak bu belirtilerin başka problemlerin de göstergesi olabileceğini unutmayın. Belli başlı belirtiler:

  • Çok fazla göz kırpmak: kuruluk veya kaşıntı gibi gözdeki rahatsız edici histen kurtulmak için köpek sürekli göz kırpmaya başlar.
  • Gözleri kapatmak: bir önceki belirtide de olduğu gibi köpek, rahatsızlık hissinden kurtulmak için gözlerini kapatma ihtiyacı duyar.
  • Gözleri ovuşturmak: gözleri ovuşturmak, köpeğin gözde oluşan herhangi rahatsızlık verici durumdan kurtulmak için yaptığı bir hareket olabilir. Köpeğinizin bu hareketi yapmasını engelleyin çünkü gözlere kalıcı zarar verebilir.
  • Kızarıklık: gözdeki kan damarları iltihap kapar ve bu durum göze pembe veya kırmızı bir renk verir. Kızarıklık aynı zamanda glakom hastalığınun da bir göstergesidir. Bu yüzden, kızarıklık uzun süre devam ederse bir veterinereye başvurmalısınız çünkü glakom hastalığı tedavi edilmezse körlüğe sebep olabilir.
  • Göz akıntısı: göz enfeksiyonuyla bağlantılı olan akıntılar genelde sarı-yeşil renge sahiptir. Tahriş veya alerji kaynaklı akıntılar ise çoğunlukla beyaz renktedir.
  • Hapşurmak veya öksürmek: göz enfeksiyonunun diğer belirtileriyle de birleşince hapşurmak veya öksürmek, köpeğinizin gözlerini de etkileyen solunum problemlerinin belirtisi olabilir. Göz enfeksiyonu genelde diğer bir enfeksiyonla birlikte gerçekleşmez ancak sarı-yeşil renkteki göz akıntısı olan bir köpeğin öksürmesi veya hapşurması daha geniş çapta bir enfeksiyonun göstergesi olabilir.

3. Enfeksiyonu yakından gözlemleyin. Göz enfeksiyonları, gözün defans mekanizmasından daha güçlü olan bakteri veya virüslerden kaynaklanabilir. Köpeğiniz kötü hissediyorsa ve sonuç olarak da bağışıklık sistemi zayıfladıysa, bakterilerin veya virüslerin gözde tutunma olasılığı yükselir. Bu sebeple hasta bir köpekteki göz enfeksiyonu belirtileri ciddiye alınmalıdır.

  • Köpeğinizin bağışıklık sistemi zayıfladıysa, alerjisi varsa veya sıyrık gibi bir göz problemi yaşadıysa enfeksiyon daha kolay şekilde gerçekleşecektir.

Aşağıda bu enfeksiyonların en yaygın nedenlerini ve veteriner reçetesinden sonra yapılması gereken tedavilerini analiz edeceğiz.

Şunlar da ilginizi çekebilir: Kedilerde hifema: Nedenleri ve tedavisi

1. Köpeklerde Blefarit

Köpek blefariti, göz kapaklarının iltihaplanmasıdır . Köpeğimiz bundan muzdarip olursa, şişmiş ve iltihaplı göz kapakları ve kabukların varlığı ile acı çeken gözü fark edeceğiz. Oluşan pürülan akıntı nedeniyle göz kapaklarının kapalı kalması olasıdır. Yetişkin köpeklerin gözündeki bu iltihaplanma, atopi, uyuz , hipotiroidizm veya otoimmün hastalıklar gibi cilt rahatsızlıkları ile ilişkilendirilebilir . Yavrularda ise juvenil piyoderma ile ilişkilidir. Blefarit bir stafilokok enfeksiyonu tarafından üretildiğinde , göz kapaklarının kenarlarında sonunda açılıp kaşınan küçük beyaz sivilceler görebiliriz. Bu hastalık türü kanişlerde daha yaygındır.

Tedavi antibiyotik verilmesinden oluşur ve kabukları yumuşatmak veya ortadan kaldırmak ve böylece ilacın nüfuzunu kolaylaştırmak için köpeğin gözlerinin önce gazlı bez veya fizyolojik serum veya ılık su ile nemlendirilmiş pamukla iyice temizlenmesi çok önemlidir .Köpek gözü enfeksiyonu: çareler ve nedenler - 1. Köpeklerde BlefaritResim: bugünsveterinarypractice.navc.com

2. Köpeklerde arpacık

Köpek gözü enfeksiyonlarının başka bir nedeni, kıl folikülü veya meibomian bezinin (bu durumda Calazi olarak adlandırılır) enfeksiyonu nedeniyle oluşan arpacık, küçük, hafif sivri apselerdir . Yağlı maddeler salgılayan hem çıbanlar hem de arpacıklar göz kapağı bölgesinde yoğunlaşır. Enfeksiyon olduğu için antibiyotik tedavisine başvurmak gerekecektir. Veteriner arpacığı bir iğne ile delip boşaltmasını sağlayabilir veya arpacığın açılmasını kolaylaştırmak için göze günde 3-4 kez sıcak kompres uygulamamızı söyleyebilir.

3. Köpeklerde konjonktivit

Köpeğinizin gözleri kırmızıysa, muhtemelen köpeklerde göz enfeksiyonunun en yaygın nedenlerinden biri olan konjonktivitten muzdariptir. Adından da anlaşılacağı gibi gözde kızarıklık ve göz yaşarmasına neden olan oküler konjonktivanın iltihaplanmasıdır . Bu ağrılı bir patoloji değildir, bu nedenle köpeğin acı çektiğini fark edersek, muhtemelen üveit veya glokom gibi başka bir patolojinin varlığından söz ederiz.

Alerji, sistemik bir hastalık, yabancı bir cisim veya basitçe göze doğru büyüyen bir kirpik gibi konjonktivitlere yol açabilecek çeşitli nedenler vardır. Bakterilerin varlığında bunlar genellikle stafilokoklar veya steptokoklardır, bunlar mukopürülan bir salgıya neden olur, göz kapaklarını birbirine yapıştırabilir ve kuruduğunda kabuk oluşturabilir.

Blefarit ile aynı şekilde, ilaçların göze nüfuz etmesini kolaylaştırmak ve etkinliğini arttırmak için mukus ve kabukları ortadan kaldırmak için köpeğin gözünü iyice temizlemek önemlidir. Tedaviden sonra gözler birkaç gün içinde normale dönmelidir. Buna rağmen, veterinerin belirttiği süre boyunca ilacı kullanmaya devam etmek iyidir. Durum düzelmezse, antibiyotiği değiştirmek için veterinerle iletişime geçmek gerekecektir.

Köpek Göz Enfeksiyonu: Çareler ve Nedenleri - 3. Köpek Konjonktiviti

4. Köpeklerde keratit

Köpeklerde keratit, görsel olarak gözde bir tür opak patina olarak tanınır . Korneanın şeffaflığını kaybetmesine neden olan iltihaplanmasından kaynaklanır . Ayrıca bol yırtılma, ışığa tahammülsüzlük ve üçüncü göz kapağında (niktitating membran) çıkıntı görülür. Köpek patisiyle kaşımaya çalışacak.

Köpeklerde çeşitli keratit türleri vardır . Bu durumda, köpekte göz enfeksiyonu nedeniyle ortaya çıkan , stafilokok, streptokok veya psödomonas gibi bakteriler ortaya çıktığında ortaya çıkan enfeksiyöz keratit hakkında konuşacağız . Göz ağrır ve pürülan bir akıntı da oluşur. Bu belirtiler bize konjonktiviti düşündürebilir ancak konjonktivitin köpeğe ağrı vermediği unutulmamalıdır. Yukarıda açıklanan patolojilerde olduğu gibi, veteriner ziyaretinden sonra antibiyotik tedavisi almamız gerekecek.Köpek gözü enfeksiyonu: çareler ve nedenler - 4. Köpeklerde keratitResim: ivoft.com

Bu makale tamamen bilgi amaçlıdır, hayvanlarNASIL’da veteriner tedavileri yazma veya herhangi bir teşhis koyma hakkımız yoktur. Herhangi bir rahatsızlığı veya rahatsızlığı olması durumunda evcil hayvanınızı veterinere götürmenizi öneririz.

Kaynak: 1 (Erişim: 02.03.2022) – 2 (Erişim: 02.03.2022)

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir