Ağaç Ev Nasıl Yapılır

Ağaç evler, bazı insanlar için dış dünyadan uzaklaşabilecekleri bir sığınak veya kale olmanın yanı sıra yetişkinler ve her çocuk için harika bir oyun ve eğlence alanıdır. Ağaç ev yapmak dikkat gerektiren bir iş olsa da günün sonunda bütün emeğinizin karşılığını size verecektir. Biraz çaba ve dikkat gösterdikten sonra hayalinizi süsleyen o harika ağaç eve kavuşabilir ve uzun yıllar onun keyfini sürebilirsiniz.

Ağaç Evin Yapılması İçin Gerekli Hazırlıkların Tamamlanması

1. Ağaç evinizi inşa etmek için doğru ağacı seçin. Ağaç evinizi inşa etmeden önce kullanacağınız ağacın sağlam ve sağlıklı olmasına dikkat etmelisiniz. Seçeceğiniz ağaç ne çok yaşlı ne de çok genç olmalıdır, aksi takdirde içine giren insanları taşıyamayabilir ve üzerinize çökebilir. Ağacınızı seçerken sağlam, sağlıklı, olgunlaşmış ve diri olmasına özen gösterin. Ağaç evler için en ideal gövdeler genellikle meşe, çınar, köknar ve elma ağacının gövdeleridir. Ağaç evinizi inşa etmeye başlamadan önce seçtiğiniz ağacı uzman bir bahçıvana da inceletmenizde fayda var. İdeal bir ağaçta olması gereken üç temel özellik vardır. Öncelikle seçtiğiniz ağacın sağlam ve dayanıklı dalları ve gövdesi olmalıdır. Daha sonra köklerine dikkat etmelisiniz. Ağacın kökleri derinde ve iyi yerleşmiş bir durumda olmalıdır. Son olarak da ağacın herhangi bir hastalığı veya böceklenme durumu olmadığına emin olun.

2. Yaşadığınız evin yönetmeliğini kontrol edin. Eğer apartman bahçesine ağaç ev yapacaksanız apartman yönetmeliğine, sitede oturuyorsanız site yönetmeliğine bakın. Yönetmelikte ağaç ev yasağı var mı yok mu diye araştırın. Bazı yönetmeliklerde ağaç evlere belli boyutlarda izin verilir. Ağaç ev hakkında yönetmelikte bir madde yoksa izin çıkarttırın ve işinizi sağlama alın. Aksi takdirde ağaç ev inşa etmeniz konusunda başınız ağrıyabilir.

3. Komşularınızla konuşun. Komşularınızla konuşmak zorunda değilsiniz ancak nezaketen onlara ağaç ev yapmayı planladığınızdan bahsetmeniz sizin açınızdan onların daha ılımlı yaklaşmasını sağlayacaktır. Onları ağaç ev konusunda bilgilendirmeniz, olası şikâyet etme durumlarını azaltacaktır. Önceden bildirseniz bile çoğu zaman karşı tarafın şikâyet etme durumu olabilir. Yine de olası bir aksilikte rızalarını önceden almış olmanız sizin lehinize olacaktır.

4. Sigorta acentanızla görüşün. Sigorta acentanızı arayıp inşa edeceğiniz ağaç evin yaşadığınız eve olsa bir durumda vereceği zararın sigorta kapsamında olup olmadığını teyit edin. Aksi takdirde bütün masraf cebinizden çıkacaktır.

Ağaç Ev Yapımının Ayrıntılı Şekilde Planlanması

1. Ağaç eviniz için detaylı bir inşaat planı yapın ve malzemelerinizi seçin. Ağaç evinizi eğer kendi bahçenizde inşa ediyorsanız tek seçmeniz gereken ağacın cinsi olacaktır. Size en uygun ağacı seçtikten sonra geriye ağaç evinizin dış ve iç görüşünü tasarlamaya geçebilirsiniz. Ağaç evinizi inşa ederken aklınızda tutmanız gereken bazı önemli detaylarlar mevcut: Standart bir 3 metreye 3 metrelik ağaç ev için gövdesi en az 4 metre çapında olan bir ağaç seçin. Ağacınızın çapını hesaplarken, önce bir mezurayla ağacınızın gövdesinin çevresini ölçün. Ölçüm sonucunuzu pi sayısı olan 3,14’e bölün. Bulduğunuz sayı sizin ağacınızın gövdesinin çapını verecektir.

2. Ağaç evinizin dışardan baktığınızda nasıl gözükmesini istediğinize karar verin. Kollarınızı sıvayıp işe başlamadan önce hayalinizdeki ağaç evinizin nasıl gözükeceği hakkında belli başlı fikirleriniz olması çok önemlidir. İnternette değişik modellerde ağaç evleri bulup fikir alabilirsiniz. Eğer inşaat konusunda az çok bilginiz varsa kendiniz de mimarisini çizebilirsiniz. Önemi olan, ağaç evin mimarisini oluştururken doğru ölçüler ve hesaplamalar yapmaktır. Ağaç evinizin mimari çiziminde size yardımcı olması için maket modeller de kullanabilirsiniz. Böylece olası hatalarınızı en aza indirmiş olursunuz. Taslağınızı çizerken ağacınızın kaplayacağı alanı hesaplamayı unutmayın. Ağacınız için geniş bir alan bırakın ve gövdesinin büyümeye devam etmesi için imkan sağlayın. Ağaçların cinslerine göre gövde büyüklükleri hakkında araştırma yapmanız bu konuda size yardımcı olacaktır.

3. Ağaç evinizin destek sistemini nasıl yapacağınıza karar verin. Ağaç evinizin rüzgârda sallanıp zarar görebileceğini unutmayın. Ağaç evinizin etrafına destek alabileceği platformlar koymak bu açıdan çok önemlidir. Kayan kirişler veya bağlantı ayakları gibi malzemeler kullanmak rüzgârın savurucu etkisini önleyecektir. Destek sistemi için üç tane temel metot kullanabilirsiniz: Ağacınıza bir şey eklemenin veya yapıştırmanın vereceği zararın yerine zeminden destek alabilirsiniz. Bu yöntem ile zeminin ağaca yakın kısımlarına destek sütunları dikebilirsiniz. İkinci metot olan ağaçtan destek alma ise ağacınıza kiriş veya zemin platformlarını çivilemektir. Bu yöntem en yaygın destekleyici yöntem olsa da ağaca en çok zarar veren yöntemdir. Bu metodu seçerseniz ağaca vereceğiniz zararı azaltmak için bu işe daha uygun malzemeler seçebilirsiniz. Üçüncü yöntem ise halat, ip, zincir gibi malzemelerle ağacın dallarını sarmaktır. Bu yöntem her ağaç ev modeli için uygun olmamakla birlikte belli bir ağırlığın fazlasını taşıyamamaktadır.

4. Ağaç evinizin içine nasıl gireceğinize karar verin. Ağaç evinizin inşaatına başlamadan önce ağaç evinizin içine nasıl veya ne aracılığıyla gireceğinizi belirleyin. Genellikle insanlar merdiven kullanır ve kullanılan merdiven ağaca çiviyle çakılı olduğundan güvenli ve sağlam olmamaktadır. Güvenli ve sağlam bir giriş için bazı fikirler: Herhangi bir yapı marketten standart bir merdiven satın alabilirsiniz. Halat merdivenler de oldukça kullanışlıdır, ağacınıza asıp bağlayabilirsiniz. Diğer bir yöntem ise ağacınızın önüne küçük bir merdiven koymaktır. Bu yöntem eğer ağaç evinizin girişi için uygunsa en güvenli yöntemdir. Bu yöntemi seçerseniz güvenliğiniz için kenarlarına korkuluk koymayı unutmayın.

5. Ağaç evinizin etrafındaki ağaç dallarına ne yapacağınıza karar verin. Ağaç evinizin etrafındaki rahatsız edici dalları budamak, daha sonra dekor için kullanmak yada yakacak olarak saklamak birer seçenek olabilir. Eğer budamak yerine süslemeyi seçiyorsanız dalları pencere olarak mı kullanacaksınız yoksa dallarla ağaç evinize doğal bir görünüm mü katacaksınız? İnşaata başlamadan önce kendinize bu soruları sorun. Böylece ağaç eviniz bittiğinde daha estetik bir görünüme sahip olabilir.

Ağaç Evin Yapımı Sırasında Güvenlik Önlemlerini Almak

1. Ağaç evinizin sağlam ve güvenli olduğundan emin olun. Ağaç evini yaparken güvenlik önlemlerini almayı unutmayınız. Ağaç evinden düşmek insanların en çok başına gelen kazalardan biridir. İşte ağaç evinizde başınıza gelmesini önlemek için birkaç ipucu: Ağaç evinizden düştüğünüzde ciddi yaralanmaları azaltmak için çok yükseğe yapmayın. Çoğunlukla çocuklar tarafından kullanılan ağaç evlerin yüksekliği 1,8 metre ile 2,4 metre arasında olması gayet uygundur. Ayrıca korkuluk koymak, düşme riskinizi azaltacaktır. Parmaklığınızın yeterince yüksek olduğundan emin olun. Ağaç evinizin etrafına minderler koyun. Böylece düştüğünüz zaman daha hafif yaralar alırsınız.

2. Ağacınızın “V” şeklinde duran sağlam iki dalını bulun. “V” şeklindeki kısma ağaç evinizi yerleştirmeniz daha sağlam bir yapı olmasını sağlamasının yanı sıra dayanak noktası görevi de görecektir.

3. Ağacın seçtiğiniz “V” şekilli kısmında 4 sabitleme deliği açın. V şeklindeki dalların her birine aynı hizaya gelecek şekilde yatay delikler açın. Delikleri açmak için 10 mm’lik matkap ucu kullanın. Delikleri aynı hizaya getirmezseniz ağaç eviniz eğik olabilir ve destek yapılarınız çökebilir.

  • Sabitleme deliklerinin arasındaki mesafeyi ölçün. Ağacın cinsine bağlı olarak açtığınız delikler arasında mesafe değişebilir. Ağacın dallarının her iki tarafındaki sabitleme deliklerinin arasındaki mesafeyi ölçün ve bu mesafeyi 2 destek kirişinin üzerinde de işaretleyin. Bu mesafenin destek kirişlerinin hem sol hem de sağ tarafında eşit mesafede olduğuna emin olun.
  • Bu referans noktasından başlayarak, sola ve sağa doğru 5 cm’lik, toplam uzunluğu 10 cm olan bir çizgi çizin ve bu çizginin uçlarını işaretleyin. Aynı işlemi kirişin iki ucunda da yaptığınızdan emin olun.
  • Çizdiğiniz çizgilerin işaretli uçlarının her iki tarafına iki tane 12 mm delik açın. Ardından dekupaj testereyi kullanarak delinen 2 delik arasında 12 mm genişliğinde dümdüz bir çizgi şeklinde yarık oluşturun. Bu sistem ağaç evinizin rüzgarda sallanırken zarar görmemesini sağlayacaktır.

4. Hazırladığınız ana destek kirişlerini ağacın “V” şekilli kısmına asın. 4 deliğin de doğru konuma geldiğine emin olun. Kirişler mutlaka aynı hizada ve birbirine paralel olmalıdır. Her bir deliğe 200 mm uzunluğunda ve en az 12mm kalınlığında trifon vida kullanabilirsiniz. Vidalarla kiriş arasına rondela koymak sağlamlığı artıracaktır. Daha estetik bir görünüm için kirişlerin altını oyabilirsiniz. Kirişlerin daha sağlam olması için her yüze tek bir kiriş yerine ikişer kiriş kullanabilirsiniz. Kiriş görevi görecek keresteleri montaja başlamadan önce delmek çatlama ihtimallerini de azaltacaktır.

5. Ana destek kirişlerinin üzerine enine bir biçimde 4 adet kiriş daha ekleyin. İki ana destek kirişinin üzerine dik bir biçimde yatacak bu yeni kirişlerin uygun bir uzunlukta olduğuna ve hepsinin arasında eşit mesafe olduğuna emin olun. 80 mmlik sunta vidaları ile bu kirişleri birbirine sabitleyin.

6. Yeni eklediğiniz 4 kirişin 2 ucunu kapatın. Eklenen kirişlerin açıkta kalan 2 ucunu kapatmak için uygun boyda 2 kiriş daha hazırlayın ve aynı şekilde onları da sabitleyin.

7. Kirişlerini birbirine bağlayın. Kirişleri ana desteğe sabitlemek için 8 tane kiriş destek mesnetesi kullanın. Kirişlerin dik açılı ve düz bir konumda olduğuna emin olun.

8. Ortada kalan kirişleri kenarlara sabitleyin. Ortada kalan kirişlerin uç noktalarını kenardakilere bağlamak desteği daha da güçlendirecektir. Bunu yapmak için paslanmaz kiriş askısı kullanabilirsiniz.

9. Platformu iki kirişle daha destekleyin. Platformun şimdiden şekillenmeye başladığını fark etmiş olabilirsiniz fakat hala biraz sallantılı bir durumda olacaktır. Daha da sağlamlaştırmak için iki destek daha eklemelisiniz. Bu destekler ağaca ilk sabitlediğiniz kirişlerin baktığı yüzlerde olmalıdır. Bir ucu ağaçta ilk astığınız kirişlerden daha alçak bir konuma (“V” şeklindeki dalların kesiştiği noktaya) ve diğer ucu da platforma sabitlenmelidir. Platforma gelecek kısmlara 45 derecelik iki kesik atarak tıpka bir paralel kenara benzer bir şekle getiriniz. Platforma sabitlerken kirişin alt kısmına ve iç tarafına geldiğine emin olunuz. Platforma kiriş mesnetleri aracılığıyla bağlayın. Kullandığınız vidaların 200 mm civarında olmasına dikkat ediniz. Ağaçta birleşecek kısımları ise “v” şeklinde kesin. Ağaçta birleşecek kısımları M8 cıvata ile birleştiriniz. İki destek kirişinin de bir “v” biçiminde platformun iki kenarını düzgün bir biçimde desteklediğine emin olun. Kirişlerin arasına rondela eklemeyi unutmayın.

Ağaç Evin Güverte ve Korkuluk Kısmının Yapımı

1. Platforma gelen ağaç dallarını tespit edin. Artık temeli inşa ettiniz, zemine başlamanın vakti geldi. Zemini inşa etmeden önce zemini kuracağınız platformun içinden geçen ağaç dalları varsa onların ölçüsünü alınız. Zemini hazırlarken bu ağaçların bulunduğu yerlerin etrafına ağacın sığacağından birkaç cm daha büyük bir delik açmanız gerekmektedir.

2. Döşeme tahtalarını yerleştirin. Eğer varsa ağaç dallarına göre gerekli delikleri açmayı unutmayınız. Tahtaların her birini 4 adet 10 cm uzunluğunda tahta vidası ile platforma vidalayınız. Vidaları tahtanın dört köşesine yakın yerleştirebilirsiniz fakat köşelerin tam üzerine getirmemeye dikkat edin. Zemin için kullandığınız tahtaların arasına isteğinize göre 1 cm veya biraz daha büyük boşluklar bırakabilirsiniz.

3. Ağaç evinin giriş kısmını belirleyiniz. Eğer platformun dışında kalan bir parça varsa orayı giriş olarak belirleyebilirsiniz. Böyle bir durum yoksa giriş çıkış için en ideal olacak noktayı düşünerek hareket ediniz.

4. Ağaç evinin dört kenarını belirleyecek çitaları yerleştirin. Bu çitaların en az 120 cm yüksekliğinde olduğundan emin olun. Çitaları yerleştirirken zemin döşemesine değil, doğrudan platforma sabitlemeniz gerektiğini unutmayınız. Köşelere bir yerine 2 adet çita yerleştirmek tırabzan sağlamlığını artıracaktır.

5. Tırabzanı çitaların üzerine inşa etmeye başlayın. Tırabzanı oluşturmak için kullandığınız çıtaların kenarlarına şev verebilirsiniz. Tırabzanı kullandığınız çitaları önce şev verdiğiniz kenarlarından birbirine sabitleyin. Daha sonra ise ağaç evin köşelerini oluşturan çitalara çiviyle veya vidayla sabitleyin.

6. Ağaç evin duvarlarını eklemeye başlayın. Duvarlar eklenirken tırabzanın ve platformun alt kısmına gelecek şekilde ayarlanmalıdır. Daha sağlam olması için tırabzanın üst kısmından çakılacak bir çivi veya vida ile sabitleyin. Duvar olarak örgü ip, ahşap veya sunta kullanabilirsiniz. Duvarları yaparken evi kullanacak kişilerin yaşını, amacını ve duvarları boyamak isteyip istemediğinizi de düşünün.

Ağaç Evin Son Kısımlarının Yapılması

1. Ağaç evinize merdiven inşa edin. 2,5 metre yüksekliğe sahip bir platform için  merdivenin alt kısmı üst kısmının 1,35 ila 1,80 metre önünde olması azami güvenliği sağlayacaktır. Merdiveni yaparken genişliği ve uzunluğu sizin tercihinize bağlıdır. Basamakların arasındaki mesafeyi eşit tutmaya özen gösterin. Basamakları yapmak için dikmelere takoz çakabilir ve bu takozların üzerine basamakları vidalayabilirsiniz. Sağlamlaştırmak için ağaç tutkalı da kullanmayı ihmal etmeyin.

2. Ağaç evinizin çatısını ekleyin. Çatı için en basit çözüm tırabzanın iki kenarından yukarı doğru iki çıta ekleyerek bu iki çıtayı da başka bir çıta ile bağlamaktır. Daha sonra bu çıtanın üzerine çekeceğiniz su geçirmez bir branda yağmurlu havalarda yeterli korumayı sağlayacaktır. Bunun yerine tırabzanın üzerine doğrudan su geçirmez bir çadır da koyabilirsiniz. Daha karışık fakat daha estetik bir çatı içinse tırabzanın iki tarafından “A” şeklini oluşturacak bir iskelet kurmaktır. Bu iskeleti tepe noktasından bir çıta ile birleştirmeyi unutmayın. Oluşturduğunuz iskeletin üzerini tamamen plastik folyo ile kapladıktan sonra kiremit veya enine tahtalar sabitleyerek tamamlayın. Kiremit koyarsanız iskelet üzerine gerekli çıtaları yerleştirmeyi de unutmayın.

3. Daha estetik bir görünüş için ağaç evinizi vernikleyin. Vernik ahşap evinizi yağmura karşı da koruyacaktır. Evinizi vernikledikten sonra dilerseniz boyayarak kullanıma hazır hale getirebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir