Çamaşır Suyu İçmek Zehirler mi?

  • Kasım 27, 2020

Ev tipi çamaşır suyunun birçok kullanım alanı vardır. Lekeleri çıkarmak ve yüzeyleri dezenfekte etmek amacıyla kullanılır. Suya çamaşır suyu ekleyerek içme suyunu daha güvenli hale getiren uygulamalar vardır. Ancak bu uygulama ev şartlarında değil yetkili kişilerce yapılır. Çamaşır suyu kaplarının üzerinde zehir sembolü bulunur. Bu uyarı çocuklardan ve evcil hayvanlardan uzak tutulması amacıyla yazılmıştır. Seyreltilmemiş çamaşır suyu içmek öldürebilir. 

Çamaşır Suyu Ne İçerir?

Çamaşır Suyu İçmek Zehirler mi?

Galon sürahilerde satılan sıradan ev tipi çamaşır suyu içinde % 5,25 sodyum hipoklorit bulunur. Özellikle çamaşır suyu (ağartıcı), kokulu ise ek kimyasallar eklenebilir. Daha düşük konsantrasyonda sodyum hipoklorit içeren çamaşır suları da bulunmaktadır. 

Çamaşır suyunun raf ömrü vardır. Sodyum hipoklorit miktarı, uygun şekilde açılıp kapatılması ürünün ömrünü belirler. Ağartıcı çok reaktif olduğu için hava ile kimyasal reaksiyona girer bu nedenle sodyum hipoklorit konsantrasyonu zamanla düşer.

Çamaşır Suyu İçerseniz Ne Olur?

Sodyum hipoklorit oksitleyici bir madde olduğu için lekeleri çıkarır ve dezenfekte eder. Buharını solursanız veya ağartıcıyı yutarsanız, dokularınızı okside eder. Solunduğunda ve hafif maruz kalındığında gözlerde batma, boğaz yanması ve öksürmeye neden olabilir. Çamaşır suyu ele döküldüğünde derhal yıkanmalıdır çünkü ağartıcı ellerinizde kimyasal yanıklara neden olabilir. Çamaşır suyu içilirse ağzınızdaki, yemek borunuzdaki ve midenizdeki dokuları okside olur veya yanar. Ayrıca göğüs ağrısına, düşük kan basıncına, komaya ve ölüme neden olabilir. 

Biri Çamaşır Suyu İçerse Ne Yapılmalı?

Birinin çamaşır suyu içtiğinden şüpheleniliyorsa derhal sağlık birimlerine haber verilmelidir. Çamaşır suyu içmenin olası bir yan etkisi kusmadır ancak kusmak tavsiye edilmez çünkü bu dokuda ek tahrişe ve hasara neden olabilir. Ayrıca kişiyi akciğerlere ağartıcı aspire etme riskiyle karşı karşıya bırakabilir. İlk yardım olarak çamaşır suyundan etkilenen kişiye kimyasalın seyreltilmesi için su veya süt verilmesi gerekir.

Çamaşır suyu seyreltilebilir bu durumda konsantrasyon azalır. Bu nedenle yüzme havuzlarında hafif klor kokusu ve tadı olur ancak sağlığa zararlı herhangi bir etkiye neden olmaz. Eğer olumsuz bir etkiye sahip olursa ağartıcı konsantrasyonu çok yüksek demektir. Sirke gibi asit içeren sulara çamaşır suyu eklenmemelidir. Çamaşır suyu ve sirke arasındaki reaksiyon seyreltilmiş çözelti içinde bile olsa tahriş edebilir, tehlikeli klor ve kloramin buharları açığa çıkarabilir. Derhal ilk yardım uygulanırsa çamaşır suyu içen insanın (sodyum hipoklorit zehirlenmesi) zarar görmesi engellenir. Hemen tedavi edilmezse kimyasal yanıklara, kalıcı hasara ve hatta ölüme neden olabilir.

Ne Kadar Çamaşır Suyu Tüketimi Ölümcüldür?

ABD EPA’ya göre içme suyu 4 ppm’den (milyonda parça) fazla klor içermemelidir. Belediye su kaynakları genellikle 0,2 ile 0,5 ppm arasında klor içerir. Dezenfeksiyon için suya çamaşır suyu eklenip yüksek oranda seyreltilerek kullanılır. Önerilen seyreltme aralığı;

  • Bir galon berrak su için 8 damla
  • Bir galon bulanık su için 16 damla çamaşır suyu yeterlidir.

ÖNEMLİ NOT: Çamaşır suyu; sodyum hipoklorit, sodyum klorür, sodyum karbonat, sodyum hidroksit ve sodyum poliakrilat içerebilir. Çamaşır suyu dezenfeksiyon veya temizlik için kullandığında güvenlidir ancak yutulduğunda toksik olduğunu gösteren küçük miktarlarda safsızlıklar içerir. Bu bileşenlerin hiçbiri ilaçlara veya metabolitlerine bağlanmaz. Yani çamaşır suyu içmek uyuşturucu testinin negatif test sonucu vermesini sağlamaz. Üstelik hasta olmanıza ve hatta ölmenize neden olabilir.

Çamaşır Suyundan Etkilenmenize Neden Olan Faktörler

  • Yaş
  • Diğer sağlık koşulları
  • Yutulan miktar
  • Başka kimyasallarla karışma durumu
  • Kusma durumu
  • İçerken nefes alınıp alınmadığı

Çamaşır Suyu İçtikten Sonra Görülen Durumlar

Yukarıda listelenen durumlardan herhangi birini yaşıyorsanız derhal tıbbi yardım isteyin.

Hazırlayan: Rabiye Baştürk

Kaynak: 1 (Erişim: ) 2 (Erişim: )

Article Categories:
Bilim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.