Dünyanın En Büyük Yırtıcı Hayvanı

  • Ocak 14, 2022

En büyük yırtıcı hayvan, karada ya da havada yaşayan bir hayvan değildir. Tahmin ettiğiniz gibi, yaklaşık 21 metre boya ve 50 ton ağırlığa sahip suda yaşayan bir memelidir.

Yaşadığımız gezegende birbirinden farklı birçok hayvan türü bulunmaktadır. Bu hayvan türlerinin bazıları bize kıyasla küçükken bazıları da oldukça büyüktür. İnsanlarla birlikte etle beslenen (etobur) birçok büyük canlı türü vardır. İnsan, dünyadaki en büyük yırtıcı canlının hangisi olduğunu bilmemektedir.

En Ağır ve Büyük Yırtıcı Hayvan

İnsanların yırtıcı hayvan olarak tanımladığı canlılar, yaşamlarını devam ettirebilmek için diğer hayvan türlerini avlamaktadır. Her büyük canlı yırtıcı hayvan sınıfına dahil olmaz. Örneğin Mavi balina oldukça büyük bir deniz memelisi olsa da planktonlarla beslenerek yaşamını devam ettirir. Yani mavi balına hayvanları avlamak yerine suyu filtreleyerek planktonlara erişir.

Dünyanın en büyük yırtıcısını arıyorsak daha farklı hayvanlara bakmamız gerekecektir. Karaya, yani araziye bakacak olursak karadaki en büyük yırtıcı hayvan yaklaşık 700 kg (1543 pound) ağırlığa sahip olan kutup ayısıdır.

Denizdeki ve Dünya’daki En Büyük Yaşayan Yırtıcı Hayvan Hakkında Daha Fazla Bilgi
Dünya’nın en büyük yırtıcısı aranıyorsa bakılması gereken yer, kesinlikle denizin derinlikleridir. Bu hayvan, kendi yiyeceğine avlanarak erişen ve yaklaşık 50 ton civarında ağırlığı bulunan bir dişi balinadır.

Evet, sorunun cevabı Spem balinası ya da diğer adıyla İspermeçet balinasıdır. Gezegenimizdeki dişleri olan en büyük yırtıcı hayvan budur. Kimi ispermeçet balina türleri 21 metre uzunluğa sahip olabilmektedir. Ayrıca bu canlıların vücutlarının 3’te 1’i kafalarıdır.

Dünya Rekortmeni Canlıdır

İspermeçet balinaları dünyadaki kafası en büyük olan canlılardır. Bu açıdan da dünya rekoruna sahiptir. Beyinlerindeki girus sayısı az olduğu için beyinlerindeki nöron sayıları da azdır ve zeki hayvanl olmadıkları düşünülür.

İspermeçet balinaları bir çeşit tıklama sesi çıkarmaktadır. Bu ses herhangi bir hayvanın üretebileceği en yoğun ses olarak kabul edilmektedir. Şuan için bu sesi neden çıkardıkları bilinmemektedir. Bu balinaların yaklaşık 70 yıllık bir ömürleri bulunmaktadır. Yetişkin balinalar yavrularını yaklaşık bir 10 yıl kadar büyütürler.

İnsanlar neden İspermeçet balinalarını avladılar?

“Spermaceti” olarak adlandırılan bir maddeyi elde etmek için bazı insan grupları 20. yüzyılın başlarında avlanmışlardır. Spermaceti maddesi sabun, mum ve eksipiyan yapımında kullanılan bir maddedir. Bu madde ispermeçet balinalarının yağlarından temin edilmektedir. Her ispermeçet balinasından yaklaşık 3 ton civarında spemacati maddesi elde edilebilmektedir.

İspermeçet balinalarının avlanmalarının bir diğer sebebi de ambergris olarak adlandırılan safra salgısı içindi. Bu salgı insanlar tarafından parfüm, ilaç ve tatlandırıcı yapımı için kullanılan etken bir maddedir. Özellikle Bask ülkesindeki balina avcıları tarafından oldukça fazla avlanan canlılardı. Balina yağları için avlanan bu canlılar Moby Dick’te de balinaların kullanılması ile birlikte balinalara olan ilgiyi artırmıştır.

İspermeçet Balinaları ve Dalgıçlık Özellikleri

Ne avlıyorlar?

Dünyanın en büyük avcısı olan bu canlı ahtapotları, vatozları ve dev kalamarları avlayabilir. Avına ulaşmak için 2 kilometre derinliğe dalma yeteneklerine sahiptir.

İnsanlarla birlikte en çok balık tüketen canlılar arasında İspermeçet balinaları yer almaktadır. Bu avcı balinalar senelik 100.000.000 ton civarında balık tüketmektedir.

Günümüzde İspermeçet balinalarının avlanması yasaklanmıştır. Zaman geçtikçe insanlık bu balinalar hakkında daha derin bilgilere erişebilecek mi hep beraber göreceğiz. Ancak, kirlilik ve sismik araştırmalar bu canlıların yaşamını tehlikeye atmaya devam etmektedir.

Kaynak: 1 (Erişim: )

Article Categories:
Uncategorized

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.