Elektrolit Nedir, Dengesizliği Ne Demektir?

Elektrolitler, insan vücudunda elektrik yükü içeren maddelerdir. Vücudun düzgün çalışması için gereklidirler ve kaybolabilir ve değiştirilebilirler.

Elektrolitler: Ne oldukları ve onlar hakkında bilmeniz gerekenler

Sporcular muhtemelen elektrolitlere en aşina olan insan grubudur. Ayrıca hidrasyonla da ilgisi var ve bu maddeler hakkında çok fazla tanıtım var. Peki elektrolit nedir?

Elektrolitler, kanda ve ayrıca diğer vücut sıvılarında ve hücrelerde bulunan minerallerdir. En önemli şey elektrik yüklerini taşıyabilmeleridir. Bu, elektrolitin suda çözünebileceği ve elektrik üretebileceği anlamına gelir.

Vücut için çok önemlidirler. Göreceğimiz gibi, elektrolit dengesizliği ölümcül olabilir. Bu maddeler vücuttaki su akışı ile ilişkilidir . Ayrıca kan pH’ı – asitliği – ve kas aktivitesi ile de bağlantılıdırlar.

İnsan vücudundaki ana elektrolitler : sodyum, klor , kalsiyum, fosfor, magnezyum ve potasyumdur. Her biri için kanda normal kabul edilebilecek konsantrasyon değerleri vardır. Örneğin:

  • Potasyumda normal değerler 3,5-5,3 mEq / L arasındadır.
  • Sodyum 136-145 mEq / L arasında normal değerlere sahiptir
  • Klor için 97-107 mEq / L arasındadır

İlginizi çekebilir:  Susam tohumları ve besin değerleri

Elektrolit dengesizliğinin nedenleri

Vücuttaki belirli değerler arasında dalgalanan normal elektrolit dengesi değişebilir. Hormonal değişiklikler, böbrek veya karaciğer gibi organ hastalıkları ve hatta ilaç kullanımı bile onu etkileyebilir. Elektrolit dengesizliğinin en yaygın nedenleri arasında şunlar yer alır:

  • Dehidrasyon : vücut bir dehidrasyon dönemine girdiğinde sıvı kaybeder. Ayrıca bu elektriksel maddeleri de kaybeder. Kusma ve ishalle seyreden ateş veya gastroenterit sırasında elektrolitleri kaybedebilirsiniz.
  • Absorpsiyon sendromu : Besinlerin bağırsaktan emilim sürecini değiştiren patolojiler vardır. Bu olduğunda, tüketilen elektrolitler vücuda girmeyebilir.
  • Endokrin hastalıkları : Diyabet veya hipotiroidizm , vücudun iç ortamının dengesini bozan hormonal sorunların örnekleridir .
  • Kemoterapi : Kemoterapi gören kanser hastaları elektrolit dengesizliğine çok duyarlıdır. Kanser hastalarını tedavi edenler her zaman tedavi nedeniyle kaybedilenleri yerine koymaya özen göstermelidir.
  • İlaçlar : Kemoterapiye ek olarak, mineral kaybına neden olan başka yaygın ilaçlar da vardır. Örneğin diüretikler ve bazı kortikosteroidler.
  • Böbrek Hastalıkları: Böbreklerin vücudu terk eden maddeleri düzenlemesi gerekir. Başarısız olduklarında sodyum, potasyum, kalsiyum, fosfor ve magnezyum kaybolabilir.
kadın su içer
Hidrasyon, vücudun elektrolit dengesini korumak için çok önemlidir. Ancak bazı hastalıklar ve ilaçlar dengesizliğe neden olabilir.

En yaygın dengesizlikler

Bazı elektrolit dengesizlikleri diğerlerinden daha yaygındır . Bazıları geçicidir ve otomatik olarak düzeltilebilir, diğerleri ise normal seviyelere dönmek için harici müdahaleye ihtiyaç duyar.

Bu dengesizliklerin çoğu ciddi değil. Ancak bazıları karmaşıktır. Uzun vadeli sonuçlar ciddi olabilir.

Örneğin kalsiyum ile hipokalemi (düşük kan basıncı) veya hiperkalsemi (yüksek kan basıncı) olabilir. Kadınlar için hipokalemi, menopoz başladığında osteoporoz riskini artırabilir Diğer taraftan, hiperkalsemi böbrek taşlarına neden olabilir.

Ayrıca okuyun:  Kalsiyum yönünden zengin süt ürünü olmayan yiyecekler

Hem fazla hem de eksik sodyum, nöronal işlevi değiştirir. Düşük sodyum olan hiponatremi ve hipernatremi, yüksek kan sodyum seviyeleri sinirlilik ve kafa karışıklığına neden olur . Aşırı durumlarda nöbetlere neden olabilir.

Potasyum, belki de çoğu acil duruma neden olan elektrolittir. Kalp kası hücreleri olan miyokard hücreleri, kalp atışının olması gerektiği gibi olması için belirli potasyum değerlerine ihtiyaç duyar . Kandaki potasyum eksikliği, kendi riskleri olan bir aritmiye neden olur.

Kandaki aşırı potasyum söz konusu olduğunda, ciddi olmasa da, böbrek sorunlarını izlemek için bir uzmana görünmelisiniz. Böbrek yetmezliğinin ilk belirtisi hiperglisemi olabilir ve bu da kandaki potasyumda artışa neden olur.

kalp muayenesi
Potasyum seviyeleri düşük olan hastalarda kardiyak aritmi gelişebilir. Bu aynı zamanda başka kardiyovasküler sorunlara da neden olabilir.

Elektrolit kaynakları

Diyetimizden elektrolitleri nereden aldığımızı bilmek önemlidir. Sadece kayıpları telafi etmek için değil, aynı zamanda bu günlük gereksinimlere göre dengeli bir diyet sağlamak için

Su veren içeceklere ek olarak, aşağıdaki yiyeceklerde de elektrolitler bulabilirsiniz:

  • Kalsiyum : Birçok balık, özellikle sardalya olmak üzere kalsiyum içerir. Ispanak ve bademde de bulunur.
  • Fosfor : Fosfor bademde ve diğer kuru yemişlerde bulunur. Yağsız etler ve yumurtalar, peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri gibi bu elektrolitin güvenilir kaynaklarıdır.
  • Sodyum : Pancar, kereviz, zeytin ve domates.
  • Magnezyum : Yeşil yapraklı sebzeler, balıklar ve kuruyemişler. Çikolatada da çok fazla magnezyum var.
  • Potasyum: Son olarak, yeşil yapraklı sebzelerde ve muz ve turunçgiller gibi birçok meyvede iyi miktarda potasyum bulabilirsiniz .
Kalsiyum takviyesi: nasıl seçilir

Kaynak: 1 (Erişim: ) 2 (Erişim: )

Article Categories:
Genel Sağlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir