Havai Fişeklerin İçindeki Elementler Nelerdir?

  • Kasım 25, 2020

Havai fişekler birçok kutlamada kullanılır. Havai fişek renkleri metallerin farklı sıcaklıklardaki kimyasal reaksiyonları sonucu yaydığı ışıklardan oluşur. Kimyasal reaksiyonlar sonucu renkler ve farklı şekiller oluşur.

Havai Fişeklerin İçindeki Elementler Nelerdir?

3. Element Lityum: Havai fişeklere kırmızı renk vermek amacıyla kullanılan metaldir. Lityum karbonat en yaygın kullanılan renklendiricidir.

6. Element Karbon: Havai fişeklerde itici olarak kullanılan kara barutun ana bileşenlerinden biridir. Karbon, havai fişek için yakıt üretir. Yaygın kullanılan karbon türleri; karbon karası, şeker ve nişastadır.

8. Element Oksijen: Yanmanın meydana gelmesi için oksijen üreten maddeler olan oksitleyicilerin havai fişek içinde bulunması gerekir. Oksitleyici maddeler nitratlar, kloratlar veya perkloratlardır. Oksijen bazen renk vermek amacıyla kullanılır.

11. Element Sodyum: Havai fişeklere altın veya sarı renk verir ancak renk o kadar parlak olabilir ki daha az yoğun olan renkleri maskeleyebilir.

12. Element Magnezyum: Yandığında çok parlak beyaz oluşturur. Magnezyum klorür (MgCl2 ) parlak kıvılcımlar üretmek ve havai fişek parlaklığını artırmak amacıyla kullanılır.

13. Element Alüminyum: Gümüş renkli alevler ve kıvılcımlar üretmek için kullanılır. Havai fişeklerde en yaygın olarak kullanılan bileşendir.

15. Element Fosfor: Havada kendiliğinden yanar ve karanlıkta parlamasını sağlar. Havai fişek yakıtının bir bileşenidir.

16. Element Kükürt: Siyah renk veren bir bileşendir. Havai fişek yakıtında itici güç görevi görür.

17. Element Klor: Havai fişeklerdeki birçok oksitleyicinin önemli bir bileşenidir. Renk üreten metal tuzlarının birçoğu klor içerir.

19.Element Potasyum: Havai fişeklerde kullanılan birçok oksitleyicinin bileşenidir. Potasyum klorat (KClO3), potasyum nitrat (KNO3), güherçile, potasyum perklorat (KClO4), itici gazlar ve yanmada yakıt olarak kullanılan yaygın oksitleyicilerdir.

20. Element Kalsiyum: Havai fişek renklerini derinleştirmek için kullanılır. Kalsiyum tuzları turuncu havai fişek üretir.

22. Element Titanyum: Titanyum metali gümüş kıvılcımlar üretmek için toz veya pul olarak yakılabilir.

26. Element Demir: Kıvılcım üretmek amacıyla kullanılır. Kıvılcımların rengini metalin ısısı belirler.

29. Element Bakır: Bakır bileşikleri havai fişeklerde mavi renkler oluşturur.

30. Element Çinko: Havai fişeklerde ve diğer piroteknik cihazlarda duman efektleri oluşturmak için kullanılır.

38. Element Stronsiyum: Stronsiyum tuzları havai fişeklere kırmızı renk verir. Stronsiyum bileşikleri havai fişek karışımlarını stabilize etmek amacıyla kullanılır.

51.Element Antimon: Havai fişeklerde parıltısı efektleri oluşturmak amacıyla kullanılır.

56. Element Baryum: Yeşil renk oluşturmak için kullanılır. Baryum tuzu, baryum klorit, BaCl2 en yaygın kullanılan bileşenlerdir. Ayrıca havai fişek karışımlarını stabilize etmek için de kullanılır.

Hazırlayan: Rabiye Baştürk

Kaynak: 1 (Erişim: ) 2 (Erişim: )

Article Categories:
Kimya

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.