Hipoglisemi Semptomları Nelerdir?

Hipogliseminin semptomları düşük kan şekerinden kaynaklanır. Hipogliseminin hafif klinik belirtileri vardır ve diğerleri, nöbetlere bile neden olabilecek daha şiddetli olabilir. Bu yazımızda size şeker seviyelerinin düşürülmesinin nasıl belirleneceğini anlatacağız.

İnsanlar , kan şekeri seviyelerindeki düşüş hafif olduğunda hipoglisemi semptomlarını diğer tıbbi durumlarla karıştırırlar. Aslında, karbonhidrat bakımından zengin yiyecekler yerseniz, fark edilmeyebilir.

Hipoglisemi, kan şekeri düzeylerinin, diğer bir deyişle kan şekeri düzeylerinin düştüğü zaman ortaya çıkar. Özellikle, bir hastayı teşhis etmek için ondalık (mg / dL) kan şekeri başına 70 miligramdan daha az olmalıdır.

Aşağıda göreceğiniz gibi nedenleri değişiklik gösterir, öncelikle vücudun nasıl glikoz aldığını anlamak önemlidir. Mekanizma, vücut bir noktada başarısız olduğunda, hipoglisemi semptomlarının nasıl ortaya çıktığını açıklar.

İnsanlar yiyeceklerden glikoz alırlar. İçerdiği yiyecekler mutlaka tatlı oldukları anlamına gelmez. Vücut, meyve ve sebzelerden glikoz moleküllerini çıkarır.

Etkili olabilmesi için glikozun doku hücrelerine girmesi gerekir. Orada hücre fonksiyonları için enerjiye dönüştürülür. İnsülin, hücrelere bu giriş sürecini düzenler.

İnsülin, pankreas tarafından salgılanan bir hormondur. Hücrelerin içinde kanda dolaşan şekerin erişimini düzenler. Bu, şeker hastalığı olan kişilerde düzgün çalışmayan hormondur.

Ayrıca şunu okuyun:  Kaçınılması Gereken 7 Beslenme Hatası

Pankreasın ürettiği diğer bir hormon olan glukagon, insülinin antagonistidir. Glukagon, karaciğeri, içinde depolanan glikojeni parçalaması için uyarma işlevine sahiptir, böylece glikoz kanda dolaşabilir. Genel olarak insülinin kan şekerini düşürdüğünü, glukagonun ise yükselttiğini söyleyebiliriz.

Bu hormonal “oyunda”, diğer faktörlerle birlikte, hipoglisemi semptomları ortaya çıkabilir. Kanda dolaşan glikoz miktarına bağlı olarak hafif veya şiddetli olacaktır.

Hipogliseminin semptomları – Hafif

Çoğu zaman hafif hipogliseminin semptomları ortaya çıktığında, fark edilmeden giderler. Hayati organları kötü şekilde etkileyecek kadar güçlü olmayan kan şekerinde bir düşüştür.

Belirtiler şunları içerir:

  • Bol terleme
  • Baş ağrısı
  • Baş dönmesi, motor koordinasyon ve azalmış görme
  • Uyuşukluk. Bazen, uyuşukluktan çok, sanki zihin net düşünemiyormuş gibi, konsantre olma güçlüğü olarak kendini gösterir.
  • Kas titremeleri

Konuyla alakalı ilginize çekebilecek başka bir içerikBasit Şekerler: Glikozun Görevleri Nelerdir?

şeker ölçümü
70 mg / dL’nin altındaki kan şekeri seviyeleri hipoglisemi olarak kabul edilir.

Hipoglisemi semptomları – Şiddetli

Hipoglisemi önemli olduğunda ve kan şekeri seviyeleri önemli ölçüde azaldığında, semptomlar şunlardır:

  • Nöbetler. Genellikle konvülsiyonlar gibi şiddetli kas hareketleri şeklindedir.
  • Bilinç kaybı ile bayılma. Uzun zaman alabilir, bu da hastanın hemen iyileşemeyebileceği anlamına gelir.

Hipogliseminin nedenleri

Hipogliseminin semptomlarının beş olası nedeni vardır. İnsülin dışında nedenler genellikle önleyicidir (nadir de olsa):

  • Diyabet. Şaşırtıcı bir şekilde, kan şekeri seviyesini yükselten bir durum olmasına rağmen, hipogliseminin en yaygın nedenidir. Bunun nedeni diyabet tedavisinde kullanılan ilaçtır. Tedavinin başlangıcında, doğru doz bulunana kadar veya rutindeki bir değişiklik nedeniyle kan şekeri seviyeleri keskin bir şekilde düşebilir.
  • Alkol . Alkoliklerde hipogliseminin semptomları nadir değildir. Temel mekanizma, alkolün karaciğerden glikoz salınımını engellemesidir. Genellikle uzun süre oruç tutmakla ilişkilendirilir, bu da bir alkoliğin yeterince veya doğru zamanda yemediği anlamına gelir.
  • Uzun süreli oruç . Uzun süre oruç tutmak, glukagon başlangıçta işe yarasa da buna neden olabilir. Bunun nedeni, bir noktada yeterli olmayacak olmasıdır. Anoreksiya nervozalı hastalıklar uzun süreli açlığa neden olur. Kişi yemek yemiyorsa, vücudu ihtiyacı olan glikozu alamaz.
  • İlaçlar. Diyabeti tedavi etmek için kullanılan ilaçlara ek olarak, diğer ilaçlar da yan etki olarak hipoglisemiye neden olabilir. Örneğin sıtma tedavisi için kinin veya bir antibiyotik olan gatifloksasinden bahsedebiliriz.
  • İnsülinoma . İnsülin üreten hücrelerin aşırı büyümesi nedeniyle oluşan pankreas tümörü . Açıktır ki, vücutta daha fazla insülin varsa, hipoglisemi atakları ortaya çıkacaktır.

Hipogliseminin birçok nedeni pankreasla ilgilidir.

Hipoglisemi durumunda ne yapılmalı

Az önce açıkladığımız gibi, hipogliseminin semptomları hafif veya şiddetli olabilir. Bu nedenle, eylem süreci bu sınıflandırmaya bağlı olacaktır .

Hipoglisemi hafif ise, en etkili önlem kişinin hızlı bir şekilde glikoz almasını sağlayan sıvılar sağlamaktır. Diğerlerinin yanı sıra iki yemek kaşığı şekerli bir bardak su, bir bardak şekerli içecek veya 0.2 litre (200 santimetre) meyve suyunu deneyebilirsiniz.

Ayrıca şiddetli hipoglisemili hastalar bilinçsiz kalacakları için hiçbir şey yiyemezler . Bu durumlarda, doktorlar glukagon hormonunu bir enjeksiyon yoluyla yapay olarak uygularlar.

Kaynak: 1 (Erişim: ) 2 (Erişim: )

Article Categories:
Genel Sağlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir