Vertigo Semptomları Nelerdir?

Baş dönmesine genellikle bulantı, baş ağrısı, bulanık görme ve yürüme güçlüğü eşlik eder. Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin!

Vertigo semptomları nelerdir?

Baş dönmesi, kolayca tarif edilemeyen karmaşık bir duygudur. Vertigo semptomları çoktur. Her şey hareket algısıyla ilgili ve her şeyin kafamızın etrafında döndüğünü hissediyoruz. Kelime Latince’den gelir ve burada “vertere” çevirmek anlamına gelir. Fakat vertigo semptomları nelerdir?

Hem baş dönmesi hem de baş dönmesi, bir doktora görünmenin en yaygın nedenlerinden ikisidir. Aslında 40 yaşın üzerindeki kişilerin yaklaşık % 40’ının bu nedenle doktora gittiği tahmin edilmektedir .

Duygu genellikle denge sistemindeki bir değişiklikle ilişkilendirilir. Bu sistem vestibüler sistem olarak adlandırılır ve kulak içinde yer alır. Bu organla ilgili bozukluklar çok yaygındır ve her yaşta ortaya çıkabilir.

Bu nedenle, bu yazıda vertigo hakkında bilmeniz gereken her şeyi ve buna genellikle hangi semptomların eşlik ettiğini açıklayacağız. Tanımlanması ve teşhis edilmesi zor olduğu için bu semptomları bilmek önemlidir.

Vertigo nedir?

İç kulak, insanların dengesini korumasını sağlayan vestibüler sistemi içerir Ek olarak, oturduğumuz duruşu anlamamıza ve etrafımızdaki alana uygun şekilde uyum sağlamamıza izin veren şey budur.

Çoğu vertigo vakası genellikle bu sistemdeki bir değişiklikten kaynaklanır. Vücudumuz, gerçekten hareket etmeden kendimiz veya çevremiz hakkında bir hareket duygusuna sahiptir . Bazı insanlar bunu “boşluğa düşmek” olarak deneyimliyor.

Ayrıca bakınız:  Kulak enfeksiyonları nasıl tedavi edilir

Her yaştan herkesi etkileyebilecek bir hastalıktır . Ancak, daha önce de bahsettiğimiz gibi, 40’a ulaştığınızda çok daha yaygın hale geliyor. Baş dönmesi farklı türlerde sınıflandırılabilir:

  • Periferik vertigo : Vestibüler sistemde değişikliğe neden olur. En yaygın tiptir ve genellikle kulak hasarına neden olur. Bu nedenle, bu insanlar da işitme kaybından muzdariptir.
  • Merkezi vertigo : Burada olan şey kulaktan bilgi taşıyan ve onu yorumlayan sinir devrelerinin zarar görmesidir. Bu yorum beyin sapında gerçekleşir .
  • Pozisyon : kısa bölümler şeklinde görünür. Baş pozisyonundaki değişikliklere bir tepkidir ve genellikle iyi huyludur.
  • Servikal: servikal omurlardaki bir değişiklikten kaynaklanır .

O kadar çok tipte vertigo vardır ki, bedenin denge ve duruş işlevi, vücudun birçok bölümünün dahil olduğu karmaşık bir sinir devresini takip eder. Bununla birlikte, tüm türler aynı karmaşık hareket hissini üretir.

Vertigo semptomları nelerdir?

Her şeyin etrafında döndüğü algısına ek olarak, genellikle vertigoya eşlik eden birçok başka semptom vardır. Örneğin mide bulantısı ve kusma çok yaygındır. Aynı şekilde, bundan muzdarip insanlar genellikle dengesini kaybedip düşer.

Vertigo tipine bağlı olarak bazı semptomlar diğerlerinden daha yaygındır. Periferik vertigo durumunda, belirtildiği gibi genellikle işitme kapasitesinde bir azalma olur. Ayrıca kulaklarınızda sürekli bir çınlama da duyabilirsiniz.

Diğer vertigo vakalarında görme de değişebilir. Çoğu insan iki kez görür veya düzgün odaklanamaz. Hatta düzgün konuşma yeteneğini kaybeden bazı insanlar var.

Baş dönmesine ise yüz kaslarında felç veya bacaklarda yorgunluk ve güçsüzlük eşlik edebilir. Bundan muzdarip insanlar genellikle endişeli ve endişeli hissederler çünkü yürümek veya hareket etmek çok zor olabilir.

Çoğu vertigo vakası küçük ataklar şeklinde ortaya çıksa da günlerce sürebileceğini unutmamak önemlidir. Ayrıca hem çocuklarda hem de yetişkinlerde ortaya çıkabilir.

Ayrıca bkz:  İşitme kaybı : Belirtiler ve tedavi

Bu problem nasıl teşhis edilir ve tedavi edilir

Vertigo teşhisi için en önemli şey, doktora nasıl hissettiğinizi açıkça anlatmaktır. Ortaya çıkan diğer semptomları da tarif etmek gerekir .

Normalde kulak burun boğaz uzmanı kulağın ve denge sisteminin geri kalanının muayenesini yapmakla sorumludur. Vertigo nedenine bağlı olarak tedavi farklı olacaktır. Tedavisi için ilaçlar ve hatta ameliyat var. Ancak her bir durum farklıdır.

İdeal olarak, başın döndüğünde bir doktora görünmelisin. Bahsettiğimiz eşlik eden semptomlardan herhangi birine sahipseniz de gitmelisiniz. Birkaç nedeni olabilen karmaşık bir hastalıktır, bu yüzden onu iyi incelemek gerekir.

Kaynak: 1 (Erişim: ) 2 (Erişim: )

Article Categories:
Genel Sağlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir