Düşük Yaptığını Anlamak

Düşük, hamilelik 20 haftadan önce gelişmediğinde meydana gelir. Düşük, oldukça yaygındır ve hamile kadınların yaklaşık %25’inde görülür. Düşük yaptığınızı anlayabilmek için risk faktörlerini göz önünde bulundurarak kanama veya ağrınızın olup olmadığını gözlemlemeniz gerekir. Düşük yapıp yapmadığınızı anlamak zor olabilir çünkü bu semptomlar sağlıklı hamileliklerde de görülebilir ancak düşük yaptığınıza dair bir şüpheniz varsa bir doktora danışmalısınız.

Düşüğün Sebepleri ve Belirtileri

1Düşüğün sebebini öğrenin. Düşük genellikle hamileliğin ilk aylarında meydana gelir. En yaygın sebebi kromozom bozukluklarıdır ve çoğu zaman annenin bunu engellemek adına yapabileceği bir şey yoktur. Düşük ihtimali, hamileliğin 13. haftasından itibaren azalır. Genellikle 13. haftaya kadar olan sürede kromozom bozuklukları hamileliğin bitmesine sebep olur. Düşük riskini arttıran faktörlerden bazıları şunlardır:

  • Yaşın artmasıyla düşük yapma riski de artar. 35 ile 45 yaş arasındaki kadınların düşük yapma ihtimali %20-30 iken 45 ile yukarısı için bu ihtimal %50’dir.
  • Diyabet veya deri veremi gibi kronik hastalıkları olan kadınlarda düşük yapma ihtimali daha yüksektir.
  • Rahimde meydana gelen yara dokusu gibi bozukluklar düşüğe sebep olabilir.
  • Sigara, uyuşturucu ve alkol kullanımı düşüğe sebep olabilir.
  • Fazla kilolu veya fazla zayıf kadınlarda düşük ihtimali daha yüksektir.

2Vajinal kanamanız olup olmadığını kontrol edin. Ağır vajinal kanamalar, düşüğün en önemli belirtilerinden biridir. Bazı durumlarda adet döneminde olan kramplarla birlikte kanama meydana gelebilir. Kan genellikle kahverengi veya açık kırmızıdır.

  • Hafif veya orta derecede bir kanama sağlıklı hamileliklerde de meydana gelmektedir fakat pıhtılı şekilde gerçekleşen ağır kanamalar düşük yaptığınızın belirtisi olabilir. Hamilelik süresince kanama yaşadığınızda doktorunuza danışmalısınız.
  • Amerika Hamilelik Birliği’ne göre düşüklerin %50 ila 70’i kimyasal gebeliklerde meydana gelmektedir. Yani, çoğu düşük döllenmenin hemen ardından gerçekleşir. Baz durumlarda hamilelik fark edilmez ve her ay olduğu gibi adet dönemine girilir. Bu dönemde kanama ve kramplar normalden daha fazla olabilir.

3Vajinal akıntılarınızı kontrol edin. Düşüğün belirtilerinden biri de hamilelik dokularını taşıyan pembemsi renkte vajinal akıntıdır. Akıntınızda doku parçaları varsa veya katı gibiyse bunun anlamı düşük yaptığınızdır. Bu durumda hemen doktorunuza danışmalısınız.

  • Çoğu hamile kadında, lökora adı verilen şeffaf veya beyaz renkte akıntı meydana gelir. Bu tip bir akıntınız varsa düşük yapıp yapmadığınıza dair telaşlanmanıza gerek yoktur.
  • İdrar damlalarını akıntıyla karıştırabilirsiniz. İdrar tutamama, sağlıklı hamileliklerde gerçekleşen bir durumdur.

4Ağrı ve sızılarınızı gözlemleyin. Hamileliğin kaçınılmaz sonuçlarından biri de yaşanan ağrı ve sızılardır. Düşük sırasında bu ağrı genellikle belin alt kısmında olur ve gittikçe ağırlaşır. Belinizin alt kısmında böyle bir ağrı hissediyorsanız hemen doktorunuzla konuşmalısınız.

  • Karın bölgesinde ve belde meydana gelen sancılar genellikle vücudun büyüyen fetüsle birlikte şekil değiştirmesinden kaynaklıdır. Ağrınız çok fazlaysa, sürekli devam ediyorsa ve özellikle kanamanız da varsa düşük yapıyor olabilirsiniz.
  • Düşük anında kasılma da yaşanabilir. Bu kasılmalar 15-20 dakikada bir gerçekleşiyorsa ve acılıysa düşük yapıyorsunuz demektir. 

5Hamilelik belirtilerinizi gözlemleyin. Hamileliğin birçok belirtisi vardır ve hepsinin temelinde vücutta gerçekleşen hormon değişimleri yatar. Belirtilerde bir azalma görüyorsanız bu, düşük yaptığınızın ve hormonlarınızın hamilelik öncesi seviyeye döndüğünün habercisidir.

  • Düşük yaptıysanız daha az sabah bulantısı yaşarsınız ve şişlik, göğüslerdeki hassasiyet, hamilelik duygusu azalmaya başlar. Sağlıklı hamileliklerde bu belirtiler 13. haftaya kadar devam eder ve 13. hafta düşük yapma ihtimalinin düştüğü haftadır.
  • Bu belirtilerin nasıl ve hangi şiddette olacağı kişiden kişiye değişir. 13. haftadan önce gerçekleşen ani değişimler doktorunuzu aramanız gerektiğine dair bir işaret olabilir.

6Emin olmak için doktorunuza danışın. Doktorunuza veya acile giderek düşük yapıp yapmadığınızdan emin olun. Yukarda bahsedilen bütün belirtilere sahip olsanız bile düşüğün çeşidine bağlı olarak bebeğin hayatta kalma ihtimali vardır.

  • Hamileliğinizin bulunduğu evreye bağlı olarak doktorunuz kan testi yapar ve ultrason ile bebeği kontrol eder.

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir