Nasıl Gerçekçi Olunur

“Otantiklik” yeni trend bir kelimedir. Son zamanlarda kot pantolondan mısır cipsine, mısır cipsinden tarihi geziye kadar herşey gerçek anlamına gelen “otantik” kelimesi ile etiketlendilmektedir. Gerçekcilik ya da otantizmin arkasında farklı birşey daha var. Hızlı ve sahte dünyamızda bir çok sahtekarlık, kandırmaca ve yapmacık mükemmellikler mevcut. Hepimiz belirli bir görüntüye, hedeflere ulaşmaya çalışırken bu süreçte “benliğimizi” kaybediyoruz. Ancak benliğiminizin bizi biz yapan savruk, gerçek ve otantik bölümlerini kucaklayarak etrafımıza ve kendimize karşı gerçek olabiliriz.

Gerçekçi Kalabilmek

1Değerlerinizi tekrardan belirleyin. Şunu unutmayın ki gerçekçi kalabilmek sürekli gelişim göstermek demektir. Hayat değişirken, değerleriniz de değişecektir. 30 yaşındaki sizle 15 yaşındaki siz aynı olmayacaktır. Yıllar geçtikçe, dayatılan inançların kişiyi strese sokarak inançların ve davranışların biribirinden farklı olmasına sebep olması anlamına gelen bir psikolojik terim olan zihinsel uyumsuzluk yaşayabilirsiniz. Sürekli kendiniz hakkında birşeyler öğrenecek, inançlarınızı belirleyecek ve alakasız olan her şeyi eleyerek, şu an neyin önemli olduğunu belirleyeceksiniz. Gerçekçi olmak, sürekli kendinizi ve ne olmak istediğinizi tanımlamaktır.

  • Örneğin 13 yaşındayken, 26 yaşına kadar evlenip çocuk sahibi olarak genç bir anne olmak istiyordunuz. Ancak şu an bekar ve çocuksuz bir şekilde 30 yaşındaysanız, hedefinizi ve inancınızı sorgulamanız gerekmektedir. Belki de kariyerinizin ve eğitiminizin daha önemli olduğuna inanıyorsunuz ya da uygun eş adayınızı henüz bulamadınız. Ya da inançlarınız değişti ve artık evlilik kurumuna inanmıyorsunuz. Yaşamınıza ve iç benliğinize içinizden gelen düşünce ve duygularınız yansıtmak neye inandığınızı ve hayatınızın her aşamasını belirlemenize yardımcı olur.
  • Asıl arzularınızı, isteklerinizi, ihtiyaçlarınızı bilmiyorsanız hangi yaşta olursanız olun geçrekçi olmak oldukça zordur. Bir şeylerin değiştiğini fark etmek için hevesli olmalısınız, en önemlisi zamanla değiştiğinizi unutmamalısınız.

2Açık fikirli olmaya çalışın. Yeni fikirlere ve birden çok bakış açısına açık olun. İkilik (iyi ve kötü düşünme) sizi yargılayıcı olmaya iter ve kendiniz olma yeteneğinizi sınırlar. Hayatı, sürekli öğrenme döngüsü olarak kabul edin. Fikirleriniz, düşünceleriniz ve değerleriniz değişirken, iç benliğiniz  ve gerçek kişiliğiniz de değişir.

  • Açık fikirli olmak farklı anlamlara gelir. Bilginiz olmadığı konularda kitap okuyun hatta uzmanı olduğunu düşündüğünüz bir konuda kursa yazılın. Bunlar etrafınızdaki dünya hakkındaki sorularınızı cevaplamaya ve kendi inançlarınızı oluşturmanıza yardımcı olur.
  • Örneğin, çoğu üniversite öğrencisi ailelerinden ilk defa ayrıldığı zaman, yeni şeyler öğrenerek ve tecrübe ederek benlik değişimlerine girer. Öğrenmek, gözlerinizi açıp sizi yenilemenin bir yoludur. Örneğin din hakkında şüpheleriniz varsa, farklı dinler hakkında ders alabilirsiniz. Kadın olarak dünyadaki yerinizi merak ediyorsanız, kadın araştırmaları ile ilgili kursa gidebilirsiniz.
  • Dünya hakkındaki merak duygunuzu sürdürmek sizi heyecanlı ve enerji dolu tutar.

3Geçmişteki sizi unutun. Kendi açımızdan hayatın sürekli aynı kaldığını düşünmek sizi rahat hissetirir. Kişiliğinizde aynı kalan şeyler olsa da (örneğin yaratıcı ya da dışa dönük olmak gibi), sürekli değişen ve size korkutucu ve rahatsız gelen şeyler de vardır.

  • Örneğin, çocukken eşcinsel evliliğini desteklememeniz öğretilmiş olabilir ancak şu an daha olgun olduğunuz için farklı üdşünüyor olabilirsiniz. Burada sorun yok. Değişiklik iyidir. Değişiklik dönüştürücüdür. Eski sizi unutun ve yeni size odaklanın. Şu an kim olduğunuzu kabul edin ve şu an neyin doğru geldiğine odaklanın. Bu oldukça korkutucudur, ancak bu şekilde gerçek siz olabilirsiniz.

4Cesaret toplayın. Gerçekçi olmak, cesaretli olmak demektir. Bazen, diğerlerinin eleştirisine uğradığınızda kendinizi savunmasız hissedebilirsiniz. Ancak kendi yolunuzda ilerleyip, karşınızdakini değil sadece kendinizi rahat hissettirmek isteyebilirsiniz. Ek olarak, farklı bakış açılarına sahip olmak hayatınızda bir şeylerin değişmesine yardımcı olabilir. Buna hazırlıklı olmalısınız. Örneğin kendinizi yansıtırken, mevcut ilişkinizde mutlu olmadığınızı ve uzun süredir ideal sevgili olmaya çok fazla zaman ayırdığınızı fark edebilirsiniz. Sosyal baskıya ve diğer insanların tepkilerine karşı savaşmak için güçlü ve cesaretli olmalısınız.

  • Her zaman sevgi ve hoşgörü görmeye değer olduğunuzu unutmayın. Siz neyseniz osunuz, insanlar sizi kendiniz olduğunuz için sevmiyorsa, belki de hayatınızda yerleri yoktur.
  • Utanmaktan kaçının. Kendinizin farkına varmak, mükemmel ve hatasız bir insanoğlu olmadığınızı bilmeniz anlamına gelir. Hiç kimse kusursuz değildir. Belki de kontrol delisi ya da baskın bir karaktersiniz. Kendinizden utanmak yerine, bu kusurları kabul edin ve onlarla başı çıkmanın ve onları törpülemenin yollarını arayın. Bu özelliklerin bazı durumlarda pozitif etkisi olduğunu düşünün. Örneğin kontrol delisi doğanız, hiç bir göreve ve toplantıya geç kalmamanızı sağlar. Üstüne üstlük, hatalar yapıyor olmanız diğer insanlar hata yaptığında empati kurmanıza yardımcı olur. Kişiliğinizin bütün farklı yönleri ve kusurlarınız sizi siz yapar.

Kaynak

  • http://www.huffingtonpost.com/2014/09/15/brene-brown-how-to-be-yourself_n_5786554.html
  • http://www.gaiam.com/discover/284/article/5-ways-live-authentic-life/
  • http://www.wikihow.com/Be-Real

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir