Hayatınızdaki Stresi Azaltmak için Yoga Yapmak

“Stres, akıl hastalığının toplumsal olarak kabul edilebilir bir biçiminden başka bir şey değildir.” Richard Carlson. “Bakış açısı her şeydir.” Fakat hayatımızda karşılaştığımız durumların çoğunda ise bu böyle değildir. Bakış açısı ve tepkiler daha çok karşılaştığımız durumların kendisi olurlar.

Adımlar

1Değişimi kucaklamak. Değişim sadece zorunluluk olarak görülse de batı dünyası ekonomik, toplumsal ve politik anlamda büyük bir değişim geçiriyor ve bu değişim ile birlikte kaygılar ve kaçınılmaz olanı kabullenmede isteksizlik geliyor. Neden? Çünkü paranın satın alabileceği belirli bir yaşam biçimi ve özgürlüğe sahip olmaya alışkınız.

2Tarih boyunca kaydedilen ilerlemeyi düşünün. Şuan bir bakıma belkide iç savaştan bu yana görülmeyen bir şekilde sembolik olarak bir zorlukla karşı karşıyayız. Plüton, Şükran Günü’nde, yaklaşık 17 yıl süren döngüsel desenlemenin, statükoya dönüşümünü umut verici ve değişime çevirdi. Birçoğumuz korkuyla bağlantılı olmadan önce hayatı boyunca bu yoğunlukta bir tecrübe yaşamamışızdır. Sahip olduğumuz ve kaybettiğimiz şeylerden korkmak ya da sahip olmadığımız ve istemediğimiz şeylerden korkmak. Korku büyüdükçe, duygusal anlamda zarar görmüş insanlarda öfke ve kızgınlık ortaya çıkar.

3İnsanların gelişimini takdir etmek: Sadece on yıldır süren teknolojik gelişmeler bile oldukça şaşırtıcıdır. On yıl önceye kıyasla şuan hayatımız çok daha kolay. Örneğin faturaları çevrimiçi ödemek, bir tuşa basarak tüm bilgiye erişebilmek… Fakat her zaman madalyonun iki yüzü vardır. Bu büyük teknolojik ilerlemeler her zaman daha fazlasını istediğimizi gösteriyor. Fakat bu ilerlemeler sayesinde zamandan ettiğimiz tasarrufu yine teknolojik gelişmelerin getirdiği bilgisayar oyunları gibi zamanı boşa harcayan aktivitelerde harcıyoruz.

4Yoga ve Ayurveda’da duyusal girdinin aklın gıda maddesi olarak kabul edildiğini kavrayın. Zihinkontrol edilmediğinde, stres, kaygı veya diğer bazı hastalık türlerine dönüşebilen zehirli atıkların artışına neden olabilir. Daha fazlasını isteme arzusu, vücudun tüm karbon dioksitlerini dışarı atamayan, yanlış solunum şekilleri inşa eden milyonlarca insanın ortaya çıkmasına neden oldu. Ödünç alınan bir sonraki nefes ile geçiniyoruz tıpkı toplum olarak borç aldığımız kredilerle yaşadığımız gibi. Bunun gerçekliği bu zamanın gerçekliğinde batmaya başlıyor ve tüm ev halkı bunun getirdiği duygusal çöküşten etkilenecek.

5Kendinizle uyumlu olun. Aklımızda yaşadıklarımız dışarıda yaşadıklarımızdan çok daha fazladır ve bu yüzden hepsinin kontrolümüzde olduğu ve istediğimiz her şeye sahip olduğumuzu hissetmek önemlidir… öyle olmasa bile. Bunun için hoşnut olmalı ve uyumlu bir yaşam tarzı yaratmalıyız. Sakin bir çevre iyi bir yatırımdır. Doğru bir şekilde nefes almanın odaklanmamız gereken temel nokta olduğundan bahsetmiştim. Ancak şimdi benimsemeyi tercih ettiğimiz bir tekniği ya da uygulamayı destekleyen bir yaşam tarzı yaratmamız gerektiğinden bahsedeceğim. Hayatımızı basitleştirmek ve duygularımızı açığa çıkaran şeyleri daha çok göz önünde bulundurmak, uzun vadede güçlü bir tekniktir. Çünkü zihnimizin ürettiği duygusal düşünce kalıplarının ötesinde ne olduğunun farkına varabiliriz. Bunun bize getirisi de daha önce hiç sahip olmadığımız düşüncelere yer bırakabilmemiz ve karşılaşabileceğimiz bütün sorunları çözebilmek için bir fırsat yaratmamızdır. Muhakeme yeteneği önemlidir çünkü bizim için neyin zehir olup olmadığını ve bizi neyin tehdit altında, öfkeli, korkulu ve öfkeli hissettirdiğini ayırt edebilmemiz gerekir.

6Duyu organları göz, burun, ağız, kulaklar ile ne aldığınız hakkında duyarlı olun.

7Hayatınızı basitleştirin ve sakin zamanların ve basit zevklerin tadını çıkarın.

8Her gün karakterinizi güçlendirin.

9Egzersiz yapın ve doğayla iç içe vakit geçirmeye çalışın.

10Yatmadan önce zihninizden stresi indirdiğinizden emin olun: Bunu sıcak banyo, kitap okuma, masaj, restroratif yoga, nefes alma teknikleri ve meditasyon gibi aktivitelerle gerçekleştirebilirsiniz.

11Sevdiğiniz şeyleri yapmak için kendinize zaman ayırın ve kendiniz hakkında iyi düşünün.

12Strese neden olan olay değil, olaya zihninizin verdiği tepki olduğunu unutmayın: Bunu değiştirin ve stresi ortadan kaldırın. Bakış açısı her şeydir.

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir