Namaz Nasıl Kılınır

Beş vakit namaz haricindeki namazların kılınışı sık gerçekleştirilmediği için çabuk unutulur. Eğer islam dininin gerektirdiği bir biçimde bu namazları kılmak istiyorsanız aşağıdaki açıklamaları harfiyen uygulayın.

Bölüm 1: Cuma Namazının Kılınışı

Cuma namazı bireysel olarak dört  rekat sünnet, cemaatle imam eşliğinde iki rekat farz ve yine bireysel olarak dört rekat son sünnet olarak toplamda on rekat olarak kılınır. Cuma günü öğle namazı ile birlikte camide kılınır ve farz olan haftalık bir ibadettir. Cuma müminlerin bayramı olduğu için Ramazan ayı harici bu günde oruç tutulmaz.

1Cuma namazının ilk dört rekâtlık sünnetini bireysel olarak tıpkı öğle namazının sünneti gibi kılın. Burada tek fark niyettir.’Niyet ettim allah rızası için Cuma namazının sünnetini kılmaya ‘ deyin.

2Hutbeyi dinleyin. Dört rekatlık sünnet bittikten sonra imam hutbeye çıkar hutbe okur. Hutbeyi dinlemek Cuma namazında esastır. Hutbe okunurken cumaya gelen kişinin Cuma namazının sünnetini kılması uygun değildir.

3Hutbe bittikten sonra müezzin kamet getiriken ‘niyet ettim allah rızası için Cuma namazının farzını kılmaya, uydum hazır olan imama’ deyin. İmamla birlikte tekbir alınız. Tekbir aldıktan sonra bireysel olarak sübhaneke suresini okuyun. Ardından susun ve imamın rükûya eğilmesine kadar dinleyin. Rükuda yalnızca tespihleri sessizce söyleyin. Secdeye kapandığınızda yine tespihleri söyleyin. İkinci rekatta da aynı şeyleri tekrarlayın. Tahiyyata oturduğunuzda ettahiyyatu,allahümme salli ,allahümme barik ve Rabbenaları sessizce okuyun. İmamın komutuyla birlikte selam vererek Cuma namazının farzını bitirin.

4Son dört rekatlık son sünnet için ayağa kalkın. Eğer çok acil işiniz varsa zor izin almış iseniz son sünneti kılmayabilirsiniz.Bu dört rekatlık son sünnetin ilk tahiyyatında ettahiyatudan sonra salli ve barik dualarını da okumayı unutmayın.

Bölüm 2: Vitir Namazının Kılınışı

Vitir namazı 3 rekatlık bir namazdır. Yatsı namazından ayrı bir namazdır. Niyet ederken ‘niyet ettim allah rızası için yatsı namazının vitir’ini kılmaya’ denilmesi yanlıştır. Çünkü vitir namazı ayrı bir namazdır. Bu namazı gece kalkıp kılmak çok daha faziletlidir. Ancak müminler asırlardır gece kalkıp kılınması zor olduğu için yatsı namazının ardından bu namazı eda etmişlerdir. Vitir namazında ince bir nokta vardır:

1İlk iki rekatı öğle namazının son sünneti gibi kılın.Fakat ettahiyyatüden sonra üçüncü rekata kalkın.

2Üçüncü rekatı nasıl kılacağınızı kavrayın. Besmele çekip elham ve zammı sureyi okuyun. Arkasından rükuya gitmeden ellerinizle aşağı salmadan tekrar tekbir alın elinizi bağlayın.Sonra  allahümme inna nestainüke ve allahümme iyya kenağbüdü dualarını(kunut dualarını) okuyun.Ve rüku,secde,tahiyyatla namazı bitirin. Eğer kunut dualarını bilmiyorsanız Rabbena duralarını okuyabilirsiniz.

Bölüm 3: Bayram Namazının Kılınışı

Bayram namazı iki rekat ve dokuz tekbirle kılınır.Bayram namazı mutlaka cemaatlecamide kılınır. Bireysel kılınmaz.bayram namazı vacip olan bir ibadettir.

1Niyet için müezzinin dediklerini aynen tekrarlayın. Bayram namazı için müezzin bizi niyetlendirir.(Niyet ettim Allah rızası için bayram namazını kılmaya, uydum hazır olan imama)

2Tekbir alıp alıp ellerinizi bağlayın. İçinizden Sübhanekeyi okuyun. Bittikten sonra imamla birlikte elleri aşağı sallamadan tekbir alın ve ellerinizi aşağı salın.İkinci kez tekbir alın ve yine elleriniz salın.Üçüncü tekbirden sonra ellerinizi bağlayın ve imamın fatiha ve zammı süreyi okumasını dinleyin. Rükuyu ve secdeyi yaparken tespihleri sessizce okuyun.

3İkinci rekata kalktığınızda elleriniz bağlayın ve imamın fatiha ve zammı sureyi okumasını dinleyin. Bundan sonra imamla birlikte tekrar tekbir alın ve elleri yan tarafa salın. İkinci tekbiri alın ve tekrar sallayın. Üçüncü tekbiri alın ve elleri yine salın. Dördüncü tekbirde direk rükuya eğilin. Yine rüku ve secdede sessizce tespihleri okuyun.Ve imamla birlikte selam vererek namazı bitirin.

4Hutbeyi dinleyin. Bayram namazı bittikten sonra her mü’min hutbeyi dinlemekle mükelleftir. Eğer dışarıda iseniz ve yağmur yağıyorsa veya kış soğuğu varsa hutbeyi dinlemeyebilirsiniz.

Video

Kaynak

  • https://www.youtube.com/watch?v=1ZGWXoCc20s

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir