Şiş Gözlere Çare Bulmak

Her sabah şişmiş gözlerle mi uyanıyorsunuz? Eğer uykulu ve sağlıksız görünmekten bıktıysanız, şişkin gözlerden kurtulmak için yapabileceğiniz pek çok şey mevcut. Gözaltı torbalarını azaltmak veya kalıcı çözümler elde edebilmek için kullanabileceğiniz çabuk yöntemler ve uzun vadede işe yarayan stratejiler hakkında bilgi sahibi olmak için okumaya devam edin.

Uzun Vadede İşe Yarayan Stratejiler

1Yeterli miktarda uyuyun. Eğer gün boyunca şişkin gözlerle başınız dertteyse, bu durum en basitinden yeterince uyku alamamaktan kaynaklanıyor olabilir. Yahut kalitesiz uyku uyuyor olabilirsiniz. Gözaltındaki şişkinliklerin yaygın belirtilerinden biri uyku problemidir. Her gece en az 7-8 saat uyumaya çalışın.

2Uyurken başınızı yukarıda tutun. Uyanık olduğunuz süre boyunca gözlerinizde şişkinlik olması pek de beklenmedik değildir. Bunun olası bir açıklaması birkaç saat boyunca yatay pozisyonda uyuduktan sonra ayağa kalktığınızda, gözlerinizin altında kalan sıvının yer çekimi ile aşağı doğru inmesidir. Bu durumu azaltmak için, uyurken fazladan bir yastık kullanmayı deneyebilirsiniz. Bu sayede ayağa kalktığınızda sıvı akışı direkt olarak sizi etkilemeyecektir.

  • Eğer karın üstü uyuyorsanız, sırtüstü uyumayı deneyebilirsiniz. Sıvının (kan) bir noktada toplanmasına sebep olduğundan karın üstü uyuyanlarda genelde gözaltı şişlikleri oluşur.
  • Eğer yan dönerek uyuyanlardansanız, bir gözünüzün diğerinden daha fazla şiştiğini gözlemleyebilirsiniz. Uyku esnasında her iki yanınıza dönmeyi veya sırt üstü yatmayı tercih edebilirsiniz.

3Yüzünüzle ilgili işlemlerde dikkatli olun. Gözlerinizin etrafındaki deri hassastır, kimyasallara maruz kaldığında veya sertçe muamele edildiğinde hasar görebilir veya gerilebilir. Gözlerinizin etrafındaki derinin gevşemesini ve sıvı ile dolmasını engellemek için, uyguladığınız rutini değiştirin ve cildinize daha nazik davranın.

  • Yüzünüzü yıkarken sert kimyasallar kullanmayın. Bunun yerine hafif ve nazik temizleyicileri tercih edin.
  • Gözlerinizdeki makyajı ovuşturarak veya silerek çıkarmaya çalışmayın, bunun yerine bir makyaj çıkarıcısından yardım alın.
  • Gözlerinizi havluya sürtmeyin. Yüzünüze nazikçe su çarparak yıkadıktan sonra tampon hareketlerle kurutun.
  • Göz kapaklarınıza ve gözlerinizin etrafına nemlendirici uygulayın.

4Alerjilerinizi tedavi edin. Şişkin gözler genelde yüzü iltihaplandıran ve sıvı birikimine sebep olan alerjilerden kaynaklanır. İyi bir alerji ilacı ile alerjilerinizi tedavi ettikten sonra yüzünüzdeki değişimi fark edebilirsiniz.

  • Reçetesiz satılabilen ilaçları kullanın veya doktorunuzdan reçeteli bir ilaç isteyin.
  • Evinizde toz, hayvan tüyü ve diğer alerjen maddeler olmadığından emin olun. Isıtma sisteminizin filtrelerini değiştirin ve çarşaflarınızı sıklıkla yıkayın.

5Beslenme düzeninizde sağlıklı değişiklikler yapın. Tuzlu yemekleri çokça tüketiyor musunuz? Bu durum gözlerinizdeki şişkinliğin en önemli sebeplerinden biri olabilir. Tuz, yüzünüzde su birikimine sebep olur. Eğer her gece yatağa vücudunuzda çok miktarda tuz ile giderseniz, bu durum gözlerinizin etrafındaki derinin gerilmesine sebep olur ve sıvı ile dolan gözaltlarınız sonunda şişer. Şişliğin oluşmasını engellemek için yeni alışkanlıklar edinmeni gerekir:

  • Yemeklerinizde daha az tuz kullanın. Öncelikle yarıya indirin, ardından arzu ederseniz daha da azaltabilirsiniz.
  • Eskiden olduğu kadar çok dışarıda yemek yemeyin. Restoranların yemeklerinde ne kadar tuz kullandığını bilemez ve bu durumu kontrol edemezsiniz. Genelde sizin düşündüğünüzden çok daha fazla tuz kullanırlar.
  • Cips, tuzlu fıstık, konserve yiyecekler, kızarmış yiyecekler ve sodyum açısından zengin diğer ürünleri tüketmekten kaçının.
  • Vücudun sıvı tutmasını azaltan muz, kuru üzüm gibi yiyeceklere yönelin.
  • Lahana ve yaban mersini suyu için. Bu içeceklerin her ikisi de diüretiktir ve fazla sıvının vücuttan tahliye edilmesini sağlarlar. Yalnızca diüretik olduğu için kafeinli ürünleri tercih etmeyin, bu ürünler uyku düzeninizi bozarak gözaltınızda şişlik oluşmasına tekrar sebep olabilir.

6Daha az alkol tüketin. Alkol yüzünüzde sıvı tutar ve aynı zamanda vücudun susuz kalmasına sebep olur. Alkol alımınızı ya bir kerede bir ila iki bardağa ya da haftada bir ile iki kereye kadar sınırlandırın. Tavsiye edilen miktardan fazla alkol tüketmeniz eninde sonunda göz çevrenizde derinizin gevşemesine sebep olacaktır.

7Gözlerinizdeki şişlikle bağdaştırabileceğiniz bir rahatsızlığınızın/durumunuzun olup olmadığını belirleyin. Şişkinlik kimi zaman başka bir rahatsızlığın habercisi olabilir. Bu rahatsızlık için tedavi olduğunuzda gözlerinizdeki şişkinlikten de kurtulabilirsiniz. Şişkinliğe sebep olabilecek yaygın durumlar:

  • Hamilelik
  • Menstrual döngüde hormon çeşitliliği
  • Dermatit ( tahriş edici maddelere karşı hassas ciltler şişkinliğe daha yatkındır)
  • Alerji
  • Mononükleoz (şişkin gözler enfeksiyonun erken belirtisi olabilir)
  • İlaç kullanımı (gözaltlarında şişkinlik ve su tutma yan etki olabilir)
  • Daha ciddi tıbbi rahatsızlıklar

Kaynak:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir