Soğuk Algınlığı veya Ateşten Sonra Çıkan Uçuk Tedavisi

Uçuk olarak da bilinen Herpes Simplex, genellikle dudaklarda, çenede, yanaklarda veya burun deliklerinde oluşan ağrılı yaralardır. Genellikle uçuklar sarı kabuklu yaralara dönüşür ve birkaç hafta içinde kaybolur. Ne yazık ki, HerpesSimplex virüsünün (genellikle 1. tip) sebep olduğu uçuklar aynı hastada sürekli tekrar eder ve oldukça bulaşıcıdır. Şu an için bir tedavi veya aşı olmasa da, uçuk ağrılarını hafifletmek, uçukların iyileşmeyi hızlandırmak ve yayılmasını önlemek için yapabileceğiniz şeyler vardır.

Yöntem1: Uçuklarınızı Hayat Tarzınızı Değiştirerek Tedavi Edin

1Öncelikle uçuğunuz olduğuna emin olun. Uçuk ile aftöz ülser aynı şey değildir. Aftöz ülserler ağızın içinde oluşan yaralardır. Uçuklar da ara sıra ağız içinde oluşabilirler, ancak genelde aftöz ülserlerden küçüktürler ve su toplamış kabarcıklar olarak başlarlar. Aftöz ülserler bulaşıcı değillerdir ve bir virüs sebebiyle oluşmazlar. Bu yüzden tedavileri uçuk tedavisinden farklıdır.

2Uçuk çıkmadan önceki sinyalleri kaçırmayın. Uçuk tamamen çıkmadan önce, muhtemelen ağzınızın etrafında, uçuğun patlayacağı yerde yanma veya hafif bir karıncalanma hissedeceksiniz. Uçuğu ne kadar çabuk tespit ederseniz, tedavi işleminizi hızlandırmak için o kadar hızlı harekete geçebilirsiniz.

  • Karıncalanma hissi ile birlikte ciltte küçük bir yükseklik veya sertlik hissedebilirsiniz.
  • Diğer erken belirtiler arasında ağız çevresinde dudak veya cilt kaşınması, boğaz ağrısı, şişmiş bezler, yutkunurken ağrı ve ateş vardır.

3İlk işarette uçuğunuzu karantinaya alın.HerpesSimplex virüsü oldukça bulaşıcıdır, bu yüzden uçuk çıkacağında öpüşmeye veya diğer benzeri hareketlere ara verin. Ayrıca eşyalarınızı, bardağınızı veya pipetinizi başkaları ile paylaşmaktan kaçının ve bulaşık ve kapları dezenfektan sabun ile iyice yıkayın. Su toplamış bölgeyi sabun ve su ile hafifçe yıkamak da virüsün yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir.

  • Ellerinizi sık sık yıkayın ve uçuğa dokunmamaya çalışın. Eğer uçuğa dokunursanız, virüsü başkalarına ya da gözleriniz ve cinsel organlarınız gibi kendi vücudunuzdaki diğer yerlere yayabilirsiniz.

4Ateşinizi Düşürün. Bilindiği üzere, uçuklar özellikle de küçük çocuklarda ateş ile birlikte seyreder. Ateşiniz varsa, paracetamol gibi ateş dürücü ilaçlar kullanın ve ateşinizi sık sık ölçün.

  • Ateşi düşürmeye çalışırken ılık banyodan, uyluklar, ayaklar, kollar ve boyuna yapılan soğuk kompreslerden, sıcak çaylardan, buzlardan ve yeterli uykudan yardım alın.

5Acıyı hafifletin. Reçetesiz satılanuçuk kremleri, uçuk ağrılarını hafifletmede aspirin, paracetamol ve ibuprofen gibi ağrı kesiciler kadar etkili olabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta şudur ki, uçuklar genellikle küçük çocukları etkilediğinden, nadir görülen fakat potansiyel olarak ölümcül bir hastalık olan Reye sendromu riski nedeniyle aspirin genellikle küçük çocuklara verilmemelidir.

6Bağışıklık sistemi tehlikedeyse veya gerçekten şiddetli bir hastalık, düşmeyen ateş, 2 haftadan uzun süren bir uçuk veya gözlerin tahriş olması durumunda doktorunuza danışın.Bazı uçuk vakaları ciddi olabilir.

  • Zayıf bağışıklık sistemine sahip insanlar herpes vakalarında uzun süreli komplikasyonlar hatta ölüm riski altındadır.
  • Gözlerdeki Herpesenfeksiyonları birçok ülkede körlüğün önde gelen nedenlerinden biridir; bu nedenle enfeksiyonu gözlerinize yaymamaya özen gösterin ve gözlerinizde tahriş varsa acilen doktorunuza danışın

7Birkaç farklı yöntemle uçukları önleyin. HerpesSimplex’in henüz bir tedavisi olmasa da, şunları yaparak çıkmalarını önleyebilirsiniz:

  • Dudaklara ve diğer risk altındaki bölgelere güneş kremi sürün. Çinko oksit, uçukları güneşe maruz kalma ile tetiklenen insanlarda uçukları önlemeye yardımcı olabilir.
  • Her kullanımdan sonra havluları, kıyafetleri ve çarşafları kaynar suda yıkayın.
  • Oral herpesiniz varsa oral seks yapmaktan kaçının. Oral seks, kabarcıklar veya lezyonlar mevcut olmasa bile, genitalherpeslere sebep olabilir.

8Sabırlı olun. Tedavi edilmedenbırakılırsa, uçuklar 8 ile 10 gün arasında geçerler. O zamana kadar, yapabileceğiniz pek bir şey yoktur. Uçuğu sıkmaya ya da koparmaya çalışmayın, bu sadece iyileşmeyi geciktirir.

9Stresten kaçının.Araştırmalar, stres ile uçuklar arasında doğrudan bir ilişki olabileceğini gösteriyor. Gelecekteki uçukların çıkmasını önlemek ve şu an sahip olduğunuz uçuğun iyileşmesini hızlandırmak için stres ve anksiyetenizi kontrol etmek için çaba sarfedin.

Yöntem2:Uçuğa müdahale edin

1Buz koyun. Buz, uçuğa neden olan virüsü rahatsız eden bir ortam yaratmakta işe yarıyor ve uçuğun sebep olduğu ağrıyı azaltıyor. Doğrudan uçuğa değdirmek yerine bir buz paketini uçuk etrafında hareket ettirin. Bir seferde 10-15 dakikadan fazla buz tutmayın.

2Meyan kökü kullanın.Meyan kökünde önemli bir bileşenin, uçuk iyileşme süresini uzattığı gösterilmiştir. Düzenli meyan kökü yiyin (anason ile yapılan değil, gerçek meyan kökü olanından) veya meyan köklü ek gıda tüketin. Biraz toz haline getirilmiş meyankökü ezmesi su ile karıştırılabilir ve doğrudan uçuğa günde birkaç kez bastırılabilir.

3Daha çok lisin tüketin.  Hepatit virüsünde bulunan ve uçuklara sebep olan bir proteine karşı mücadele ederken, süt ürünlerinde bulunan bir protein olan lisin kullanılıyor.Her gün peynir, yoğurt ve süt tüketin ve marketinizde lisin takviyeleri arayın.

4Arginin tüketimini kısıtlayın.Bazı araştırmalar herpes vakalarını, çikolata, kola, bezelye, tahıl, fıstık, jelatin, kaju fıstığı ve bira gibi gıdalardaki argininamino asidine bağladı.Bu noktada deliller kesin değil, fakat sık sık uçuklar yaşıyorsanız, bu gıdaların tüketimini sınırlamaya çalışın ve uçuk sırasında tüketimi ortadan kaldırmayı deneyin.

5Virüs karşıtı haplar kullanın.Bazı reçeteli virüs karşıtı ilaçların herpes salgınlarının tedavisinde kullanımı onaylanmıştır. Bu ilaçlar uçukları tedavi altına almaz ve uçukların önlenmesinde etkili olduğu söylenemez, ancak iyileşmeyi hızlandırabilir ve bir uçuğun şiddetini azaltabilir. Bu ilaçları uçuğun ilk belirtilerini fark ettiğiniz an almanız en etkilisi olacaktır.

  • Çok sık uçukla karşılaşmanız durumunda doktorunuz, gelecekte ortaya çıkacak uçukları bastırmak için semptomların yokluğunda bile günlük alınacak bu ilaçları reçete edebilir. Bastırma terapisi bazı insanlar için etkili olabilir, ancak klinik çalışmalar yaygın bir başarı göstermemektedir.
  • Herpes virüsüne karşı antiviral ilaçlar, virüsün replikasyon oranını bozarak çalışırlar. Virüsün DNA replikasyonuna müdahale edildikçe, bağışıklık sisteminiz o kadar çok zaman salgına karşı savaşır.

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir