Nasıl Bankacı Olunur

Bankacılık kariyeri düşünen kişilerin ne ile mücadele edeceklerini bilmeleri ve eğitimlerini bu şekilde yönlendirmeleri gerekir. Bankacılık kariyeri için eğitimli, organizasyon sahibi, disiplinli olmak gerekir. Güven ve güvenilirliğin yanı sıra bankacı olmak için sağlam duruşlu, adil, yenilikçi olmak da gerekir. Peki bankacı nasıl olunur? Bankacı olmak için eğitim alanında ne gibi süreçler sizi bekler ve bu süreçleri nasıl kendi adınıza avantaja çevirirsiniz. Adım adım bankacı olmak için yapılması gerekenler:

Bölüm 1 : Lise Diploması

Henüz lisedeyken aileniz de ya da kariyer planınızda bankacı olmak tutkusu yatıyor ise, işletme ve matematik derslerine ağırlık vermenizde fayda var. Sayısal Bölümde okuyan kişiler, ders müfredatlarının yanı sıra kendilerini geliştirmek için işletme, pazarlama gibi dersler hakkında öğretmenlerinden destek alarak bu yönlerini güçlendirmelidir. Eşit-Ağırlık ve Sözel bölümde okuyan öğrenciler, matematik derslerini güçlendirmeli ve analitik düşünme yeteneğini kavrayabilecekleri analitik geometri ve mantık derslerine yüklenmelidir. Ayrıca veri tabanları ve bilgisayar yazılım programları ile ne kadar haşır neşir olabileceklerini ölçmek adına bir takım kurslara ve etkinliklere katılabilirler. Yalnızce lise diplomasına sahip olarak bankacı olmak elinizde, bankaların kişisel portföylerinde bankacılık kariyerine başlayabilirsiniz.

Bölüm 2 : Lisans Diploması

Üniversitelerin lisans programlarından mezun kişiler, bankacılık kariyerinde yalnızca lise diplomasına sahip kişilerce bir adım öndedirler. Lisans mezunları bankacılıkta yasal uyum içerisinde olan ilgili tüm bölümlerden mezun olarak bankacı olabilirler. Finans yönetimi ve işletme ile ilgili lisans programlarına tabii tutulmış tüm kişiler bankacılar için aranan adaylar arasındadır. Ayrıca pazarlama, yönetim, stratejik planlama gibi eğitimler alan kişiler de bankacı olmak için donanımlı kişilerdir. Bankacı olmak için lisans eğitiminiz süresince okuduğunuz bölüm dışında kendinizi başka yetenekler konusunda geliştirmeli ve eksik olduğunuz yanlarınızı tamamlamaya gayret göstermelisiniz. Eksik yanlarınızı doldurmaya gayret göstermek bir yöntemken, kendinizde iyi olarak adlandırdığınız bir özelliğinizin üzerine gerekenden fazla düşmeniz de henüz lisans öğrencisiyken bu konuda uzman olmanızı sağlayacak deneyimi elde etmenizi sağlayabilir.

Adım 3: Staj Yapın

Lisans eğitimi esnasında bir çok üniversitesinin zorunlulukları arasında bulunan staj tercihini yaparken, bankacılıkla ilişkili seçimler yapmanız bankacı olmanız için avantajlı bir seçimdir. Bankaların staj programlarını ya da yaz kamplarını takip edin ve bu stajlara dahil olmak için elinizden geleni yapın. Bankada staj yapıyor olmanız, bankacılık hakkında deneyim sahibi olmanızı ve bankacılık politikalarının ve düzenlemelerinin farkına varmanızı sağlar. Banka stajınızı tamamladığınızda aynı bankadan bir iş teklifi alabilir, ya da bir başka banka için referans elde etmiş olursunuz. Hedefiniz kesinlikle bankacı olmak ise bankada staj yaparak kendinizi gösterin. Ayrıca denetim ve danışmanlık firmalarında staj yapma imkanı da bankacı olmak için ideal tercihlerden biridir. Vergi, muhasebe, finans alanlarında denetimcilik ve müşterilerine danışmanlık yapan firmalar arasında staj yaparak, bankacı olmanın ilk adımlarından birini atmış sayılırsınız.

  • Bankacılıkta Başarının İpucu
    Bankacılıkta uzmanlık düşünün. Bir bankaya yalnızca girmek istemeyin her detayı ile ilgilenin, çevrenizdeki insanlarla konuşun ve bankada ne yapmak istediğinize karar verin. Bankalarda staj yapma imkanına sahip olursanız, zaten dışardan gördüğünüz ve yalnızca müşterisi olduğunuz bankanın olağandan farklı olduğunu gözlemleyeceksiniz. Bankaların birimleri, aralarındaki ilişki, sizin istediğiniz bölüm, o bölümde hedeflediğiniz kariyer planı tam da bu aşamada belirginleşmelidir. Bankacılıkta başarının sırrı, kendinize uygun uzmanlığı seçmeniz ve ona doğru yol almanızdır.

Bölüm 4 : MBA Programına Dahil Olun

MBA yani Master of Business Administration programlarına dahil olmak ve bunlardan birini bitirmek bankacılık serüveninizde size olumlu kapılar açacaktır.  Gelişmiş bankacılık ve finansal kavramların yanı sıra ekonomi ve finansal düzenlemeler hakkında eğitimler alarak üst düzey bankacılık pozisyonlarında potansiyel çalışan olma hakkına sahip olabilirsiniz. Bankacılık ile ilgili MBA programları sayesinde, uluslar arası bankacılık, dünya piyasaları ve paranın dolanımı hakkında bilgiler kazanırsınız. MBA programınızı seçerken para piyasalarını takip edeni, evrensel eğilimli programları seçerek eğitiminize eğitim katın.

Bölüm 5 : Yatırım Bankacılığını Öğrenin

Bankalar bireylere yatırım yapmak ve bankaya yatırım yaparak müşterilerinin paraları ile onlara hizmetler, imkanlar sunan ve parayı sürekli olarak döndüren kurumlardır. Bankacı olmak için yatırım hakkında öğrenebildiğiniz her şeyi öğrenmeniz gerekir. Yatırım bankacılığı nasıl geliştirilir, insanlar yatırıma nasıl teşvik edilir, süreç nasıl ilerler, insanların yatırım planları nasıl değerlendirilir ve bundan bankanın çıkarı nedir? Tüm bu soru ve soru gruplarının cevaplarını bulmaya yatkınsanız ve bunun için iyi fikirlere sahipseniz bankacı olmamanız için geriye pek bir sebep kalmıyor. Bu uygulamalar için bankaların grup çalışmalarını, geçmiş başarılarını, modellemelerini ve genişletilmiş uygulamalarını incelemenizde fayda var.

Bölüm 6 : Sertifika Edinin

Bankacı olmak için, liseden daha sonra üniversiteden mezun oldunuz harika bir staj yaptınız üstüne de MBA yaptınız, ee bu kadar mı? Bankacı olmak için sürekli kendinizi geliştirmek bankaların harekeletlerini takip etmek ile mükellefsiniz. Öğrencilik hayatınız boyunca ve sonrasında da bankaların CEO’larının olduğu panellere katılarak sertifikalar elde ederek Cvnizi güçlendirmeli ve bankacı olmak istediğinizin altını çizmelisiniz. Sizinle aynı özelliklere sahip bankacı adaylarından ayrılmanızın sebebi sizin sahip olduğunuz sertifikalar ve katıldığınız konferanslar olabilir. Özellikle yatırım bankacılığı üzerinde uzmanlık düşünüyorsanız, metropollerde katılabileceğiniz kadar sertifikalı programa katılmalı teorikte bir bankacı olmayı başarmalısınız.

Bol Şans

Kaynak:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir