Biberiye Yağı Nasıl Yapılır

Biberiye yağı, yemeklerde ve bakım ürünlerinde sıkça kullanılan bir malzemedir. Biberiye yağı hazır olarak satılmaktadır. Ancak evde kolayca biberiye yağı yapmak istediğinizde, birkaç dal taze biberiyeyi dilediğiniz bir yağın içinde (kolaylık olması adına bu yağa taşıyıcı yağ diyelim) ısıtabilirsiniz. Zeytinyağı, badem yağı, jojoba yağı ve ayçiçek yağı taşıyıcı yağlara örnek olarak verilebilir. Bu yağın 1 hafta içinde tüketilmesi gerektiğini unutmayın. 1 haftadan sonra yağ bozulacaktır. Daha uzun süreli bir yağ istiyorsanız, taze biberiye yerine kuru biberiye kullanabilirsiniz. Tercih edeceğiniz bir yağın (zeytinyağı, badem yağı, jojoba yağı ya da ayçiçek yağı) içine birkaç kaşık kuru biberiye atın ve güneşte bekletin.

Malzemeler

Taze Biberiye Yağı

  • 3 – 4 dal taze biberiye
  • 2 bardak taşıyıcı yağ (zeytinyağı, badem yağı, jojoba yağı ya da ayçiçek yağı)

Kuru Biberiye Yağı

  • 3 – 4 dal kuru biberiye ya da 1 yemek kaşığı kuru biberiye
  • 2 bardak zeytinyağı

Bölüm 1: Taze Biberiye ile Biberiye Yağı Elde Etme

1Biberiyeyi yıkayın. Birkaç dal biberiyeyi soğuk, akan suyun altında yıkayın. Yaprakları gövdeden ayırın ve 1 bardak biberiye yaprağı elde edin.

  • Biberiyenin, kalan gövde kısmını atabilir ya da farklı tarifler için kullanabilirsiniz.

2Küçük bir tencereye taşıyıcı yağı koyun. 2 bardak taşıyıcı yağı küçük bir tencereye boşaltın. Çoğu insan kokusu, tadı, mutfakta ve bakım ürünlerinde kullanılması sebebiyle zeytinyağını tercih etmektedir ancak siz istediğiniz yağı kullanabilirsiniz. Özellikle cilt bakımı için kullanacaksanız, jojoba yağı ya da tatlı badem yağı kullanabilirsiniz.

  • Elde ettiğiniz biberiye yağını mutfakta kullanacaksanız, jojoba ya da tatlı badem yağı kullanmayın.

3Biberiyeyi, yağın içinde ısıtın. Küçük tencereye boşalttığınız yağa, 1 bardak kadar biberiye yaprağı ekleyin. Kısık ateşte sürekli karıştırarak 10 dakika kadar pirişin. Yağ ısındıkça biberiye kokmaya başlayacaktır.

4Yağı süzün ve soğumaya bırakın. Başka bir tencerenin üzerine bir kevgir koyun. Biberiye – yağ karışımını süzün. Kevgirde kalan biberiyeleri atabilirsiniz. Kalan yağı tencerede soğumaya bırakın.

  • Metal süzgeç ya da tülbent de süzme işlemi için kullanılabilir. Ancak süzme işleminden önce biberiye – yağ karışımının soğuduğundan emin olun.

5Yağı şişeye doldurun. Süzdüğünüz yağ, oda sıcaklığında soğuduktan sonra bir kavanoza ya da şişeye doldurun. Bir etiket yardımıyla tarihi ve kullandığınız malzemeleri şişenin üzerine yapıştırın. Bu yağın içine taze ya da kuru başka hiç bir şey karıştırmayın, biberiye bile! Görünüm olarak hoş olsa da yağın bozulmasına sebep olabilir.

6Şişeyi buzdolabında saklayın. Taze bitkilerden elde edilen yağlar buzdolabında saklanmalı ve 1 hafta içinde tüketilmelidir. Aksi takdirde yağ bozulacaktır.

  • Bu ev yapımı yağ size hediye geldiyse, yapılış tarihini mutlaka öğrenin.

Bölüm 2: Kuru Biberiye ile Biberiye Yağı Elde Etme

1Cam bir kavanozu sterilize edin. Geniş, derin bir tencereye su doldurun ve orta ateşte ısıtmaya başlayın. Su kaynayınca, cam kavanozu içine koyun. Bunun için bir maşa kullanın; elinizi yakmamaya dikkat edin. Kavanozu koyduktan sonra 10 dakika kadar kaynatın. Bu sayede, yağı kavanozun içine koyduğunuzda ona zarar verecek bakterilerden kurtulmuş olursunuz.

  • Kavanozun kapağını sıcak suya koymanıza gerek yok. Bunun yerine sabunla iyice yıkayın ve kurumaya bırakın.

2Kuru biberiyeyi kavanozun içine koyun. Biberiyeyi kendiniz kuruttuysanız 3 – 4 dal kuru biberiye kullanın, hazır aldıysanız 1 yemek kaşığı biberiye yeterli olacaktır.

  • Taze biberiyeniz varsa bu işlem için kullanmayın. Bölüm 1’deki adımları izleyin ya da biberiyeyi kuruttuktan sonra bu adımları uygulayın. Biberiye kurutma hakkında bilgi almak için Bölüm 3’ü okuyabilirsiniz.

3Biberiyenin üzerine zeytinyağı ekleyin. Üstte 1 – 2 cm boşluk kalacak şekilde kavanozu yağ ile doldurun. Tüm biberiyenin yağ içinde kaldığından emin olun. Gerekirse bir kaşık yardımıyla biberiyeyi yağın içine doğru itin.

4Kavanozu doğrudan güneş gören bir yere koyun. Kapağını kapattığınız kavanozu güneş gören bir cam kenarına koyun. Güneş ışığı sayesinde yağ ısınacak ve biberiyenin aroması yağa karışacaktır. 2 hafta kadar bekledikten sonra biberiye yağını kullanabilirsiniz.

5Karışımı süzün. Biberiye – yağ karışımını, bir tülbent ya da süzgeç yardımıyla metal bir kabın içine süzün.

  • Ellerinizi temizleyip tülbentin üzerindeki biberiyeyi iyice sıkarak tüm yağın metal kaba akmasını sağlayın.
  • Kalan biberiye yapraklarını atın.

6Biberiye yağınızı kilerinize koyun. Süzülmüş yağı kavanoza koyup ağzını sıkıca kapatın. İsterseniz kavanoza birkaç parça biberiye atabilirsiniz. İlk bölümdekinin aksine burada elde ettiğiniz biberiye yağı bozulmayacaktır. 1 yıl kadar bu yağı kullanabilirsiniz.

  • Yağı yeni bir kavanoza boşaltmak isterseniz, yeni kavanozu sterilize etmeyi unutmayın.

Bölüm 3: Taze Biberiye’yi Kurutma

1Taze biberiyeyi yıkayın. Kendi yetiştirdiğiniz ya da marketten aldığınız biberiyeyi akan suyun altında yıkayın. Fazla suyu almak için, yıkadığınız biberiyeyi birkaç parça kağıt havlunun üzerine ya da bir süzgecin içine koyun.

  • Bir kavanoz yağ elde etmek için 3 – 4 dal taze biberiyeye ihtiyacınız olacaktır.
  • Kuru biberiyenin raf ömrü çok uzundur. Hepsini yağ için kullanmayacak olsanız bile, elinizdeki tüm biberiyeyi kurutabilirsiniz.

2Biberiyeleri bir fırın tepsisinin üzerine koyun. Geniş bir tepsinin üzerine parşömen kağıdı serin. Biberiyeleri tek bir katman olacak şekilde tepsiye yerleştirin. Biberiyeleri üst üste koyarsanız, istediğiniz gibi kurumayacaktır.

3Taze biberiyeyi fırında kurutun. Fırını en düşük ayarda önceden ısıtın. Sonra tepsiyi fırını yerleştirin ve 2 – 4 saat kadar fırında bekletin.

  • Biberiye kuruduğunda parmaklarınız arasında kolayca ufalanacaktır.
  • Yağ yapmadan önce biberiyenin iyice kuruduğundan emin olun.

Kaynak

Article Tags:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir